Flere grøntsager, tak!

21.05.14
Jeg er ikke vegetar - lad os slå det fast. Jeg elsker ”alt godt fra havet” og vil ikke under ingen omstændigheder undvære det! Men jeg er med årene, gået mere og mere over til at spise vegetarisk.

Jeg har efterhånden fundet ud af, at man ikke behøver at spise kød hver dag for at blive ”rigtig mæt” og man behøver heller ikke at stå flere timer i køkkenet for at skrælle, rive og hakke alverdens eksotiske frugter og grøntsager for at spise vegetarisk. Og med diverse salmonella- og hestekødsskandaler har jeg fået mindre og mindre lyst til at dykke ned i supermarkedets køledisk efter en pakke svinekoteletter.

Mange er ikke helt klar over hvad det vil sige at være vegetar. Og hvad er en veganer? En vegetar er en person, som lever udelukkende af vegetabilske fødevarer ofte suppleret med mælkeprodukter og æg. Dvs man spiser ikke kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr. De der også undgår mælkeprodukter og æg kaldes veganere. Er man ”rigtig” veganer går man heller ikke i sko og tøj lavet af skind, eller har en stor fed lædersofa derhjemme.
Mange tror at vegetarer altid lever sundt. Men jeg har et par vegetarer i min omgangskreds, og jeg skulle hilse at sige, at man kan både være overvægtig og usund selvom man er vegetar. Det lette måltid for en vegetar er en skive brød med smør og ost. Og kage, chokolade, chips, sodavand og fløde er ikke forbudt for en vegetar...

Skal man have en vegetar til middag, skal man lige være opmærksom på nogle vigtige ting: Man spiser naturligvis ikke grøntsager der har været tilberedt sammen med eller har ligget ved siden af kød. Der skal bruges vegetabilsk boullion, og der må ikke serveres retter med husblas i. Meget husblas er nemlig udvundet af hud, knogler, sener og brusk fra dyr, men der er vegetabilske alternativer. Læs godt på varedeklarationen om der er animalsk fedt i det færdigprodukt du vil servere (ofte kager). Vær opmærksom på, at der er osteløbe i mange oste, og det er udvundet af kalvemaver. Osteløbe kan laves syntetisk - læs igen på varedeklarationen. Og så er der lige det med slikket - det skal ikke være bløde ting som f.eks. vingummi, da der kan være svinegelatine i.

Når man lever vegetarisk spørger mange, om man får proteiner nok og om man ikke kommer til at mangle B12-vitamin. Spiser man mælkeprodukter, æg og bælgfrugter og en sund og varieret kost, får man proteiner nok. Der er mange vegetarprodukter, som er lavet af den proteinrige soyabønne. B12 vitamin findes kun i kød, derfor kan man evt. tage et tilskud i form af en pille.

Får du en vegetar på besøg, og vil du gerne servere andet end omelet (den lette vegetarløsning) for din gæst, så glæd ham eller hende med en nem ret fra en af disse nye og aldeles glimrende vegetarkogebøger.

Går man helt i panik har udvalgte supermarkeder mange af Nutanas og Urtekrams vegetabilske og økologiske produkter på hylderne og i fryseren.

Materialer