Børnene i Viborg Kommune låner flere bøger

26.02.24
Selv om læseglæden blandt børn i øjeblikket er nedadgående, så tyder tallene på en positiv udvikling i Viborg Kommune.

Udlån af børnebøger i Viborg Bibliotekerne er nemlig steget med knapt 10.000 udlån i 2023, hvilket svarer til 5 %. Men hvad er grunden til de gode statistikker?

”Gennem de seneste år har vi i Viborg Bibliotekerne arbejdet målrettet med børns læselyst – både i forhold til dagplejebørn, SFO-børn samt i skole- og familiesammenhæng. Og nu kan vi se, at indsatserne bærer frugt,” fortæller afd.leder, Lise Nygaard Markussen.

Indsatserne består af forskellige projekter, som Viborg Bibliotekerne har deltaget i eller stået i spidsen for. Herudover også en vifte af læringstilbud, der har været udbudt som forløb i samarbejde med folkeskolerne via Kulturelt Læringscenter, Viborg.

Læs meget mere om, hvordan du kan øge læselyst og -glæde her.

Projketer, indsatser og tilbud hvor Viborg Bibliotekerne øger læselysten

Der har været fokus på fornyelse af de traditionelle biblioteksintroduktioner og tilbud som fx book-talks og forløb som ”Gys og gru” og ”Romanjagten”, hvor inspiration til læsning og viden om litterære genrer blandes med en spændende oplevelse på biblioteket. Også projektet ”Læsespots” i samarbejde med skolernes SFO’er, har resulteret i mere plads til litteratur, læsning og fordybelse efter skoletid.

Læselysten bider sig fast

Derudover er ”Læseklasser”, et populært tilbud blandt 4. klasserne i Viborg Kommune. Konceptet går kort fortalt ud på, at en bibliotekar gennem et helt skoleår, tilknyttes én bestemt klasse. Bibliotekaren deler ud af spændende boganbefalinger, tilpasset børnenes forskellige læseniveauer og interesser, giver tips til læsning og inddrager børnene i forskellige læserelaterede aktiviteter.

”En af vores tidligere Læseklasser fra Frederiks Skole kom faktisk i den regionale finale af ”Hvem vil være litterær 2023?” – en litteraturquiz, hvor 50 klasser fra fire forskellige kommuner deltog. Så her er der i hvert fald nogle børn, som er blevet bidt af læseglæden,” fortæller bibliotekar Kirstina Olesen.

Læseglæde for småbørn og familier

Det er ikke alene skolebørnenes læseglæde, som Viborg Bibliotekerne har arbejdet med at påvirke i en positiv retning. Projekter som ”Dagplejernes Bibliotek” og ”BOGglad” har haft dagtilbud og dagpleje-børn i fokus. I 2023 har børnekulturformidlerne således været på besøg hos dagplejerne, og har gennem bl.a. historiefortælling synliggjort de positive effekter, som bøger og læsning kan have i forhold til sprogstimulering i en tidlig alder.

Animationsfilmen ”Den vigtige læsestund”, som Viborg Bibliotekerne har produceret i samarbejde med flere andre af landets kommuner, giver forældre gode tips til at styrke børnenes læseglæde derhjemme. Siden på viborgbib.dk/titips, hvor filmen ligger, er meget besøgt og det tyder på, at der er en stor interesse for, hvordan pligtlæsning kan forvandles til lystlæsning som bliver gode og hyggelige traditioner, som hele familien kan samles om.

I marts måned er Viborg Bibliotekerne desuden en del af de danske folkebibliotekers nationale kampagne, ”Læsetvang er lort”, der med udgangspunkt i børns stemmer og meninger, sætter lys på børns læselyst.  

Viborg – en del af den fremtidige nationale læseindsats

Viborg er én blandt 17 af landets kommuner, som er med i den nationale indsats, der skal styrke børn og unges læseglæde. Som indsatskommune får Viborg Kommune bevilliget 150.000 kr., der skal bruges til at øge samarbejdet mellem folkebiblioteket og skolernes pædagogiske læringscentre (PLC). I første omgang koncentreres indsatsen om fem skoler med Læseklasser, hvor der skal arbejdes med nye metoder til, hvordan den eksisterende indsats og det tværfaglige samarbejde kan øges endnu mere. På sigt kan samarbejdet forhåbentligt udbredes på alle kommunens skoler. 

”Vi står på skuldrene af erfaringerne - høstet i de forskellige læseindsatser gennem årene - og ser frem mod en spændende tid, hvor vi udvikler endnu flere og mere målrettede tiltag i tæt samarbejde med Børn & Unge i Viborg Kommune. På den måde håber vi at kunne fastholde den gode udvikling,” fortæller afd.leder, Lise Nygaard Markussen

For mere information - kontakt

Afd.leder, Lise Nygaard Markussen limar@viborg.dk / tlf.: 20560542

Biblioteks- og borgerservicechef, Britta Thuun-Petersen brt@viborg.dk / tlf.: 51274881

Tags