Fantasifulde udskejelser

Inspiration fra eReolen

Som så mange andre læsere har jeg de seneste 20 år mæsket mig med selvbiografiske romaner. Bøger, hvor forfattere bruger sig selv og undersøger deres eget indre for derigennem også at sige noget om den verden, de lever i.

Jeg vil ikke tage noget fra den slags bøger, men i den seneste tid har jeg haft en udrejselængsel - væk fra den inderlige realisme. Måske er det sommerferiens rejselængsel, der trækker i mig. Måske genkender du det?

Nedenfor har jeg samlet en række værker, hvis forfattere skejer ud på mere eller mindre fantastiske måder.

Litteraturens mulighedsrum

Bøgerne, jeg anbefaler, giver virkelig mulighed for at opleve, hvor stærkt litteraturen kan virke som tankelaboratorie og påvirke og udvide vores ”mulighedssans”. Dette mærkværdige ord har jeg fra den østrigske forfatter Robert Musils roman ’Manden uden egenskaber’. Her beskrives mulighedssansen som ”… evnen til at tænke alt det, der lige så godt kunne være, og til ikke at betragte det, der er, som vigtigere end det, der ikke er.”

Mulighedssansen er, ifølge Musil, blevet tilskrevet drømmere eller tosser. Men den handler ikke nødvendigvis om eskapisme, men om at kunne forestille sig verden og virkeligheden som anderledes. En god mulighedssansen kan føre til opfindelser, og den kan vise os en vej videre, hvis vi er kørt trætte i hverdagen. Det er altså ikke helt tosset at lade fantasien skeje lidt ud.

Fantasifulde udskejelser

De fantasifulde udskejelser oplever vi i klassikere som Cervantes’ ’Don Quijote’ eller Hans Egede Schacks ’Phantasterne’ om de tre venner Conrad, Thomas og Christian, som i deres barndomsår fantaserer sig til store skæbner fyldt med ære og eros. Nogle formår at løsrive sig fra fantasiens verden, mens andre falder og farer vild i den.

Men vi oplever det også i moderne litteratur. Hvad end det er i udenlandske værker fra Island og Japan eller i fx danske Eva Tinds forfatterskab. I sin seneste roman leger hun med blandingen af det hverdagslige – en kvinde i 50’erne bliver skilt og skal genfinde sig selv og sin relation til hhv. eksmand og barn – og det fantastiske – hun arver en hytte på et forunderligt bjerg i Korea og oplever her lidt af hvert.

Bøgerne tager alle afsæt i miljøer, der virker ganske almindelige, måske endda genkendelige. Men før eller siden og mere eller mindre eksplicit går der hul på realismen, og det fantastiske siver ind. I de bedste af bøgerne sker det nærmest helt umærkeligt

Rigtig god læselyst – og nyd udskejelserne! 

Oprindeligt skrevet af Mathias, eReolen.