Saml skrald i naturen med cigaretpakker

08.10.20
”En cigaretpakke!?” Forundringen står tegnet tydeligt i mit ansigt, og teenagerne griner lidt smørret. Vi står i Testlabs store lokale, som er fyldt med de nyeste teknologiske muligheder. Rummet er kendetegnet ved de store vinduer, som peger ud mod Vesterbrogade.

 Masser af mennesker passerer forbi lokalet hver dag på Viborg Hovedbibliotek, og lige overfor på den anden side af vejen kan man ane det store, gule Netto-skilt.  

Jeg står ved TestLabs 3D-printere og er i gang med at hjælpe de unge med deres skoleprojekt. De har brug for hjælp til at printe en prototype til deres skoleprojekt, men de har endnu ikke fortalt mig, hvad deres projekt går ud på. Ikke før nu. Maskinen brummer, og de begynder at forklare.

”Vi skal på den her Innovationsmesse, og vi har fået en vildt god idé til at holde naturen mere ren…”

Lav bryllupsinvitationer, navneskilte og figurer i 3D

Viborg Bibliotekerne har altid antennerne helt ude, når det drejer sig om den nyeste teknologi. Som vi plejer at sige - kan du tegne det på en computer, kan du lave det i TestLab.

Vi giver viden og læring til alle borgere i Viborg Kommune i dag, ligesom vi gjorde computeren til hvermandseje for borgere for efterhånden mange år siden med kurser og undervisning i EDB.

Sådan arbejder vi stadig med at give viden og oplysning videre om teknologiens udvikling. Mest tydeligt kan de teknologiske muligheder opleves i Testlab på Hovedbiblioteket. Her arbejder vi i en skøn forening af kreativitet, gode ideer og nogle utrolige maskiner – både store og små maskiner. I Testlab møder borgerne uddannet personale, som arbejder med de nyeste teknologiske vidundere og giver inspiration til mange kreative projekter.   

Vi har fx en laserskærer, som er en stor laser, der kan skære og gravere tekster og symboler i det meste. Til efterårsferiens store skattejagt blev de fantastiske træmedaljer skabt på laserskæreren.  Vi kan producere legetøj, modeller og figurer i 3dimensionelle former på Testlabs 3D printer.   

Det bedste er dog, at alle kommunens borgere kan få lige adgang til faciliteterne!

Åbne døre i TestLab

For at gøre vores fantastiske maskiner i TestLab endnu mere tilgængelige for borgerne er dørene ind til TestLab nu åbne i den betjente åbningstid på Viborg Hovedbibliotek. Så kan alle være kreative og skære noget på Lasercutterne eller lave et 3D-print – lige når det passer ind i skemaet.

Du skal bare lige omkring mig eller mine kollegaer til en kort introduktion, og så bliver du sluppet løs i maskinrummet.

De sidste par måneder har interessen været stor for at benytte maskinerne. Nogen laver skilte, glas med monogram, kunstværker, hylder, rollespilsfigurer, bryllupsinvitationer på træ og en masse andet. Andre laver netværk, hvor de mødes og nørder igennem med tingene.

Hvad med alt det andet i TestLab?

Har du en god idé, skal du skabe noget kreativt, eller synes du bare, det er fedt at nørde med og prøve nye ting af på maskinerne? Så er du altid velkommen i TestLab! Hvis du er ligeså vild med Viborg Bibliotekernes robotter og VR-briller, som jeg er, kan du heldigvis prøve løs hver mandag og onsdag kl. 15.00-18.00 i betjent åbningstid.  

Coding Pirates og Repair Café huserer også i rummet, og desuden er Netværkstedet nu også rykket op i TestLab. Er du stadig lidt i tvivl om, hvad jeg og mine kollegaer kan tilbyde dig i Testlab, så prik os på skulderen. Vi svarer altid på spørgsmål fra dig.

…Og cigaretpakken?

Tilbage i Testlabs lokale står jeg sammen med de unge og klør mig selv lidt i håret. Opgaven er ikke helt nem. De unge skal gendesigne et kendt produkt, og her kommer cigaretpakken ind i billedet. De har fået den idé, at de vil skabe en cigaretpakke, som har plads til at slukke og gemme skodder. Så rygere ikke smider cigaretskod i naturen, når de er færdige med at ryge. Det skulle den her cigaretpakke kunne afhjælpe.

”Genialt,” tænker jeg!

De har selvfølgelig undersøgt produktet og sat tal på, hvor meget det gavner, hvis folk ikke smider cigaretskod i naturen. Og nu vil de printe en prototype i Testlab, så de kan vise omverdenen deres idé.

Den er jeg selvfølgelig med på. Så teenagerne får deres cigaretpakke med - og mig? Jeg bliver endnu en gang imponeret både over de unges evne til at være kreative og komme med gode ideer, og over hvor fantastiske ”mine” maskinerne er til at skabe fantastiske sundhedsløsninger.