Styrk dit barns læselyst med 10 simple greb

27.09.23
Ny animationsfilm giver forældre 10 simple greb til at styrke deres børns læseglæde. Filmen får premiere på den internationale Viborg Animation Festival fredag 29. september, og holdet bag håber, at filmen kan få stor effekt.

Animationsfilmen giver forældre til børn i alderen 5-9 år 10 greb til, hvordan læseglæden kan komme til at blomstre i hverdagen. Højtlæsning for børn og gode snakke om litteraturen er blot nogle af de 10 greb, som filmen introducerer.

- Det er vigtigt, at forældre får skabt nogle gode traditioner med læsning i hjemmet - jo tidligere, jo bedre, men det er aldrig for sent, siger Britta Thuun-Petersen, biblioteks- og borgerservicechef i Viborg Kommune.

Samtidig har filmen det vigtige budskab, at forældre altid kan få hjælp til at finde lige præcis den litteratur, som deres barn har brug for ved at spørge i dagtilbuddet, på skolen eller på det lokale bibliotek

Faktaboks: 10 tips til at styrke dit barns læseglæde

1. Læs højt for dit barn - også når barnet godt kan læse selv. Eller sæt strøm til bøgerne og lyt til lydbøger sammen med barnet. Læsning er ikke kun med øjnene.
 
2. Børn gør som voksne. Så vær et forbillede for dit barn: Læs og tal om litteratur, som du selv læser/lyttelæser.
 
3. Gør bøger tilgængelige mange steder i hjemmet. Gerne mange bøger og forskellige slags.
 
4. Find bøger, der passer til barnets interesser og alder/niveau.
 
5. Tal om de bøger, som I læser/lytter. Spørg for eksempel: • Var der noget, du særlig godt kunne lide? • Var der noget, du ikke brød dig så meget om? • Var der noget, der undrede dig? • Kom du til at tænke på andre bøger, du har læst, film, du har set, eller noget, du selv har oplevet?
 
6. Leg med litteraturen: Besøg et vikingecenter, hvis I læser om vikinger. Bag pandekager som Rasmus Klumps mor. Byg en monsterfælde som Vitello.
 
7. Skab en tradition og tilrettelæg hyggelige læsestunder. Sæt tid af til at læse og prioritér denne tid.
 
8. Hav en fast biblioteksdag med jævne mellemrum.
 
9. Brug lydbøger til at skabe fælles oplevelser, f.eks. når I kører tur i bilen.
 
10. Find inspiration i børnehaven, på skolen, i SFO'en og på dit lokale bibliotek.

Tags