Strikker du?

Biblioteket i Houlkær Nyt - november 2023

Strikker du?

Coronatiden med nedlukning af samfundet, satte gang i en sand strikkebølge, og mange som aldrig havde haft et par strikkepinde i hænderne, fandt garn og pinde frem. Om det så var en spæd start med en karklud i bomuldsgarn på pinde nr. 3, eller noget i den elegante ende med fint, tyndt mohairgarn i mønsterstrik, så blev der strikket som aldrig før.

Mange har sikkert beholdt glæden ved at strikke, og for mig er især efterår- og vintertiden hvor jeg tager mit strikketøj frem igen. Jeg lærte at strikke af min mor, og senere i håndarbejde, som det hed dengang jeg gik i skole. Jeg strikkede en kat i 1:1, som var sort og hvid og stoppet ud med vat. Jeg har gemt den - ikke fordi den er særlig smuk eller flot lavet, men jeg kan bare huske, at jeg var så stolt, da jeg havde strikket den. Den havde jeg selv lavet!! 

Jeg er aldrig blevet den meget dygtige strikker, men jeg klarer mig. Trøjer i retstrikning, sokker, vanter og en hue er det da også blevet til gennem tiden. Især da jeg studerede, var det meget udbredt at sidde og nørkle med håndarbejde, mens man lyttede til forelæsningerne.

Men hvad er det strikning kan? Der er kommet en del bøger, hvor det at strikke kobles sammen med mindfulness og indre ro. Når man først bliver ven med sit strikketøj, og det ikke havner som en filtret klump på gulvet henne i hjørnet, kan det sænke pulsen, reducere stress og give en større indvendig ro. Men er man nybegynder, skal man nok ikke starte ud med noget, der er alt for svært. En karklud eller et halstørklæde er en god ide.

Rundt om på bibliotekerne er små og store uformelle strikkeklubber begyndt at dukke op. Her mødes man på samme tid hver uge for at strikke, snakke og nyde en kop kaffe eller te. Vi har selvfølgelig lagt mærke til alle strikkedamerne (for damer er det jo), og derfor tilbyder bibliotekerne også strikkeforedrag. Det sker f.eks. 21. nov. i Stoholm, hvor håndarbejdslærer og indehaver af firmaet Lillestrik Lene Randorff kommer og fortæller om sin nye strikkebog: ”Pas dig selv – Grundbog i konstruktion af strik”. Arrangementet er for den øvede strikker. Billetter købes gennem Viborg Bibliotekernes arrangementsprogram Bemærkedage, hvori andre strikkearrangementer også vil dukke op næste år. 

Gode bøger til begynderstrikkeren:
”Strik - helt enkelt: en strikkebog for begyndere”
Bitt Mikkelborg: ”Klude: mindful strik året rundt”

Gode bøger til den mere garvede strikker: 
Lene Krüger: ”Strik en pause: din guide til mindful strik”
Lene Randorff: ”Jeg vil strikke dagen blå: farver og teknik”

/Anne-Mette Myrhøj
Bibliotekar

 

Netværkstedet

Houlkær bibliotek tilbyder Netværkstedet, som er et samarbejde mellem Viborg Bibliotekerne og Mercantec tirsdage i lige uger kl. 10-13.
Her kan du få hjælp til at oprette en mail, hente en app, opdatere din computer, håndtere spamware, overføre billeder og bruge bibliotekets printsystem. Bare kom og tage din computer, tablet eller mobiltelefon med.


Houlkær bibliotek ønsker alle vore brugere en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

12.11.23