Baglandet i børnehøjde
Baglandet i børnehøjde

Baglandet i børnehøjde

Åbningsweekenden - Solen står højt på himlen – det er næsten sommer, selvom det er starten af maj. Fotodage Viborg er skudt i gang – og denne gang med temaet BAGLANDET som omdrejningspunkt.

Borgmesteren har åbnet festivalen ved en fin reception på hovedbiblioteket, og mange fine udstillinger er sat op til frit skue for publikum både på hovedbiblioteket, i det gamle Vestre Landsret, på Rådhuset, på Viborg Kunsthal – samt i byrummet på Hjultorvet – og endnu flere steder, som jeg kan læse om i det store trykte program. Overalt mødes jeg af fantastiske fotos og gode historier.

Men hvad så med børnene tænker børnekulturkonsulenten? Jo, der er skam fine aktiviteter for børnene også. Blandt andet mødte jeg mange familier med glade og nysgerrige børn i Fotodage Viborgs åbningsweekend. Her var der børneaktiviteter på Viborg Bibliotekerne. Blandt andet kunne man i forskellige scenografier få taget billeder af børnene og deres familier – altså børnenes BAGLAND. Det var muligt at tage billeder i en fantastisk scenografi, hvor børnene kunne sidde i en måne – og nærmest svæve afsted på månen ud i universet.

Temaet BAGLANDET blev repræsenteret ved, at publikum i en ”gammeldags” atelierscenografi kunne få taget et familieportræt af hele familien. Det var nogle dygtige fotografstuderende fra Medieskolerne, der stod for denne aktivitet. Her kunne hele familien posere og dermed dokumentere børnenes BAGLAND. Til denne aktivitet var der en konkurrence tilknyttet, som i al sin enkelthed gik ud på at samle flest generationer til et foto. Blandt dem, som har samlet flest generationer, bliver der trukket lod om en fremkaldelse og en indramning af familiefotoet.

For hvad er børnenes BAGLAND egentlig?

I den moderne verden hvor kernefamilien langt fra er selvfølgelig, og hvor mange børn oplever at bruge mere tid sammen med voksne i institutioner end sammen med deres forældre, kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, hvad børnenes BAGLAND egentlig er. Dog må vi trods samfundsudviklingen alligevel holde fast i, at børnenes BAGLAND er de tætte relationer, der viser dem kærlighed, omsorg og præger dem i deres barndom. Som oftest er det også familien. Det er her børnene finder tryghed og varme, og her man som barn spejler sig selv og finder sit eget værd. BAGLANDET er af enorm betydning for børnenes liv og opvækst. Det er med BAGLANDET i bagagen, at man som barn og ung finder sit eget ståsted.

Det er bare ikke så tit, at familierne dokumenterer barnets BAGLAND sådan helt bevidst i et opstillet familiefoto. Derfor var det en fornøjelse at se, at mange familier i Fotodage Viborgs åbningsweekend fandt vejen forbi Hovedbiblioteket og fik dokumenteret deres børns BAGLAND.

Viborg som børnenes BAGLAND

Ud over at anskue familien og de væsentlige voksne i børnelivet som børnenes BAGLAND, er det bestemt også relevant at anskue Viborg kommune som børnenes BAGLAND. De har BAGLANDET i ryggen, når de som børn kan opleve super flotte fotoudstillinger under Fotodage Viborg. De har BAGLANDET i ryggen, når de kan fyldes af glæde og undren over børnekulturelle aktiviteter i hele Viborg kommune, som er med til at give dem et rigt børneliv, der er fyldt med æstetiske oplevelser og masser af plads til begejstring.

Derfor er det også naturligt at Fotodage Viborg også fortsat byder på børneaktiviteter. I løbet af de næste uger kan man blive fotograferet i forskellige scenografier i børnebiblioteket i Viborg – og på biblioteket i Bjerringbro. Blandt andet kan findes et junglelandskab i børnebiblioteket i Viborg, hvor børnene udklædt som tiger og løve kan være med til at skabe nogle meget fine og anderledes billeder – og familien kan være på forkant med julegaverne til bedstemor.

Ud over scenografierne byder børnebiblioteket også på en workshop med lysmaleri den sidste lørdag i maj måned. Her kan børnene ved hjælp af kameraudstyr, forskellige sjove lyskilder og et mørkekammer skabe nogle meget fine og finurlige lysmalerier, som de selvfølgelig kan tage med sig hjem. Workshoppen er gratis – og tag endelig BAGLANDET med – både til workshoppen og på biblioteket.
Se mere på www.fotodage.dk

Tags