Nuttet og episk – Japanske billedfortællinger

15.09.17
Japan har en helt særlig plads i mit hjerte. Det er et mangfoldigt, forunderligt og kontrastfyldt land, som jeg har fået lov til at opleve på tæt hold, fordi min bror er japansk gift og har boet i Japan i en årrække. I alt har jeg besøgt landet tre gange og hver gang opdaget nye sider af den japanske kultur, der bare gør min fascination endnu større og øger min lyst til at udforske landet endnu mere.

Tegning og animation

I bund og grund kunne jeg nok skrive en bog om mine rejser og de mange fascinerende sider af det store land mod øst, hvor livet leves spændt ud mellem årtusind gamle traditioner og højteknologiske, moderne strømninger. Det må blive en anden gang. I stedet vil jeg fortælle lidt om mit forhold til japansk tegning og animation, som i tiden frem mod, under og efter Viborg Animationsfestival sætter sit præg på Viborg. I år har festivalen nemlig fokus på Japan under overskriften KAWAII & EPIKKU i anledning af fejringen af 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan. Jubilæet markeres med et væld af arrangementer i de to lande spredt ud over hele 2017.

Eventyrlige Miyazaki

Kawaii betyder nuttet. Epikku betyder episk. Har du set Hayao Miyazakis berømte animationsfilm som for eksempel ”Min nabo Totoro” og ”Chihiro og heksene” vil du nok give mig ret i, at de to ord på fineste måde indfanger det, der kendetegner stilen og den visuelle fortællemåde i anime, som er det japanske ord for animationsfilm. ”Min nabo Totoro” er i øvrigt valgt som årets klassiker blandt de film, der vises for børn under Viborg Animationsfestival. Har du ikke set den, kan jeg kun anbefale dig at benytte dig af lejligheden. Den er vidunderlig.

Første gang, jeg blev fanget af en japansk animationsfilm, var for en hel del år siden, hvor jeg så en anden af Miyazakis film: ”Porco Rosso”. En eventyrlig fortælling, der foldes ud omkring en italiensk lufthelt fra 1. verdenskrig, Porco Rosso, som er ramt af en forbandelse, der har forvandlet ham til en gris med moustache. Han bor på en øde ø og går med jævne mellemrum i luften for at jage luftpirater. Når han ikke er i gang med det, slår han sig løs i nattelivet, lige indtil han indhentes af fortiden. Som den historienørd jeg er, blev jeg nok i første omgang indfanget af den historiske setting. Det er imidlertid de fabelagtigt animerede og farveeksplosive flyvescener kombineret med en poetisk tone, magi og fortællelagene, der gør filmen seværdig for både større børn og voksne, som har sat sig fast i hukommelsen.

Kæmpestore øjne…

Megen anime er baseret på manga, som betyder tegneserie på japansk. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke er den store manga-læser, men jeg er temmelig betaget af den mest udbredte moderne manga-tegnestil, der nemt kan kendes på fremstillingen af mennesker og andre væsener: Deres ansigter har kæmpestore udtryksfulde øjne, små næser og spidse hager. Stilen blev skabt efter 2. verdenskrig af Osamu Tezuka, der var inspireret af Walt Disney og er verdenskendt for manga-serien ”Astro Boy”.

Stilen går igen i mange andre sammenhænge, og du kender den måske fra populære spil som Pokémon og Dragon Ball, der ligesom masser af japanske fortællinger handler om, at gode magiske væsener skal redde verden fra onde magiske væsener i et mere eller mindre komplekst univers.

Billedfortællinger overalt

Når jeg har været i Japan, har jeg bidt mærke i, at tegnede, ofte kawaii figurer findes OVERALT (Selv på stykvis indpakkede vatpinde!), og at tegning og animation er langt mere fremtrædende og naturlig som litteratur- og kommunikationsform i Japan end her. For eksempel er omkring 40 % af alle tryksager udgivet i Japan manga. Manga læses af børn og voksne i alle aldre og af både mænd og kvinder. Mangaafdelingen i en japansk boghandel fylder ofte det halve af butikken og er et overvældende slaraffenland for alle, der elsker billedfortællinger.

Dyk ned i den japanske kultur

I dagene 18.-29. september har Viborg Bibliotekerne valgt at sætte et særligt fokus på Japan i anledning af det dansk-japanske jubilæum og Viborg Animationsfestival. Det sker gennem udstillinger og aktiviteter på Hovedbiblioteket, hvor omdrejningspunktet er japansk kultur, manga og animation. Du kan blandt andet deltage i origami-workshop og opleve en ægte japansk te-ceremoni. Du kan se hele programmet på viborgbib.dk.  

Bliver du fanget af anime, kan jeg anbefale dig også at kigge forbi filmstriben.dk, der fejrer det dansk-japanske jubilæum ved at sætte anime på programmet (Søg evt. på Japan for at finde frem til filmene).

Materialer