Jagten på det unge fototalent

26.01.18
Sidste år fik jeg en tankevækkende oplysning, som jeg gerne vil dele med dig: Vidste du, at der hvert år tages ligeså mange fotos, som der indtil da er blevet taget i alt, siden fotografiet blev opfundet for snart 180 år siden?

En eksponentiel stigning, der vil fremad. Jeg har så prøvet at finde ud af, hvor mange fotos det i grunden er, hvis vi ser på sidste år, men det har været umuligt at finde nogen, der vil stå på mål for et tal. Jeg tænker imidlertid, at det må være flere milliarder!

Vi møder fotografiet overalt

Fotografiet er et medie, der bliver mere og mere udbredt, og de allerfleste af os tager billeder – mange af os med vores smartphone, og vi tager ofte flere billeder hver eneste dag. På sociale medier som Instagram, Facebook, Messenger og Snapchat sker kommunikationen overvejende gennem fotos og andre visuelle medier. Vi er fortrolige med at kommunikere gennem billeder. Det falder os naturligt at formidle og afkode fortællinger, stemninger, følelser, humor, holdninger, situationer og forestillinger visuelt.

Når det så er sagt, kan vi nok nemt – efter et hurtigt blik på de mange billeder i vores daglige SoMe-feed – blive enige om, at der er nogen, der har et helt særligt talent for at fotografere. Nogen kan bare det der med vinkler, farvekomposition, kontraster, lys, teksturer, beskæring, skarphed og selvfølgelig motiv. Deres fotos gør et helt særligt indtryk på os, som vi ikke lige ryster af.

Som tovholder for festivalen Fotodage Viborg, der i år finder sted 4.-27. maj, har jeg det store privilegium at skulle fordybe mig i og forholde mig til hundredvis af fotografier taget af mennesker, der besidder en stor passion for fotografiet og mestrer mediet i særlig grad. Det er en berigende oplevelse, som udvider min horisont og skærper mit blik. Heldigvis kan jeg dele den med både de passionerede folk bag festivalen og et stort publikum.

Danmarks Unge Fototalent

Noget af det, som jeg hvert år glæder mig mest til, er konkurrencen Danmarks Unge Fototalent. Det er en af de centrale begivenheder, som leder op til Fotodage Viborg, og konkurrencen er netop er skudt i gang i dag.

Det er en konkurrence for unge amatørfotografer mellem 15 og 25 år, der inviteres til at indsende op til tre fotos inden 9. marts. Herefter udpeger et dommerpanel bestående af professionelle fotografer en vinder, som kåres i forbindelse med festivalens åbning. Vinderfotoet udstilles sammen med 9 andre af de bedste indsendte billeder. Præmien er en uges ophold på Medieskolerne, hvor vinderen får mulighed for at udvikle sit talent, og et tilbud om en soloudstilling på det kommende års festival.

Konkurrencebillederne er sædvanligvis meget forskellige, fordi der ikke er nogen bindinger i forhold til hverken motiv eller tema. Det er meget inspirerende at se, hvilken mangfoldighed der kan være inden for fotografiet, og hvordan nogle fotografer allerede i en ung alder er specialiserede og for eksempel udelukkende fotograferer natur, mens andre er mere all round-orienteret og gerne giver sig i kast med flere genrer. Nogen har en meget sikker og personlig stil, mens andre formår at skifte mellem forskellige udtryk.

Gætter på vinderen

Det tilkommer ikke mig at vælge årets vinder af Danmarks Unge Fototalent, men inden fotografierne sendes til dommerne, havner de i en indbakke, som jeg administrerer. Jeg er således den allerførste, der får lov til at se, hvad der sendes ind, og jeg nyder hver dag at åbne de nye mails og se, hvad de unge fotografer nu har fundet på. Og så tipper jeg på, hvilket vinderbillede dommerne vælger, når de får hele puljen tilsendt.

Sidste år ramte jeg plet! Blandt de mange rigtig gode fotografier stak Sarah Terps ”Suffocating” ud og ramte mig lige i mellemgulvet. Jeg kom helt bogstaveligt til at holde vejret, da jeg åbnede billedfilen på min computer. På et nanosekund identificerede jeg mig med motivet og oplevede det meget fysisk. Er det ikke fantastisk, at et fotografi kan give sådan en oplevelse?

Sarah Terps fotografi er godt af flere årsager: Det er teknisk veludført, beskåret helt rigtigt, har en dragende skønhed og samtidig fortæller det en historie, hvis tolkning i høj grad er op til beskueren.

Følg med i konkurrencen

I år er det fjerde gang, talentkonkurrencen kører. De tre foregående vindere har været ret forskellige, så nu er jeg spændt på, hvad der kommer til at ske i 2018. Hvor mange tilmelder sig, og hvad sender de mon ind?

Du kan følge med på Fotodage Viborgs Facebookprofil, hvor vi med jævne mellemrum lægger eksempler på konkurrencefotografier op i et galleri, indtil konkurrencen slutter om 6 uger. På fotodage.dk finder du desuden vejledning til, hvordan man deltager. Det kunne jo være, at du selv eller en du kender har netop det særlige talent, dommerne leder efter?

Ellers er det bare at vente, til festivalen åbner først i maj, hvor eksempler på cremen af cremen blandt unge amatørfotografer afsløres og udstilles på Hovedbiblioteket. Fotodage Viborg byder foruden udstillinger også på workshops, talks, rundvisninger, samtalesaloner, fototure, instawalks, læringsforløb og meget mere.