Bøger til læsetrætte drenge

Af Anonym (ikke efterprøvet)
15.04.21
På børnebiblioteket får vi ofte henvendelser fra forældre, som med et suk i stemmen forsøger at finde læsestof til deres barn, som bare har mistet læselysten.

En fortvivlet mor eller far, der ikke kan finde lige netop den bog, som kan tænde og forhåbentlig kickstarte læseglæden! I denne omgang vil vi sætte spot på bøger, som er særligt gode til drenge i alderen 10-15 år, som er gået død læsningen.

Klovn, Michael Kamp (10-13 år)

Det her er en af de bøger, man skal overveje en ekstra gang, om man vil læse, lige inden man går i seng. Her er der nemlig skruet op for gysene! Bogen tager dig med ud i den mørke skov, hvor der midt i lysningen hænger en hængt klovn. Problemet er bare, at det er ikke den eneste klovn i den lille by Ullerup.

Hvis du tør læse bogen, så vil du komme med ind i uhyggelige skove, blive skræmt fra vid og sans og møde de mest spooky klovne nogensinde. Klovne uden mimik. De ser sig ikke til siderne. De stirrer ligefrem med døde, dukkeagtige ansigter. De griner med en mekanisk og ondskabsfuld latter. Og så spiser de menneskekød…

Her har vi at gøre med en bog, hvor der er action fra første side, og hvor der er skruet op for spændings- og klamhedsbarometeret. Bogen er velegnet til de børn, som er vilde med Nicole Boyle Rødtnes’ zombiejæger-serie.

Cold Blood Coopers mission (9-13 år)

Her bliver du præsenteret for en triologi for Fortnite-tossede børn. Denne serie bygger på det univers, som børn kender fra Fortnite-spillet. Samtidig er bogen en ”du er selv hovedpersonen”-bog, hvilket betyder, at du undervejs i bogen skal vælge, hvordan handlingen skal forløbe.

I første bog ”Slaget om Dark Dagalur” lander vi i år 2113, og der har lige været en global katastrofe, hvor 98% af menneskeheden er omkommet. Som læser bliver du pludselig transformeret om til at være en af de overlevende ved navn Cold Blood Cooper. Du skal hjælpe ham igennem et farefuldt Fortnite-eventyr og sørge for, at han ikke ender som en af de andre 99 ofre.

Ligesom i Fortnite-spillet skal du samle og vælge byggematerialer, finde items og forbedre din statistik ved at bruge våben, så du kan forsvare dig.

En serie, som jeg vil anbefale til alle, der er vilde med Fortnite og gaming.

Jagten på nazisternes guld (12-16 år)

Denne bog er et godt sted at starte, hvis man ikke er til fantasy eller sci-fi fortællinger. Her lander man i en nutidig og realistisk verden, hvor 2. verdenskrig er omdrejningspunktet. Et emne som mange børn og unge finder spændende læsning.

I denne bog tager du med Anton til Argentina, hvor han skal bo i fire måneder og studere spansk hos sin tante. Anton har altid vidst, at hans familie har haft et tilhørsforhold til Argentina under 2. verdenskrig, fordi hans oldefar som modstandsmand flygtede til landet for at undgå KZ-lejr.

Desværre viser hans familiehistorie sig ikke at være helt sand – faktisk nærmest det modsatte. Det bliver startskuddet til en række opdagelser, og fører Anton og hans to argentinske venner på et eventyr ned i fortidens gemmer fyldt med familiehemmeligheder og nazisternes skjulte guld – alt imens de bliver iagttaget af hætteklædte mænd i sorte biler.

Her har vi at gøre med en sand spændingsroman spækket med historie om 2. verdenskrig. Du lærer måske ukendte aspekter af krigen at kende og kan til slut i bogen finde et fakta-afsnit, hvor du kan blive klogere på nazisternes rolle i Argentina, Hitlers tilhørsforhold til landet og nogle af nazisternes mange skjulte skatte.

God læselyst!