Livets aften i litteraturen

Inspiration fra eReolen

Livet kan ofte sidestilles med døgnets rytme. Ungdommen leves i det smukkeste dagslys, mens alderdommen hersker i aftensolens skygger. Når solen langsomt går ned i horisonten og skyggerne påbegynder deres indtog, vokser savnet og ensomheden i takt med timeglasset rinder ud. Men selv i mørket findes håb og kærlighed. Nattehimlen oplyses på smukkeste vis af de klareste stjerner, som minder os om, at selv i de mørkeste timer eksisterer muligheden for at opleve den reneste kærlighed og lykke – blot man tør åbne øjnene og finde modet til at række ud efter den. Intet er nogensinde for sent i livet, heller ikke chancen for at genfinde sig selv i livets aften.  

Ane Riel: Urværk 

Ane Riel har med sin roman, Urværk, præsteret at skrive en yderst medrivende historie om livets store sorger og glæder. Med sit unikke, skæve verdenssyn har hun skabt en sansebetonet fortælling fyldt med små, finurlige livsobservationer og humoristisk visdom. En læseoplevelse, som gribende skilter demenssygdommens hjerteskærende indmarch og på fineste vis beskriver de altoverskyende konsekvenser – alt imens den ømt minder os om livets sande skønhed og værdi. 

Kerstin Ekman: Ulvespring 

Kerstin har skrevet et sandt mesterværk. Akkompagneret af en række stemningsfyldte naturbeskrivelser formår hun på 200 sider respektfuldt, nænsomt og nærværende at beskrive et ægteskabs mange facetter, alderdommens eftertænksomhed og livskrisernes tyranni. En rørende livsskildring om de valg i livet, vi tager med et stærkt budskab om, at det aldrig er for sent at ændre sig eller vælge en anden vej i livet. At mennesker er smukkeste, når de er autentiske. En betagende læseoplevelse, som vil blive siddende i dig længe, efter du har læst den sidste side. 

Dorrit Willumsen: Løg trækker tårer

Dorrit Willumsen er en kvinde med stor pondus, som aldrig viger tilbage for at skrive om selv de mest tabubelagte emne – og denne roman er ingen undtagelse. Med sin skarpe pen leverer forfatteren en surrealistisk samfundsskildring af den moderne alderdoms dilemmaer. Spotlyset rettes (k)ærligt mod emner som kvindeliv og kroppens forfald, mens knuste drømme og håb i et virvar pustes op undervejs i fortællingen som blade i en efterårsstorm. Alt sammen fortalt med en nådesløs ironisk distance. En stilsikker og indlevende roman, som helt afgjort vil udfordre dig på flere plan.
 

/Kiri, Viborg Bibliotekerne

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.11.23