Girls
Girls

Anbefaling: Stærke kvinder i TV-serier

01.10.14
Seje kvindeportrætter i tidens tv-serier.

De kvindelige karakterer i tv-serier har ofte været skåret over stereotype klicheer, og mange kvinder har måttet nøjes med rollen som det smukke sidekick til den mandelige hovedperson, men sådan er det ikke nødvendigvis længere.

’Sex and The City’ fremstiller en singlekultur, hvor kvinder klarer sig selv, ’Girls’ udfordrer Hollywoodindustriens krops- og skønhedsidealer, og ’Orange Is the New Black’ foregår i et voldeligt og barskt kvindefængsel. En lang række nye serier præsenterer altså stærke, nuancerede og utraditionelle kvinderoller, og herunder finder du vores anbefalinger til tv-serier (og film) med seje kvindeportrætter.

Girls

Girls

At Lena Dunham som 25 årig selv har skrevet, instrueret og i øvrigt spiller hovedrollen i tv-serien ’Girls’, er girl power nok i sig selv. At hun så oven i købet falder uden for Hollywoodnormens krops- og skønhedsidealer, men alligevel ikke er bange for at vise sig selv i de mindst flatterende vinkler (ofte nøgen), er endnu et opgør med de kvinderoller vi er vant til at se på tv.

’Girls’ handler om fire veninder midt i 20’erne, der hverken har styr på karrieren, kærligheden, økonomien eller livet generelt. De bor i New York, men der er intet glamourøst over deres livsstil. Til gengæld er deres hverdag beskrevet på en ærlig, pinlig, rå og ofte meget humoristisk måde. Et spændende generationsportræt og den varmeste anbefaling til dig, der er træt af glansbilleder og hellere vil have tingene råt for usødet.

Hvis du kan lide ’Girls’, vil du sikkert også synes om filmen ’Frances Ha’. Se den på Filmstriben.dk.

Orange Is the New Black

Orange is the new black

En lovende karriere og en sød kæreste. Piper lever det gode liv i New York, da hun en dag indhentes af fortiden, og bliver dømt for en 10 år gammel forbrydelse. Straffen skal afsones i et barskt kvindefængsel, og her præsenteres vi for en broget skare af medindsatte.

Piper er en klassisk fish out of water karakter, men det hårde liv i fængslet er måske ikke så fjernt fra hende, som vi i første omgang tror. ”I’m scared that I’m not myself in here and i’m scared that I am” filosoferer Piper. Kast dig endelig over denne underholdende og rørende tv-serie, og bedøm selv hvem den ægte Piper er.

 

Homeland

Homeland

’Homelands’ kvindelige hovedperson Carrie lever og ånder for sit arbejde hos CIA. Hun drømmer ikke om at blive gift og få børn, men om at afværge terrorangreb og fange forbrydere. Og så lider hun af en hemmeligholdt bipolar lidelse, der gør hende til en manisk arbejdsnarkoman. ’Homeland’ tager sit udspring i Carries besættelse af en hjemvendt amerikansk soldat, som hun mistænker for at være en omvendt terrorist. Men har Carrie ret eller spiller hendes psykiske lidelse hende et puds..?

Hvis du kan lide ’Homeland’, skal du også se filmen ’Zero Dark Thirty’.

 

Kønsroller til debat

Mad Men

Flere tv-serier forestiller at foregå i fortiden, men det gør dem bestemt ikke mindre aktuelle.

Mad Men’ udspiller sig i 1960’ernes brydningsperiode, hvor gamle sociale strukturer udfordres og nedbrydes. Serien har blandt andet fokus på kønnenes relationer, og kvindernes frisættelse og indtræden på arbejdsmarkedet. Vi følger fx Peggy, der gør karriere i et reklamefirma og husmoderen Betty, der ikke føler sig lykkelig i rollen som trofækone og husmoder.

 

Masters of sex’ tager sit udspring i virkeligheden, og handler om gynækologen William Masters og hans assisten Virginia Johnson, der i 1950’erne og 60’erne foretog en lang række banebrydende studier af menneskers seksualliv. Virginia er et godt modspil til William, og er en stærk og selvstændig kvinde, der udfordrer Williams syn på ’det andet køn’. TV-serien sætter kønsrollerne til debat, og mange af dens temaer er bestemt ligeså aktuelle i dag som dengang.

Flere gode film tematiserer kvinderoller i samme tidsperiode. Se også ’The Hours’ på Filmstriben.

Bag alle stærke mænd…

The Sopranos

Bag alle stærke mænd står en stærk kvinde. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og i flere tv-serier viser det sig at være sandt.

Tag fx Skyler i ’Breaking Bad’. Hun er gravid med en uplanlagt efternøler, familien er bankerot og rammes af uhelbredelig sygdom, og så opdager hun, at hendes vattede mand Walter i virkeligheden er en morderisk narkobaron. Det kunne få enhver kvinde til at bryde sammen, men Skyler viser sig at være overraskende handlingskraftig.

Carmela er en spændende karakter i tv-serien ’The Sopranos’. Hun er gift med gangsterbossen Tony, og lever i en evig konflikt med sig selv, fordi hun har moralske skrubler over Tonys livsstil. Lykkedes det Carmela at bryde fri fra sit ægteskab eller vender hun det blinde øje til mandens ugerninger?

Samme konflikt finder man også i Martin Scorseses fremragende gangsterfilm ’Goodfellas’. Se den på Filmstriben.

Vil du se flere tv-serier? Find flere anbefalinger på vores temaside om tv-serier.

Materialer