Vidste du?

”Viden skaber os” - Således lyder sloganet for årets kampagne, hvor folkebibliotekerne og Danmarks Radio stiller skarpt på videnskaben. I februar og marts er kroppen kommet under mikroskopet, og det fik sat mig på noget af en opgave, da jeg skulle tilrettelægge aktiviteter og udstillinger til kampagnen. Min viden om kroppen og dets byggeklodser lå umiddelbart i den lave ende, og jeg måtte kaste mig over litteraturen, internettet og alle de andre kilder, jeg kunne grave frem.

Dette blev en forunderlig rejse ind i sjove fakta om kroppen, Aha-oplevelser og kreative påhit. Nogle af disse har jeg lyst til at dele med dig.  Vidst du for eksempel, at du bruger 17 muskler, i ansigtet når du smiler? Og hvis du surmuler, bruger du 43? Fra naturens side er vores ansigtsmuskulatur dannet således, at det er mere anstrengende og krævende at være sur end glad. Og jeg er taknemmelig for, at det er den vej og ikke omvendt.

Den forunderlige krop

Menneskekroppen er en kompleks organisme, som har udviklet og tilpasset sig over tusindvis af år. Kroppen kan bekæmpe sygdomme, løbe maraton og lave børn. Den kan vokse, styrkes og ældes som vist i Danmarks Radios programserie – ”Din Geniale Krop”. Jeg husker tydeligt fascinationen fra ultralydsscanningen på sygehuset under min første graviditet. At man allerede i 10. uge af en graviditet har skabt et liv med et hjerte der banker lystigt afsted. ”Bønnen” blev kælenavnet på den knap 4 cm lille spire, som til min store fascination, viste sig at blive en 4 kg tung, velskabt dreng 30 uger senere.

Mennesket har 8 meter tarm der indeholder mellem 2-3 kg bakterier. Vi fødes med 300 knogler, som bliver reduceret til 206 knogler gennem opvæksten. For overhovedet at holde balancen når vi står, bruger vi omkring 300 forskellige muskler. Egentlig er det forbløffende, hvor ofte kroppen faktisk virker som den skal!

Hjertet

Hjertet er en flittig og stabil lille motor. Hjertet producerer dagligt energi nok til at køre en lastbil 32 km. På en livstid svarer det distancemæssigt til at køre til månen og tilbage igen! Dit hjerte er nogenlunde på størrelse med din knyttede hånd og banker ca. 60 gange i minuttet. Til sammenligning har verdens største dyr, blåhvalen, et hjerte på omkring 150x120 cm og denne kæmpe muskel banker 20 gange i minuttet. Dens hovedpulsåre er så stor, at et barn faktisk vil kunne klemme sig igennem det. Og det måtte vi jo lave et forsøg med på Viborg Bibliotekerne.
Efter at have savet, malet og haft gang i sømpistolen fik jeg lavet et blåhvalehjerte og kravle-tunnel. Det førte dog en endnu større udfordring med sig. For en sikkerhedens skyld måtte jeg selv, med megen besvær, manøvrere mig igennem tunnelen. Jeg kan heldigvis sige, at ingen bibliotekar led overlast under forsøget, men det var en støvet og en meget udmattende oplevelse. Efter afprøvningen fik mange børn mulighed for at kravle igennem blåhvalehjertet på Hovedbiblioteket i Viborg, og det var fantastisk at se børnenes gåpåmod.

Viden skaber os - igen til efteråret

Til efteråret kommer endnu et tema i samarbejde med Danmarks Radio indenfor temaet ”Viden skaber os”, som kommer til at handle om kodning for børn og unge. Jeg glæder mig personligt til at lære mere om kodning, og jeg er så småt i gang med min research til efterårets kampagne hvor en tilhørende programserie vises på DR Ultra.

TYVSTART

På min arbejdsplads ved Viborg Bibliotekerne har jeg heldigvis mulighed for at tyvstarte mit arbejde med kodning, ved at få udvidet min teknologiske knowhow i vores TestLab. Ønsker du ligesom jeg, at blive klogere på, hvad ’det hele handler om’, så er det i TestLab du skal komme, hvor der er mulighed for at udforske, eksperimentere, bygge, lege og blive klogere på det teknologiske felt. TestLab er Viborg Bibliotekernes makerspace, som er et mødested, hvor vi skaber, samarbejder og idéudvikler. Her er fokus på viden, læring, oplevelser og ny teknik. Og heldigvis er der et kyndigt personale der kan guide - selv sådan en som mig - igennem de nye tekniske tiltag. Så kom forbi - Måske ses vi i TestLab?

Materialer