Game of Thrones
Game of Thrones

Anbefaling: De 'overnaturlige' TV-serier

29.09.14
Zombier, spøgelser og en uhyggelig mand, der hedder Bob.

Denne brede overskrift dækker over en samling tv-serier, der alle har det tilfælles, at de foregår i fiktive, overnaturlige universer. Ydermere leger de med nogle af de genrer, vi ellers normalt kender godt fra litteraturen og filmen.  

I det hele taget er der et boom af bøger, film og tv-serier befolket af vampyrer, troldmænd og zombier, tag fx ’Twilight’, ’World War Z’ og ’The Hunger Games’. Men bare fordi handlingen tager sit udgangspunkt i en fiktiv verden, betyder det ikke, at værkerne ikke er yderst relevante for os seere. Grundlæggende handler tv-serierne nemlig om helt almenmenneskelige emner som kærlighed, hævn og moral.

 

Game of Thrones

Game of Thrones

Sex, vold, hævn og kærlighed. ’Game of Thrones’ kender sine virkemidler og er ikke bange for at bruge dem. Men det allerbedste ved denne tv-serie er det fantastiske og flotte univers vi som seere inviteres ind i med gale konger, ildsprudlende drager og en kæmpe mur af is, der holder vilde og kæmper fanget i det kolde nord. Det er umuligt helt at beskrive denne store og omfattende tv-serie, der helt overordnet handler om forskellige familiedynastiers rivalisering og kamp for at sætte en konge (eller dronning) på jerntronen.

Når du ser ’Game of Thrones’ må du ikke knytte dig alt for meget til hovedpersonerne; de falder nemlig som fluer. Og så er det svært at blive klog på de forskellige karakterer, der alle besidder gode såvel som onde egenskaber. Serien er vildt populær, så hvis du gerne vil kunne snakke med om hvad der mon skal blive af Arya, om muren holder og om, hvor sindssyg afslutningen på sæson fire var, så skal du straks kaste dig over ’Game of Thrones’..

’Game of Thrones’ er baseret på George R. R. Martins fantasy fortællinger ’En sang om is og ild’.

American Horror Story

American Horror Story

Er du til klassisk gys og uhygge, så er ’American Horror Story’ sikkert noget for dig. Tv-serien er opbygget antologisk, hvilket vil sige, at hver sæson er en afrundet fortælling for sig, med et specifikt miljø og unikke karakterer, der kun knytter sig til den enkelte sæson. På den måde tilbyder tv-serien flere fantastiske universer, lige fra et hjemsøgt hus, over en såkaldt galeanstalt i 1960’erne, til en handling, der tager sit udgangspunkt i en gruppe hekse fra sydstaternes voodomiljø.

 ’American Horror Story’ er mørk, mystisk og uhyggelig. Og så sker der hele tiden noget. Modsat mange andre af tidens tv-serier, der tager sig god tid til at udfolde deres historie, går det aldrig langsomt her. Tv-serien har et uhyggeligt effektivt tag i sine seere, der er tvunget helt ud på stolekanten og altid må have sofapuden lige ved hånden. Se den, hvis du er til underholdende gys - og hvis du tør..!

The Walking Dead

The Walking Dead

Politimanden Rick Grimes bliver kaldt ud for at fange en flugtbilist, men det ender galt, Rick bliver såret og ender i koma. En måned senere vågner han op på et øde og forladt hospital. Tror han. Hospitalet er imidlertid befolket af zombier og Rick bliver kastet ud i en hård kamp for at overleve, og for at genfinde sin familie, hvis skæbne han ikke kender.  

’The Walking Dead’ er baseret på en tegneserie af samme navn, og den er en del af en bølge af zombiefilm og -serier, der er kommet frem de seneste år. Få værker har dog oplevet samme popularitet som ’The Walking Dead’, der synes at ramme det perfekte miks af på den ene side horror og uhygge, på den anden side ganske basale temaer som etik, overlevelse og retfærdighed.

I virkelighedens verden er ’prepping’ blevet et udbredt fænomen i USA. Her forbereder mennesker sig på kommende katastrofer som fx zombieudbrud (!) ved at hamstre og bygge beskyttelsesrum. Så galt vil det nok ikke gå dig, hvis du kaster dig over denne stærkt vanedannende tv-serie, men det er jo altid godt at være forberedt. 

Lån også tegneserien af samme navn på biblioteket. Den kan virkelig anbefales og er mindst ligeså grum som tv-serien.

Twin Peaks

Twin Peaks

‘Twin Peaks’ er KULT og et absolut must-see, hvis du er interesseret i tv-serier! Tv-serien er fra 1990, men er på mange måder forud for sin tid. Den er skabt af instruktøren David Lynch, der er kendt for sine surrealistiske universer i film som ’Blue Velvet’ og ’Mulholland Dr.’ På overfladen er ’Twin Peaks’ en klassisk politiserie. I en lille afsidesliggende landsby myrdes byens skønhed Laura Palmer, og FBI agenten Dale Cooper bliver hentet ind for at opklare mordet. Men her stopper det genkendelige også.

Lynch har skabt en stemningsmættet, surrealistisk, uhyggelig, humoristisk og mystisk tv-serie, der overrumpler gang på gang. Her får du ingen svar eller opklaringer; til gengæld bliver du præsenteret for et fantastisk persongalleri og et helt unikt univers. ’Twin Peaks’ var udfordrende da den udkom for over 20 år siden, og den blev ikke den store seersucces. Men den har overlevet tidens tand og står i dag som et hovedværk inden for genren. Desuden er der rygtet en opfølgning med premiere i 2015, så meget desto mere grund til at komme i gang med det samme. God fornøjelse! 

Vil du se flere tv-serier? Find flere anbefalinger på vores temaside om tv-serier.

Tags
Materialer