Lad feriehyggen vare ved med bøger du kan læse på få timer

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.04.18
Påsken er overstået, ligeså er den ekstra tid til hygge og læsning. Men er du en af dem, som bare ikke er helt færdig med at læse, og som samtidig ikke orker at starte på den nye 900 sider lange Ken Follett roman? Så er der her tre hurtiglæste, aktuelle og gode bøger til dig.

Igennem det sidste halve år, har jeg været projektleder på en af Viborg Bibliotekernes nyeste påfund, nemlig ’Litteratur & Lækkerier’. ’Litteratur & Lækkerier’ er en arrangementsrække som rejser rundt i kommunen henover år 2018. Konceptet er at et par litteraturformidlere og bibliotekarer griber Vin & Vin, Søster Lagkage eller en helt tredje erhvervsdrivende i hånden og drager ud af byen; ud til kommunens landsbyer og give en prøvesmagning på vin, kage og selvfølgelig gode bøger.

Arbejdet med ’Litteratur & Lækkerier’ betyder, at jeg pløjer mig igennem ualmindeligt mange nye bøger for at finde præcis den litteratur, som passer bedst til lige præcis den landsby – selvfølgelig med hjælp fra lokale ildsjæle og andre bevingede kræfter. Desværre – eller måske nærmere heldigvis – er der mange flere gode bøger, end der er ’Litteratur & Lækkerier ’-arrangementer. Så derfor vil jeg udnytte denne klummeplads til at anbefale nogle bøger, som udover at være gode og aktuelle, også er velegnede til at have med på farten, have med i sengen, eller bare til at læse i, når du har lidt ekstra tid mellem hverdagens mange gøremål.

Disse bøger er små, lette og hurtiglæste.

Ida Holmegaard: Graceland (2017)

’Graceland’ er en familiefortælling om en dag i december, som jeg – trods årstidernes skiften –  stadig mener er drøngod og relevant forårslæsning.
Anledningen til samlingen af familien i bogen er julen, men de eksistentielle forhold, som gør sig gældende i enhver familie, på et hvilket som helst tidspunkt, er bogens virkelige tema.
Romanen fungerer som en evig optakt til noget som aldrig nås (i hvert fald ikke indenfor bogens rammer), hvor mulige katastrofer hele tiden lurer i øjenkrogen, og hvor tiden står stille.
’Graceland’ handler om det, vi siger til hinanden, og ikke mindst om alt det vi ikke siger.   
Sideantal: 137

Harald Voetmann: Amduat – en iltmaskine (2018)

’Amduat – en iltmaskine’ er Harald Voetmanns første digtsamling, men forhåbentligt ikke den sidste, for dette er virkelig en genre, som klæder ham.  
Bogen er kort fortalt en sammensmeltning mellem en ældgammel ægyptisk myte om solguden Ras’ 12 timer lange rejse gennem nattens dødsrige, og de sidste timer i Voetmanns fars liv; på dødslejet, i en seng, på Holbæk Sygehus.
Det særligt fine ved ’Amduat – en iltmaskine’ er formen, som er tekstbrudstykker skrevet i hånden af Harald Voetmann selv. Det gør teksterne nærværende og pågående på en fantastisk måde, som giver mig lyst til at læse digtene højt.  
Sideantal: 112

Emma Bess: Mødre, døtre, søstre (2018)

’Mødre, døtre, søstre’ er en novellesamling og Emma Bess’ debut. Bogen formår at fange det fantastiske mulighedsrum, som opstår i ferierne for de fleste børn; Et mulighedsrum som er helt fantastisk, men som samtidigt kan være frygteligt kedeligt, fordi tiden – ligesom luften over en varm asfaltvej – står dirrende stille.
Novellerne pendulerer alle mellem behovet for at være tæt på andre, at gro sammen, og beho-vet for at stå alene, være selvstændig og stærk.
’Mødre, døtre, søstre’ er en på en gang stærk og sårbar, smuk og intim.
 Sideantal: 160

Kommende ’Litteratur & Lækkerier ’-arrangementer

Når du har læst en eller flere af disse tre skønheder, kan du passende sætte kryds i kalende-ren, så du ikke misser efterårets ’Litteratur & Lækkerier ‘-arrangementer.
-    11/9 i Vammen forsamlingshus
-    18/9 i Egekværnen (Hald Ege)  
-    25/9 på Klejtrup aftenskole  

Kan du ikke vente med at få lækre anbefalinger til efteråret? Så er du selvfølgelig også velkommen til at opstøve mig eller en af mine dygtige kollegaer til en rask lille anbefaling i Viborg Bibliotekernes udlån.  

Materialer