Nysgerrighed og viden – sansernes verden

01.09.22
Biblioteket i Houlkær Nyt

Vi bruger dem hver dag, hele tiden og uden at vi normalt tænker nærmere over det. De er der bare, sanserne. Lugtesansen, høresansen, følesansen, smagssansen og synssansen, og så måske også lige ”den sjette sans”. De fleste af os har heldigvis alle vores sanser, men nogle mennesker mangler en eller flere. Uden at vide det, så tror jeg, at deres bevidsthed omkring deres sanser er skærpet, for de oplever betydningen af f.eks. synssansen og hvad det medfører, hvis den mangler eller er stærkt nedsat.

Selvom jeg er en af de heldige der har alle mine sanser nogenlunde i behold, så er der tidspunkter, hvor jeg er ekstra opmærksom på mine sanser, ikke fordi jeg mangler dem, men fordi jeg i bestemte situationer bliver ekstra opmærksom på dem.

 

Naturen og sanserne

Naturen skærper mine sanser og får mig til at fornemme dem og det de opfanger, meget mere end når jeg går inde i f.eks. mit køkken, hvor jeg jo også bruger mine sanser aktivt i forhold til at dufte og smage på maden. Jeg oplever:

Lugten af jord (og blade) om efteråret.

Stilheden, når jeg vågner en vintermorgen og det har sneet om natten - alt er helt tyst.

Lyden af fuglene klokken fire en forårs-/sommermorgen.

Sommerregnen, der lugter så helt anderledes end regnen på andre årstider.

Duften af kaprifolierne en sommeraften.

Duften af marehalm en sommerdag og fornemmelsen når man træder med bare tæer på de skarpe strå.

 

Nysgerrighed er grundlaget for viden

Jeg er nysgerrig på, hvorfor vores sanser skærpes ekstra i forskellige situationer og hvorfor jeg bliver så meget mere bevidst om dem. Handler det om de stemninger, som de sætter mig i? Og hvorfor kommer jeg i de stemninger? Givetvis påvirkes vi forskelligt, men samtidig er der også en helt grundlæggende viden baseret på forskningen.

Jeg kan arbejde aktivt med sanserne og få viden om, hvordan de virker, sådan helt lavpraktisk, men jeg kan også gå mere i dybden og få viden om og forstå deres betydning generelt og for os selv hver især. Hvorfor er det, at mine sanser skærpes i forhold til naturen, når jeg nu faktisk ikke er et specielt udpræget naturmenneske og hvorfor bliver jeg lidt mere mild, når duften af kaprifolierne rammer mig en sommeraften?

 

Her i efteråret sætter vi fokus på sanserne på Houlkær Bibliotek.  

På biblioteket vil vi gerne understøtte viden og her i efteråret sætter vi bl.a. fokus på sanserne.  

Lån bøger, der lægger op til samtaler om sanserne og med aktiviteter, som du kan lave sammen med dine børn eller børnebørn f.eks. serien ”Sanserne”, der omfatter 5 fagbøger for de 5-8 årige med titlen ”Når du”, eller lær at forstå sansernes psykologiske betydning ved f.eks. at læse: ”Mærk – sansernes psykologi” af Thalma Lobel. Gå på opdagelse i videnskab.dk’s podcast serie ”Brainstorm”, der bl.a. har en podcast om sanser og hukommelse.

Indenfor skønlitteraturen er det især digte, der handler om sanserne. Læs en eller flere af Pia Tafdrups digtsamlinger fra ”DE FEM SANSER” f.eks. ”Lyden af sne”. Du kan låne den både som fysisk bog eller på e-reolen, og du kan få mere at vide om tankerne bag ved at høre Alberte Meldals interview med Pia Tafdrup på DR lyd (Skønlitteratur | Pia Tafdrup og de fem sanser | DR LYD).  

 

/Hanne Faurholdt, bibliotekar Houlkær Bibliotek

 
Materialer