Anette anbefaler: Historiske bøger

Tre romaner fra tre forskellige historiske perioder

Historiske romaner er en fantastisk kilde til viden om vores fortid og sætter vores nutid i perspektiv. Personligt husker jeg bedre historiske fakta, når jeg oplever dem i en episk fortælling, hvor jeg lever mig ind i de fiktive eller faktiske historiske personers frustrationer, håb, fejltagelser og triumfer.

Nogle historiske romaner fortæller en enkelt historisk persons livshistorie eller har fokus på en enkelt historisk begivenhed, mens andre beskriver en mangeårig historisk udvikling og måske følger vi personer i flere generationer.

Mine egene favoritter indenfor genren er romaner, hvor forfatteren har lagt et stort stykke arbejde i at researche de historiske kilder. Ofte får jeg efterfølgende lyst til at dykke ned i historiebøgerne og læse mere om den historiske periode eller jeg finder skønlitteratur, som er skrevet i tiden.

Her får du mine anbefalinger af romaner og faglitteratur fra tre meget forskellige historiske perioder. 

Det Stockholmske blodbad

Krigene mellem Danmark og Sverige i 1600-tallet er omdrejningspunkt i Hanne Reintofts historiske kærlighedsroman "Hjertebånd". Fra begge sider er Øresund følger vi helt almindelige menneskers liv. Vi mærker deres smerte og frustration, når krigens ødelæggelser påvirker deres liv. Samtidig bliver vi også klogere på livet i 1600-tallet og de historiske begivenheder som medførte at Danmark måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge. En gribende og hjertevarm roman.

Vil du læse mere om den dansk-svenske krig i 1600-tallet, bør du dykke ned i Lars Christensens "Svenskekrigene 1657-60: Danmark på kanten af udslettelse". En fremragende, levende og detaljeret gennemgang af de historiske fakta.

Fysikeren Marie Curie

"Det blå lys" af Stig Dalager handler om den polsk-franske fysiker Marie Curies liv og arbejde. I 1903 og i 1911 fik hun nobelprisen for sit arbejde. I romanen hører vi om Curies opvækst i Polen i 1860'erne, hvor folket er undertrykt af den russiske besættelsesmagt, og vi følger hende til Paris, hvor hun kæmper med sin videnskab i den mandsdominerede universitetsverden. Det er en imponerende, rørende og faktarig murstensroman.

Vil du læse eller lytte til mere om Marie Curie kan jeg varmt anbefale at du læser afsnittet om hende i Marie Hellebergs "Kvinder der forandrede verden: 43 kvinder fra den franske revolution til i dag" eller lytter til "Mægtige kvinde", som er udgivet i "Alt om historie".

Barcelona 1901 - Klassekamp og kunst

Ildefonso Falcones "Sjælemaleren" er blandt mine største læseoplevelser. Vi følger den helt almindelige arbejder Dalmau, som har et særligt kunstnerisk talent med keramik. Han er en del af arbejderklassen, hvor hans venner, familie og kæreste kæmper for deres rettigheder. Dalmaus særlige talent giver ham pludselig adgang til overklassens liv, hvor hans arbejde bliver anerkendt, men han selv har svært ved at finde fodfæste. Romanen giver en grundig indføring i klassekampen i Barcelona omkring århundredeskiftet, men også smukke og udførlige beskrivelser af byens særlige kunst og arkitektur.

Bliver du inspireret til at læse mere om Spanien historie kan du kaste dig over "En rejse gennem Spaniens historie". I bogen tager historiker Svend A. Jensen læseren med på en lang rejse og samtidig beskriver han nogle af de historiske seværdigheder vi stadig kan opleve i dag.

Materialer