eReolen anbefaler: Bøger til din sommer

Sommeren er over os og for mange betyder det ekstra læsetid. Ved du stadig ikke, hvilke bøger du skal lytte til i ferien? Her får du syv stærke anbefalinger fra eReolens redaktion.

Nanna anbefaler: Tårernes Europa af Lykke Friis

Efter Ruslands invasion af Ukraine befinder Europa sig igen i en krigs- og krisetid med frygt for fremtiden. Lykke Friis tager os med på en rejse fra 1989 til 2022 for at forstå, hvor håbet fra ’89 blev af, hvordan regeringsledere, EU og eksperter har reageret, og hvad det siger om vores fremtid. Det er både tankevækkende – især for os, der er vokset op i fredstid – rørende og enormt aktuelt. Og så er det legende let fortalt, så alle kan være med. 

Rolf anbefaler: AARGH! - den sunde vrede i familielivet af Frej Prahl

Som børnefamilie kan udsigten til en lang sommerferie godt virke uoverskuelig og potentielt fyldt med konflikter og vrede. Jeg er måske selv skyldig i den antagelse. Men vreden, konflikter og svære følelser i familien kan vendes til noget positivt. Børn skal vide, at alle følelser er okay, og vi som voksne skal lære, at det er okay at miste besindelsen en gang i mellem. Frej Prahl siger, at man skal lære at elske sit uperfekte familieliv, for måske kan det uperfekte familieliv bane vejen for et sundt familieliv og ligefrem en herlig sommerferie.

Camilla anbefaler: Som et muldyr der bringer flødeis til solen af Sarah Ladipo Manyika 

I San Francisco følger man den farverige og sprudlende 75-årige nigerianske kvinde og professor Morayo Da Silva. Det er en rørende fortælling om ensomhed, strukturel racisme og ikke at ville lade sig definere af sin alderdom. Efter et uheldigt fald bliver Moraya nødt til at søge hjælp fra tilfældige bekendtskaber, som også leder til nye venskaber og lidt romance med Dawud, en charmerende palæstinensisk butiksindehaver.

Astrid anbefaler: Eventyrhuset af T.J. Klune

Linus følger systematisk alle regler i sit arbejde med at inspicere børnehjem for børn med magiske evner. Men hans nidkære tilgang bliver udfordret, da han bliver sendt på en hemmelig opgave på et fjerntliggende børnehjem for særligt farlige børn, og både børnene og forstanderen finder vej til hans hjerte. Hjertevarm, rørende og helt fortryllende fortælling om at være anderledes og om at finde en familie det mest uventede sted.

Emma anbefaler: Podcastserien Færøske fabler

Lydbøger og podcasts er en vigtig del af sommerferien i min familie. Hvis man rammer en lydfortælling, som fanger både voksne og børn, så er det simpelthen så hyggeligt at lytte sammen under dynen om morgenen eller på et tæppe i haven. Min søn på seks år og jeg har med stor fornøjelse lyttet til podcastserien Færøske fabler, som er en samling folkeeventyr og sagn fra Færøerne fortalt i et virkelig stemningsfyldt og nærmest drømmeagtigt lydunivers. Hør bl.a. fortællingerne om huldrefolkets hævn, de forstenede sørøverskibe og sælkvinden, som fik frarøvet sin ham.

Maja anbefaler: Samling af Natasha Brown

I Natasha Browns debutroman følger vi en britisk kvinde med jamaicanske forældre. Selvom hun på overfladen synes at klare sig godt i sin karriere og i kærligheden, skildrer hun også et fjendsk samfund, der er præget af racisme, klasseskel og kvindehad. Det er en skarp fortælling, og bogen er kort (lydbogen varer 2 timer og 18 minutter), så du kan snildt læse eller lytte til den på en eftermiddag.

Lærke anbefaler: Vi troede, vi skulle af Marie Hougaard

Hannah og hendes kæreste, Johan, er et par i midt trediverne, der prøver at få et barn, men ligesom som så mange andre, må de indse, at det bliver med hjælp. I deres baby-making-vakuum glider de mere og mere fra hinanden, mens livet glider videre for alle omkring dem. Hannah betvivler, om det at få et barn virkelig er det bedste, der kommer til at ske i hendes liv, og om det er det hele værd? En humoristisk, flydende fortælling om at forvente noget af livet uden helt at vide hvorfor.

Niclas anbefaler: At leve af Yu Hua

Den forkælede rigmandssøn Fugui lever det fede liv og ødsler familiens formue væk i spillebuler og bordeller, før kulturrevolutionen igen og igen vender op og ned på hans tilværelse. Yu Huas populære roman var oprindeligt forbudt i Kina, men er siden blevet anerkendt som en af de vigtigste kinesiske udgivelser – for mig var den dog mest af alt en vildt underholdende og lærerig læseoplevelse. I løbet af den forholdsvis korte roman får man hele Fuguis begivenhedsrige livshistorie, og jeg føler samtidig, at romanen har givet mig en langt større forståelse af det kinesiske folk og af kinesisk historie og kultur.

Karin anbefaler: Åleevangeliet: historien om verdens mest gådefulde fisk af Patrik Svensson

Hvor meget er der lige at skrive om ål? Og hvor spændende kan en ål egentlig være? Åleevangeliet af Patrik Svensson er en sær og smuk fortælling om ål (JA! ÅL!), der starter helt tilbage fra Aristoteles' iagttagelser af dette fascinerende og næsten mytiske dyr. Men det er også en historie om et underfundigt far-søn-forhold, som udspiller sig i samværet omkring ålefiskeri. Jeg var opslugt fra første side og har så meget godt at sige om bogen - og alligevel ved jeg ikke helt, hvor jeg skal begynde, for det er én af disse bøger, der formår at skabe en smuk og særegen følelse hos læseren. En følelse der ikke helt kan forklares, men som skal opleves.

 

Rigtig god sommer fra eReolen!