Juletræet med sin pynt, venter på vi får begyndt

Jeg er vokset op i et hjem med klaver, og jeg har brugt mange timer ved det klaver. Enten har jeg selv spillet eller også har jeg stået ved siden af og sunget med når min mor har spillet.

Og blandt de utallige timer brugt ved klaveret har mange af timerne været med julens sange og musik. Jeg holder rigtig meget af lige præcis julemusikken. Den magi der findes, i mange af julesangene, kan jeg ikke finde i ret meget andet musik. Det skal helst være de julesange, der hører sig til, når der skal danses om juletræet juleaften eller de mange julesange der er lavet til årtiers danske julekalendere sendt på tv, hvis jeg selv skal spille eller synge med.

Dog er der intet, der kan slå den julestemning, jeg kommer i, når jeg hører et kor synge julen ind, med julesange fra nær og fjern. For der er bare nogle julesange som eksempelvis ”Go tell it on the moutain”, ”Deck the halls” og ”Dejlig er jorden”, der lyder bedst sunget af et kor. Og indrømmet, når det kommer til julesange sunget af et kor, så er jeg muligvis en smule miljøskadet, men siden jeg var helt lille, har jeg været mere eller mindre tvangsindlagt til den årlige julekoncert med min mors kor.

Og det er vist ikke en hemmelighed, at der findes rigtig meget julemusik på alverdens sprog. Det kan være svært at lave en top 10, men det har jeg nu forsøgt mig med alligevel. Det er en liste med de 10 julesange, som jeg bare skal have hørt, førend det kan blive rigtig jul. Listen indeholder en sjov blanding af nyere og ældre julesange og julesange på dansk såvel som på engelsk. Det er julesange, som jeg er vokset op med ved klaveret, det er julesange fra forskellige tv-julekalendere, og så er der nogle få lidt mere skæve julesange imellem som jeg holder af, netop fordi de er lidt skæve og anderledes.

Listen over de 10 julesange, jeg skal have hørt før det kan blive rigtig jul er:

  • ”Juletræet med sin pynt” er en af de første julesange jeg lærte selv at spille på klaver. Derudover så kan jeg rigtig godt lide Mogens Lorentzens tekst om juletræet. Teksten minder mig altid om et af mine favoriteventyr, H.C. Andersens ”Grantræet”.
  • ”Nu tændes tusind julelys” er også et must. Svenske Emmy Köhlers sang fra 1898 er smuk på svensk såvel som på dansk. Har I ikke hørt den på svensk vil jeg helt klart anbefale jer at få den hørt på svensk også.
  • ”Juleaftensalfabet” En sjov børnejulesang med en munter melodi, som efter jeg er blevet voksen, har fået en anden betydning for mig, fordi der er så meget stof til eftertanke i den lidt halvfjollede tekst.
  • ”Drillesangen” en af de mest kendte julekalendersange fra ”Jul på slottet”, man kan ikke andet end at blive i godt humør af denne sang. Og oplever I, mærkelig ting her i december, så er det nok fordi der er en nisse eller to der har lært nogle tricks fra denne sang.
  • Vi bliver blandt julekalendersangene ”Alletiders jul” fra Pyrus julekalenderen ”Alletiders jul”, er også en af mine favoritter. Jeg var 7 år gammel da ”Alletiders jul” blev vist første gang i 1994 så jeg er vokset op med Pyrus, og ser stadig gerne Pyrus’ julekalenderne når de bliver vist.
  • ”Rap Jul” og ”Den himmelblå” af Shu-bi-dua er også to julesange, jeg skal have hørt mindst en håndfuld gange i løbet af december. Jeg kan godt lide den samfundssatiriske vinkel på julen, som de to sange har. Og så er de nemme at synge med på.
  • ”Til julebal i nisseland” i min familie har vi i mange år brugt juledagene på at se diverse julefilm, heriblandt er selvsagt ”Far til fire i byen” med sangen ”til julebal i nisseland”. Den sang er også lige til at blive glad af.
  • Som nævnt kan det heller ikke blive jul, uden at jeg har hørt et kor synge julen ind. Og her er det især ”Deck the halls” og ”dejlig er jorden” der gerne må være på listen over sange der bliver sunget. De lyder nemlig begge rigtig flot når de bliver sunget flerstemmigt.

Mens denne klumme er blevet til, har der selvfølgelig kørt julemusik i baggrunden, afspillet på min cd-afspiller, sådan at jeg har kunnet høre så mange af mine favoritter, som muligt uden at blive afbrudt af sange som jeg ikke synes så godt om.

Mangler I noder og tekst til sangene omkring juletræet eller bare julemusik til at sætte på cd-afspilleren, så kig forbi en af Viborg Bibliotekernes afdelinger, her har vi lige nu både julenoder og julemusikken fundet frem fra gemmerne.

Og så har jeg kun tilbage, at ønske jer alle en glædelig jul, og det gøres selvfølgelig bedst med sidste vers fra en af mine favoritsange.

”Juletræet på besøg,
hilser os fra eg og bøg,
med besked derudefra,
at det lysner dag for dag
og at solen fra sit skjul
ønsker os en glædelig jul"

Materialer