Har du læst...?

7 timer, 213 titler, 5 anmeldere og 56 bibliotekarer.
Sådan så statistikken ud for kurset i Årets bøger 2014, som jeg deltog i den anden dag. På kurset fik vi en anmeldelse af de bedste danske og udenlandske romaner, krimier, børnebøger, biografier, samt debat- og kulturbøger. Alt sammen udgivet i 2014. Der var lagt op til et intensivt kursus, hvor hver anmelder havde en time til at fremlægge mellem 35 og 55 bøger - det svarer til ca. 90 sekunder pr. bog, så det gik rigtig hurtigt. Der skulle både spidses ører og spidses blyanter, så ingen informationer gik tabt.

Overvældet af bøger
Da jeg kom hjem var jeg overvældet af indtryk. Jeg havde noteret 15 bøger på en liste, som jeg bare skulle læse. Men med en måned tilbage af 2014 kunne jeg godt regne ud, at det ville blive en umulig mission. Og hvis jeg først går i gang næste år, hvordan får jeg så læst alle de nye udgivelser, som jeg bare må læse næste år. Næsten morgen måtte jeg derfor drage konklusionen, at der ikke er nok timer i døgnet til at begrave næsen i alle bøgerne.

Heldigvis har jeg allerede haft mange, gode læseoplevelser i 2014, og nu ved jeg, at jeg har endnu flere i vente. Her får I min foreløbige top 3 fra bogsæsonen 2014.

Top 3
I år udkom Jo Bakers roman ”Huset Longbourn” – og som ægte Jane Austen-fan havde jeg glædet mig til at læse den kendte historie set fra tjenestefolkenes synspunkt. Det er en utrolig sød og dejlig roman om kærlighed, men også om alt det slid og slæb som tjenestefolkene måtte igennem, så Elizabeth til sidst kunne få sin Mr. Darcy.

En anden god læseoplevelse i 2014 var Helle Helles ”Hvis det er”. En roman om et tilfældigt møde mellem to løbere, en erfaren kvindelig løber og en mandlig nybegynder i dårlige løbesko. De er begge faret vild i en stor skov og ender med at tilbringe to dage sammen i den vilde danske natur. Helle Helle kan noget med sproget, og igen leverer hun en præcis og unik beskrivelse af almindelige mennesker.

Den mest nervepirrende bog jeg har læst i år er ”Sandheden om Amelia”, skrevet af den amerikanske debutant Kimberley McCreight. I bogen møder vi Kate Baron, hvis teenagedatter Amelia øjensynligt begår selvmord ved at springe ud fra skolens tag. Kate nægter dog at tro, at det var selvmord, og beslutter sig for at finde frem til sandheden. Jeg er vild med bogens inddragelse af de sociale medier som et realistisk virkemiddel til at finde frem til sandheden om Amelias død. Plottet er blevet sammenlignet med bestselleren og den nyligt filmatiserede ”Kvinden der forsvandt”, og det syntes jeg absolut den lever op til.

Har du lyst til at få flere anbefalinger af bøger udgivet i 2014, så spørg personalet på dit lokale bibliotek i Viborg Kommune.
 
Materialer