Maden imellem os

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.05.19
En dag kom min mand hjem og sagde: Vi skal spise sammen med naboerne... og så skal vi spise Risengrød og høre Roxette eller spise Spaghetti og høre Stefen Brandt.

Det kom sig af en hyggelig samtale med vores nabo. De har fire skønne børn og leger rigtig godt med vores tre, så allerede dér var der basis for en god aften.

Vi havde naturligvis spist sammen før, men vi syntes alle der gik for længe imellem og til arrangementerne i skole/børnehave/vuggestue får man aldrig snakket nok. Så min mand og nabokonen kom på ideen med en ret, hvor man så skal finde musik med samme forbogstav – og så skiftes vi til at spise hos hinanden og finde på mad og musik.

Vi har også den aftale, at vi ikke behøver at gøre helt vildt meget ud af det – maden skal være overskuelig og helst noget børnene gider spise. Og så blev vi hurtigt enige om, at vi ikke skulle rende rundt og rydde op og gøre rent inden (ellers er det ofte det, der gør at man ikke orker gæster). Det vigtigste er at være sammen, som min mand så ofte siger.

Og det er det måltidet kan, nemlig bringe os sammen. Det er ofte der, vi har de dybe samtaler - med og uden børn.
Det er vigtig sammen med venner, men også vigtigt i det daglige, fx en ganske almindelig onsdag, at vi mødes, får vendt dagen og set hinanden i øjnene.

Til lidt inspiration har vi blandt andet fået Bøf og Bowie, Nudler og Nena (hende med de 99 luftballoner, det bliver man altså halvtræt af i længden, så der gik vi over til Nephew og Nirvana), Høns i asparges og Heavy – og her vil jeg gerne sige, det er en genre, der deler vandene, den aften overvejede nabokonen og jeg om vi skulle lave vores egne madaftener.

Det fine ved at spise hos naboen, er bl.a., at de voksne kan få et glas rødvin eller to, der er ingen, der skal køre hjem … altså det vil sige, vi bor jo på landet, så vi kalder dem naboer, men de er vel teknisk set genboer … og der er ca. 800 meter derhen … og det er en god ide med en lommelygte når man skal finde hjem.

PS: Vi griner lidt af hinanden hver gang, for vi suser rundt og rydder op og gør rent inden vi mødes – også selvom vi har lovet hinanden at lade være.

PPS: sidste gang vi spiste sammen glemte vi helt at sætte musik på, men snakken gik og det var så hyggeligt, at vi helt glemte det.

Så hvorfor al den snak om mad og samvær, jo i foråret 2019 går DR og bibliotekerne på opdagelse i maden som kulturfænomen og som samlingspunkt. I har måske allerede stødt på tv-programmerne Maddysten eller Smagen af Danmark.
På Hovedbiblioteket i Viborg har vi lavet to udstillinger; én på børnebiblioteket, hvor børnene skal tegne deres yndlingsret og én i indgangsområdet, hvor der står et spisebord, dækket op til gæster – og her har vi inviteret de besøgende til at komme med tips og råd til rammen om det gode middagsselskab.

10 tips, fra bibliotekets brugere, til rammen om det gode middagsselskab:

  • Tænd et lys og fold en serviet til hverdag
  • At sidde hele familien samlet ved middagen og nyde hinandens selskab er livet i sig selv.
  • Læg telefonerne væk og snak om de ting, der betyder noget
  • Vi ser YouTube videoer og kobler af sammen. Nærværen behøver for os ikke at være tale, men bare at være fælles om noget <3
  • Mobiltelefoner mm. er bandlyst ved vores spisebord for både voksne og børn. Her snakker vi om dagens begivenheder og jeg spørger ofte børnene, hvad dagens bedste oplevelse har været. Kvalitetsfamilietid
  • Vær nærværende. Lyt. Spørg med interesse. Få din næste til at føle sig vigtig ved at lytte interesseret – uanset om det er et barn eller en voksen.
  • Mad der tilberedes ved bordet, skaber nærvær om og over maden. Raklette, fondue, bålmad er vejen frem!
  • Jeg planlægger det hele på forhånd, så jeg ved, at der ikke mangler noget. På den måde kan jeg være tilstedeværende, når gæsterne er der, og der er fokus på snak og samvær.
  • Man hjælper med at finde på hvad man skal spise i løbet af ugen.
  • Lav maden sammen.
Materialer