Sne 1978
Sne 1978

Snevejrsdrømme…

10.02.17
Jeg ved det godt! De fleste hæver lige øjenbrynene lidt, ryster på hovedet og tænker, at ”hun er da vist ikke helt normal” eller noget. Men hvert eneste år på denne her årstid, ja, så ønsker jeg mig en rigtig snestorm – ikke bare sådan en lille hurtigt overstået én, men sådan rigtig snestorm, der varer i flere dage og hvor man ikke kan komme udenfor en dør

Der er nemlig noget helt særligt ved sådan en naturbestemt begivenhed, som tvinger os væk fra det planlagte og kontrollerede og giver plads til samvær og fællesskab på en anderledes og uventet måde.

Novemberstormen 1971

Den snestorm, jeg nok husker allerbedst er novemberstormen i 1971. Jeg var 10 år gammel og var med min familie lige flyttet fra nordenfjords til søndenfjords. Vi skulle have det første besøg i vores nye hjem af min moster og onkel og deres tre børn. Det var en søndag og det sneede en smule, da de ankom og det blev det ved med hele dagen. Da vi tog afsked med gæsterne hen på eftermiddagen, var sneen taget så meget til, at de kort tid efter kom tilbage. Det var simpelthen ikke muligt at køre igennem snedriverne udenfor byen.

Min onkel havde en vognmandsforretning på Mors og især min moster var meget urolig over, at hun ikke kunne komme hjem og passe telefonen. Tidligt mandag morgen kørte de derfor afsted igen – men med samme resultat, de måtte vende om og kom tilbage til os. Senere mandag forsøgte de igen, men først tirsdag lykkedes det dem at komme hjem.

Jeg tror, at især vi fem børn alle sammen husker tilbage på denne snestorm som noget helt særligt. Det var SÅ hyggeligt, også selvom strømmen gik og der derfor blev mere og mere koldt indenfor. Men det betød ikke noget, for vi legede og spillede spil og var også ude i snevejret. Min far var skoleinspektør og vi boede dengang i førstelærerboligen, så vi fik lov at lege på hele skolen både søndag og mandag. Og i skolekøkkenet var der gaskomfurer, så min mor kunne stadig lave mad.

Om aftenen sad vi så der i stearinlysenes skær med tæpper, varme trøjer og uldne sokker. Måske fortalte min far nogle af sine mange skønne historier og min mor har sikkert disket op med hjemmebag og varm kakao og kaffe, som jo også kunne laves i skolekøkkenet.

Da sneen og vinden omsider løjede af i løbet af tirsdagen og man kom ud af husene, ja, så var det ligesom en forandret verden, man kom ud i. Der var sjove driveformationer og en forunderlig stilhed – det var ikke stilhed før, men efter stormen.

Så jo – hvert eneste år håber jeg på, at det sker, at det sner, og sner rigtig meget – det gør ligesom vinteren lidt mere spændende, hvis man kan sige det sådan. OG hyggelig. Og det skal selvfølgelig helst komme, når jeg og min familie er i sikkerhed hjemme eller et andet sted. Og det skal selvfølgelig heller ikke være så vildt, at det ligefrem bliver livsfarligt, som det er set ude i den store verden for nylig.

I nyere tid sker det da også med mellemrum, at en snestorm kommer forbi her på vores breddegrader, men alligevel ikke sådan helt på samme måde som dengang man var barn. Måske kommer der ikke lige så meget sne, eller måske er man bare blevet bedre til at holde vejene ryddet? Eller var det bare fordi man selv var mindre dengang og driverne derfor føltes større? Eller ER det klimaforandringerne, der spiller ind?

Hvis sneen udebliver

I næste uge er det vinterferie og så ville lidt – eller meget – sne jo også være på sin plads, så evt. kælke- og skiudstyr kan blive afprøvet. Men skulle sneen udeblive, så er der rigtig god grund til at klikke ind på ferieaktiviteter.viborg.dk, hvor både Viborg Bibliotekerne og mange andre aktører tilbyder et væld af sjove aktiviteter i hele Viborg Kommune.

Og kommer sneen ikke, så kan man få en fornemmelse for sne ved at læse de gode gamle fortællinger om snevejr – eller de nyere af slagsen – bare spørg på biblioteket. I ”Det lille hus på prærien”, som i mange år var vores fælles vinter læsning i min barndom, forekommer der f.eks. indtil flere snestorme med total indesnening til følge for den lille familie. Og i Jakob Martin Strids ”Mimbo Jimbo og den lange vinter” får man en herlig og charmerende lille snevejrsfortælling sammen med Strids skønne og detaljerige tegninger, som kan nydes af både børn og voksne.

I bogen ”Dansk vejr i 100 år” kan man se, hvornår de der rigtige snestorme og isvintre egentlig var. Og hvor stor sandsynlighed der er for sne i store mængder, ja det kan man jo læse om både på nettet og i andre bøger, som kan lånes på biblioteket.

 

Materialer