Dansk exofiktion - din sommerferielæsning?

De sidste par år er en del danske forfattere begyndt at skrive romaner om mere eller mindre kendte historiske personer. Her kan du se en liste over en række anbefalelsesværdige romaner.

Litteratursiden har for nyligt behandlet exofiktion som et tema og herfra lyder lidt udpluk om exofiktionsbølgen: 

Som et modsvar til den indadskuende autofiktion, vender forfattere blikket udad mod en virkelig person og sætter historien i en fiktiv ramme. Franske vinde bevæger sig over landegrænser – exofiktion er kommet på den litterære dagsorden. Det er kendetegnende, at de exofiktive romaner leger med sproget, og eksperimenterende greb får fortællingen til at leve på helt nye måder. Der er forskellige udgivelser om forskellige emner, men 

Kunstnerens muse som hovedperson

I flere udgivelser tager forfatteren udgangspunkt i og digter videre på kunstnere og de mennesker, der omgiver dem. En gennemgående tendens er at gribe fat i de bipersoner, som lever på sidelinjen i en kunstners liv, eller der skildres hengemte eller tabuiserede sider af en virkelig persons liv. Det er fx 'Kvinde set fra ryggen' (Vilhelm Hammershøi) af Jesper Wung-Sung, 'Hvor lyset er' (Carl Fischer) af Malene Ravn, som vi havde besøg af på Greve Bibliotek til et onlineinterview i foråret og 'Adam i Paradis' (Kristian Zahrtmann) af Rakel Haslund-Gjerrild. Og så er der den nys udkomne: 'Hulemennesket' af Peter Løhr, som handler om J. Th. Lundbye. 

Oversete kvindelige forskere

Et spor i bølgen, som er på vej netop nu, er fortællinger om kvindelige forskere, som ikke er blevet anerkendt, fordi de var kvinder i et mandsdomineret forskerfelt. Eva Tind er udkommet med romanen 'Kvinden der samlede verden' om den danske forsker Marie Hammer.

'Den inderste kerne' af Lotte Kaa Andersen fortæller i romanform forskeren Inge Lehmanns historie, som kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.

Der er virkelig masser af gode romaner at kaste sig over og de handler ikke alle om kunstnere eller forskere, anerkendte eller ikke anerkendte; vinder af årets debutantpris 'Bargums synder' af Sofie Malmborg handler om Frederik Bargum, som levede i 1733 til 1800 og blandt andet var slavehandler og kriminel! 

Til slut må ogås nævnes 'Margrete 1' af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, som var den helt store vinder af DR Romanprisen 2021. 

Læs artiklen om exofiktion på Litteratursiden.dk her
 

Materialer