Farrago
Farrago

Brætspil for enhver

01.09.17
Brætspil er en vidunderlig fritidsaktivitet. Det er med til at samle folk, skabe nærvær og fællesskab. Jeg kan godt lide at spille brætspil, og gør det med såvel venner, naboer som familien. En højskoleveninde og jeg spiller sammen, når vi mødes, men det er ikke kun selv spillet, det handler om. Det handler også om æren. Hvis jeg taber, skal jeg leve med at få spydige og sjove bemærkninger, indtil jeg næste gang vinder. For selvfølgelig vinder jeg næste gang. Andet kan jo ikke komme på tale. Det er slet ikke en mulighed i min verden.

 Sidst jeg spillede med min veninde modtag jeg denne SMS fra hende:

”Fra nu af betragter jeg mig selv som uovervindelig mester i både Backgammon og ”Sorry”!!!!”. (Det er et spil, som hedder ”Sorry”, og er udviklet af en SFO i Århus.)  Jeg kunne jo ikke lade sådan en besked gå ubemærket hen, så måtte jo komme med et modsvar.

”Hi hi ..må informere dig om, at det er mig som er mesteren. Måtte jo give dig en god oplevelse og glæde dig, så du ikke blev alt for ked af det, når du blev ved med at tabe. ” Sandheden er, at jeg vandt de første spil, men desværre måtte se mig slået i de sidste par spil, men det snakker jeg ikke højt om.

Min mand er SFO-pædagog og får gennem sit arbejde kendskab til forskellige spil. En dag kom han hjem fra arbejdet og havde købt spillet ”Hanabi”. Vildt begejstret fortalte han om spillet, men begejstringen fra min side var til at tage at føle på. Spillet handler om fyrværkeri, og hvordan man får lavet den mest farverige raket. Min mand har en passion for nytårsaften og raketter, så derfor denne fascination af spillet. Allerede her var jeg ved at stå af, men min mand har gode overtalelsesevner, så en regnfuld aften i vores sommerferie fandt vi spillet frem.

Til min store overraskelse må jeg indrømme, at jeg fandt spillet spændende. Det som er spændende ved spillet er, at det handler om, at spillerne samarbejder for at få det flotteste fyrværkeri. Dette koncept kan jeg godt lide. Mange gange handler spil om at bekrige hinanden og være den første over målstregen, men her handler det om at lytte til, hvad ens medspiller siger, og ikke mindst huske det. I spillet må man ikke se sine egne kort, men til gengæld kan man se medspillernes kort, og ud fra det skal man give hinanden ledetråde, som der skal handles på og derved få lavet det flotteste fyrværkeri.

Nogle gange skal man tage chancen og lade sig overtale – selvom det ved første øjekast ikke virker som et spil, der fanger ens interesse. Har haft samme oplevelse med et Formel1 spil – Formula D – her fik min nabo mig til at prøve at køre Formel 1 – og jeg var ikke så tosset en racerkører.

Jeg har en passion for strategiske spil. Jeg vil gerne anbefale spillet Settlers. Spillet er én af mine yndlingspil. Spillet handler om at få bygget så mange veje og huse som muligt ved at handle med forskellige råstoffer, men disse kan til tider være knappe, så derfor skal der tænkes taktisk og handles klogt for at få udvidet sine byer. Måske der ligger en handelskvinde gemt i mig, for jeg synes, det er sjovt at lave en god handel og elsker, hvis jeg kan blokere for nogle af de andres planer.

Af andre spil som jeg også gerne vil anbefale er Farrago - en genial blanding af underholdende quiz og gambling. Parat viden, Black Jack, enarmet tyveknægt, så du skal være parat til at turde at satse, hvis du skal vinde dette spil – for parat viden er ikke altid nok for at vinde i dette spil.

Skulle du mangle ideer til brætspil har jeg fornyeligt også spillet ”Hvem var det nu vi var” – kendt fra tv med Jacob Riising som vært - hvor der skal gættes årstal. Eller ”Auktionshuset”, hvor du skal byde på solgte genstande, som har været under hammeren hos Bruun Rasmussen – og er det ukendt land for dig, gør det bare spillet endnu sjovere. For et par uger siden spillede jeg det med nogle venner, og til stor morskab, når vi ramte helt ved siden af den rigtige pris – og her mener jeg flere hundrede tusinde kroner ved siden af.

Der findes mange forskellige typer af spil – og for børnene er der også noget at komme efter. Jeg har børn på 3 og 5 år. I disse dage er jeg ved at lære min søn på 5 år at spille Uno, Kanin Hop Hop og Rasmus Klump Pandekagespillet. Der er meget læring i det for børn. Læringen i at koncentrere sig, læring i tal, læring i at tabe mv. Ved børn handler det om at finde et tema, som optager dem og derigennem gøre det spændende – så man kan kombinere leg og læring.  Alle børn elsker vist pandekager, så derfor er dette spil så dejligt. Min søn var straks klar på at spille det.

Pandekagespillet handler om, at Rasmus Klump og vennerne skal samle ingredienser sammen til en pandekagedej. Min søn kender nu allerede opskriften – så måske man som forældre skal overveje, hvornår man spiller det – for børnene nære et vist håb om, at der medfølger pandekager efter spillet er slut. 

Hvis du skulle have interesse for brætspil har vi Dice Den på Hovedbiblioteket i Viborg. Her kan du finde mange spændende og anderledes brætspil – og lade dig inspirere. Så overbevis din familie, venner eller naboer om, at brætspillet skal findes frem, så I kan få lattermusklerne rørt.

Materialer