Spektakulære svindelsager

10 bøger om bemærkelsesværdigt bedrageri og svindelsager for svimlende pengesummer

De har altid fyldt meget i medierne, og på det sidste er det som om, at også de store streamingtjenester har fået øjnene op for virkelighedens mange bemærkelsesværdige svindelsager. De sidste par måneder har jeg binget mig igennem serierne Inventing Anna om russiske Anna Delvey, der svindlede New Yorks elite og banker for millioner, og selvfølgelig The Tinder Swindler om Simon Leviev der manipulerede og bedragede kvinder, som han mødte på den populære datingapp.

 

Senest har jeg så kastet mig over serien The Dropout om den nu svindeldømte Elizabeth Holmes, og historien er så fascinerende, at jeg blev nødt til at fortsætte i samme spor. 

 

Biotek-svindel i Silicon Valley

I starten af 00'erne imponerede den unge iværksætter Elizabeth Holmes alle i Silicon Valley med sit biotekfirma Theranos. Theranos var i gang med at revolutionere medicinalindustrien med blodprøveapparater, der med bare en enkelt dråbe blod kunne diagnosticere alverdens sygdomme. I 2013 blev firmaet vurderet til svimlende 10 milliarder dollars, og Elizabeth Holmes blev udråbt som den kvindelige Steve Jobs. Der var bare et problem. Apparaterne virkede ikke. Faktisk overhovedet ikke. 

 

Ondt blod: grådighed, svindel og storhedsvanvid i Silicon Valley får man hele historien om Elizabeth Holmes fra journalisten John Carreyrou, der i sin tid var en af hovedkræfterne i at afsløre hendes bedrageri. 

 

Vilde svindelhistorier

Hvis man, ligesom jeg, ikke kan få nok af den her slags vilde svindelhistorier, er der heldigvis flere, hvor de kommer fra. Herunder har jeg samlet 10 forskellige bøger, der handler om nogle af de mest bemærkelsesværdige svindelsager, der er blevet afsløret de seneste årtier – og et par stykker der rækker længere tilbage. Fælles for dem alle er, at de nok vækker lige dele fascination og forargelse hos dem, der læser dem.

 

Oprindeligt skrevet af Anne B, eReolen.

Materialer