Litterære tendenser 2023

15.12.23
Året går på hæld og det er tid til at kigge lidt nærmere på litteraturåret der er gået. Hvad har vi fået øje på i år? Hvilke tematikker har bøgerne især kredset om i 2023?

Historiske romaner

I 2023 er mange forfattere dykket ned i fortiden – selv dem, der normalt ikke skriver historiske romaner. Den historiske roman handler selvfølgelig om fortiden og har det store privilegium, at den er forskudt i tid. Den er skrevet af en forfatter, der ser tilbage på en tid, som vi allerede har gjort os tanker om. Modsat samtidsromanen, hvor vi mere kører, mens vi asfalterer.
 
Den historiske roman kan på den måde føles mere eskapistisk – vi kan forsvinde ind i en roman, der beskriver en anden tid, fordi vi har større afstand til det, vi læser om. I år er der udkommet en masse vidunderlige historiske romaner, som handler om alt fra bronzealderen, 1600-tallets Nordjylland til 1970’ernes Frederiksberg til 1980’ernes USA. Rigtig god fornøjelse!
 
 

Midt i livet

Litteraturen har altid været vores spejl. Den viser os den verden vi lever i og modsat mange andre medier, så er den ikke bange for at vise os det uperfekte. I år er der kommet en masse gode bøger, der handler om netop det uperfekte liv og som viser os de sider af os selv, som vi måske faktisk prøver at skjule. Fælles for dem er at hovedpersoner er kvinder midt i livet, som lever disse på mange måder ret almindelige uperfekte liv, som rigtig mange af os kan se os selv i.
 
Vi kan spejle os i litteraturen og på den måde (måske) føle os mindre ensomme, anderledes eller, gisp, uperfekte!
 
 

Skyggekvinder

De seneste år har der hersket en ny tendens på den danske bogscene, hvor indflydelsesrige kvinder skrives ind i historiebøgerne. Stærke kvinder og imponerende historier og liv, som har haft en skyggetilværelse bag historiens også stærke og imponerende mænd, skrives frem og får en stemme i både fag- og skønlitteraturen.
 
Og vi byder tendensen velkommen!
 
 

Klasseforskel

I de realistiske skønlitterære bøger er klassesamfundet og den sociale skævvridning i fokus igen i år. I bøgerne gives der en stemme til dem, der ellers ikke høres så tydeligt. Klassesamfundets dilemmaer sættes til debat i rigtig mange titler, hvor det tydeliggøres, hvor svært det er at jonglere med meget og lidt på mange forskellige niveauer.
 
Hos litteratursiden kan du læse mere om klasseforskel i litteraturen.