Jeannes udvalgte brætspil
International Game Day - Brætspil mm

Spillenes forunderlige verden

02.11.18
Mine tidligste erfaringer med brætspil, som jeg kan huske, er et børnespil der hedder Coco Carzy, som var populært især i 90’erne. Hvad det egentligt gik ud på, kan jeg ikke huske, men jeg husker tydeligt hvordan vi sad samlet om bordet, hele familien og grinte og havde det fantastisk.

De første dokumenterede brætspil dateres cirka 6.000 år tilbage i tiden, men for nylig har en renæssance fundet sted inden for brætspil. Spillene har i mange år været begrænset til de klassiske, men især de seneste år, er der kommet fokus på at bringe andre virkemidler i spil i denne underfulde verden. Både rollespilsgenren og et helt nyt niveau af æstetisk sans, er efter min mening med til at give brætspillene et boost i den rigtig retning. Samtidig har også spil i computerspilsgenren, i løbet af de sidste mange år, opnået kæmpe succes og især med e-sportens enorme fremgang giver det et billede af en spilverdenen, der som samlet genre, står rigtig godt.

Hjemme hos mig spiller vi også mange forskellige slags spil. Min lille familie består af min kæreste, min lille søn og selvfølgelig undertegnede. Vi spiller både PlayStation, på telefonen/ipad og helt regulære brætspil. Sidstnævnte er min klare favorit, fordi det er noget vi gør sammen.

Jeg nævnet tidligere det første brætspil, jeg kan huske at have spillet, nemlig Coco Crazy. I dag er et af mine favoritspil, et spil der hedder Munchkin, som jeg for øvrigt varmt kan anbefale. Det er et spil, som min søsters kæreste introducerede for mig og siden den jul, hvor han fik det i julegave, har vi spillet det nærmest hver gang vi ses. Det giver os et fællesskab, at det er noget vi har sammen.

I dag er det dog ikke kun brætspil der fordrer fællesskab, også computerspil er med til at samle mennesker. Det ser måske ikke altid sådan ud, når man ser teenageren i familien trække sig ind på værelset, hvor han/hun sidder og råber af skærmen, men med e-sportens kæmpemæssige indtog, er det blevet mere tydeligt, at der også her bliver skabt sociale bånd.

Man kan jo hurtigt se, at fællesnævneren for spil er fællesskab og det giver mig stor glæde, at jeg også i mit arbejder er med til at skabe fællesskaber omkring kærligheden til spil. Noget andet, der også er en fællesnævner for spil, er historiefortællingen.

Når man læser en bog, er det et meget fastsat handlingsforløb og som læser har man, som oftest, ikke mulighed for at påvirke historien. Når man spiller et spil, enten et computerspil eller et brætspil, så har man ofte mange flere valgmuligheder. På den måde er du som læser med til at fortælle og skabe historien. Jeg tror, det er med til at mange får lyst til at spille igen og igen og igen.

Det største problem man skal overkomme, når man skal spille spil, er det med at læse regler. For det kræver at man læser og forstår, ofte mange siders regler, før man kan komme i gang. Den bedste måde at spille på, er jo egentligt, når en anden kender reglerne og kan lære dem fra sig, mens man spiller spillet.

Jeg vil derfor opfordre dig til at komme til International Game Day på Viborg Bibliotekerne, på lørdag d. 10. november fra kl. 10-17. Her kan du få hjælp til at lære regler, til alverdens former for spil, af folk der virkelig har forstand på og elsker spil i alle dens afskygninger. Jeg håber vi ses til en dag i spillenes forunderlige verden.

International Game Day

International Game Day afholdes hvert efterår på Viborg Bibliotekerne og mange andre steder i sær i Norden. Til International Game Day d. 10. november kl. 10-17 kan du prøve mange forskellige slags spil. Du kan være med i FIFA 19 turnering på PS4 med plads til 40 deltagere. Firmaet Eastern Wizards står for at afvikle turneringen, som du kan tilmelde dig på www.viborgbib.dk. Du kan prøve alverdens brætspil i vores brætspilscafé Dice Den.

Mød Martin Bruun Pedersen fra Fat Fox Games, manden bag kortspillet 'Don’t Drop the Soap' og det spritnye spil 'Dark Ritual'. Viborg Magic Klub holder Magic Card turnering, så kom og prøv det spændende kortspil. Østerskov Efterskole, som har rollespil som et af deres fokusområder, præsenterer læringsspil. Du kan komme på tur ud i universet, eller prøve en virtuel rutsjebane i Virtual Reality i TestLab sammen med elever fra Mercantecs PraktikCenter.

Viborgesserne introducerer bridgespillets forunderlige verden og sidst men absolut ikke mindst byder Viborg Skakklub på et spil skak.

 

Materialer