Hvad skal du og dine børn lave i vinterferie?

Du har 45 forskellige ferieaktiviteter at se frem til, hvis du holder ferie i Viborg Kommune.

Nu skal du ikke gå i panik, hvis du ikke har nået at planlægge din vinterferie på skiløjperne eller på en eksotisk Stillehavsø. Jeg kan med glæde fortælle dig, at du har 45 forskellige ferieaktiviteter at se frem til, hvis du holder ferie i Viborg Kommune. Der er noget for enhver smag, hvad enten du er til naturleg, teater, musik, sport eller kreahygge, så byder uge syv på masser af kvalitetstid med familien.

Selvom sneen og frosten udebliver, så nærmer vi os vinterferien. 465.000 danske familier med børn i skolealderen holder sandsynligvis ferie sammen, og det store spørgsmål er så, hvad man skal lave?

Min familie er en del af statistikken. Det bliver til et par feriedage for mit vedkommende, og jeg glæder mig til at planlægge hyggelige ferieaktiviteter med mine børn. Men jeg glæder mig også rigtig meget til at møde ind på mit arbejde ved Viborg Bibliotekerne i årets vinterferie. Her har jeg brugt uger på at planlægge et alsidigt og sjovt ferieprogram for alle skolebørn og familier i uge syv sammen med mine gode kolleger i Børnebiblioteket og De Kommunale Ferieaktiviteter.

En dag i naturen

De bedste minder fra mine barndomsferier er ude fra skoven, hvor jeg voksede op. Jeg byggede huler i skoven, stod på skøjter på Branddammen, knækkede istapper af staldtaget og spiste dem, på trods af at de var mere okkergrønne end gennemsigtige.  

I Viborg Kommune er vi så heldige at have mange smukke naturområder og skove, hvor man kan tage på tur med familien. Du kan besøge verdens største kalkgruber i Mønsted og gå på opdagelse 35 meter under jorden og blive klogere på de mange tusinde flagermus, som lige nu er i dvale i minegangene. I vinterferien har du også mulighed for at besøge Naturskolen, hvor børnene kan fodre dyrene eller få hjælp til at snitte en træmand eller måske en smørekniv i snitteværkstedet. Man kan også bare hygge med at snitte efter fri fantasi.

Kreativiteten har ingen grænser

Jeg husker en sommerferie, hvor mine søskende og jeg lavede perleplader i lange baner, så min mor var ved at drukne i perler, madpapir og strygejern i køkkenet. Det er vigtigt for mig, at der er plads til børns kreative idéer, for det er et område, som jeg altid har haft stor interesse for.

På Hovedbiblioteket har jeg derfor stået i kreative værksteder med rullinger, slim, stenmaling, hjemmelavet modellervoks, fastelavnsmasker og mange andre kreative påhit, som Børnebiblioteket har tradition for at åbne op for i skolernes vinter- og efterårsferie. I år glæder jeg mig særlig meget til at se alle de seje monsterbøger, bogmærker, fastelavnsmasker og tryllestave, som børnene kan lave, når de besøger Viborg Bibliotekerne i den kommende ferie.

Billedskolen Viborg, ”DM i Tegning” og Viborg Kunsthal er på banen med andre kreative og kunstneriske aktiviteter i Viborg og Bjerringbro, som jeg kan anbefale for alle, der har kreative interesser og hobbyer.

Skal børnene brænde krudt af?

For at taget ikke letter i mit hjem med tre meget energiske drenge, så er det nødvendigt med nogle fysiske aktiviteter, hvor de får brændt noget krudt af. I årets vinterferie er mulighederne mange, og jeg er personligt glad for, at Viborg Bowlinghal, efter et par år med ombygning, igen er klar til at tage imod stribevis af børn.

Ferien står også i gadeidrættens tegn i Game Streetmekka, hvor du virkelig får varmen i de rå haller til street basket, parkour og street fodbold. Har du lyst til svømning, skøjtning, ridning eller kampsport med fuld fart på bevægelsen, så byder kommunens andre institutioner og klubber velkommen i ferien. Der skulle nok være rig mulighed for at finde noget, som alle børn kan være en del af!

På tværs af generationer

Som barn var jeg tit med mine bedsteforældre på tur til museer og zoologiske haver i skoleferierne. Jeg har mange skattede minder fra de oplevelser, som jeg har delt med dem, og derfor glæder jeg mig over at se alle bedsteforældrene, der kommer på Børnebiblioteket og til de kommunale ferieaktiviteter med deres børnebørn.

I år er der mange forskellige aktiviteter, som familier kan deltage i og opleve sammen på tværs af generationerne:
Børnebingo, skydning, koncert med Cirkeline, musik og teaterforestillinger. Mimbo Jimbo laver kunst, når Jakob Martin Strids populære børnebog bliver iscenesat som performancekunst for børn på Carte Blanche. Det bliver et meget underholdende rod, når den lille, blå elefant finder alle farver frem for at skabe et stort maleri. Et teaterstykke for alle børn og barnlige sjæle som holder af Jakob Martin Strids fantasirige fortællinger - ligesom jeg.

Ude godt, men hjemme bedst

Efter en uge med masser af aktiviteter, er det godt at finde uldtæpperne frem i sofaen og hygge derhjemme med bagning, brætspil og en god bog. Jeg går dog og håber på metervis af sne, så min søn kan få prøvet sin nye kælk – den står nemlig stadig ubrugt fra sidste års snefattige vinter. Dog ser det desværre ud til, at det igen i år må blive ved drømmen. Derfor er det heldigt, at der er mange andre spændende aktiviteter i Vinterferien, som ikke er afhængig af vejret.

Jeg vil ønske dig en indholdsrig, sjov og hyggelig vinterferie med din familie. Vi ses!