Også på Viborg Bibliotekerne har vi forskellige opbevaringsrum.
Også på Viborg Bibliotekerne har vi forskellige opbevaringsrum.

Hvad et skab kan rumme

14.10.16
Du kender det måske? Du har et gæsteværelse eller bare et ekstra værelse, som kun bliver brugt til overnattende gæster nogle få gange om året. Og du får løbende nogle ting, som du ikke lige ved, hvor du skal gøre af. De kommer derfor ind på gæsteværelset, og så kan de altid flyttes hen til et mere blivende sted, når der lige bliver tid.

Det er bare som om, der aldrig lige bliver tid, og tingene hober sig op. Så bliver der stuvet noget ind i garderobeskabet, hvis der tilfældigvis står sådan et i værelset. Og det gør der hjemme hos os.

Fornylig fik vi et nyt garderobeskab i gæsteværelset. Det gamle fejlede godt nok ikke noget, som gemalen påpegede, altså lige bortset fra en revne i spejlet på midterlågen, splintret glas ved håndtaget og for lidt hyldeplads. Så jeg insisterede på, at vi skulle købe et nyt.

Som sagt så gjort – og første step var jo at få tømt det gamle skab. Og hold da op, hvor kan der være meget i sådan et skab – jamen, det var da helt utroligt. Stuen blev mere og mere fyldt op med julepynt i kasser og æsker, børnenes gamle skolebøger og stilehæfter, tegninger og legetøj, konfirmationstøj og sangskjulere og alt muligt ud over det hele – cd’er med yngstemandens bedste hits fra for 8-10 år siden, søde kærestebreve og en klassekammerats mapper med noter fra gymnasiet (hmm, hvad mon de noter laver i vores skab, tænker man så lige…?). Også mine egne gamle påklædningsdukker, poesibøger og venindebøger fandt jeg.

Tømningen af skabet kom til at vare lidt længere end beregnet, fordi jeg ligesom blev grebet af læsningen af børnenes gamle stile, nogle skrevet i dagbogsform og fra forskellige klassetrin… f.eks. beskrivelser af sommerferier og familieture. Det var både nostalgisk og indimellem virkelig morsomt.
Efter nogle dage til tømning af det gamle skab og en lørdag til samling af det nye – med ca. 100.000 skruer og dimser ud over det hele – ja, så var min bibliotekariske underbevidsthed godt i gang med at skabe system i hele menageriet. Der blev f.eks. en hylde til hver af de nu voksne børn til de ting, der ikke blev smidt ud; det vil de da helt sikkert blive glade for en dag, tænker jeg, eller…?!

Så langt så godt. Men hvordan undgår jeg nu, at andre ting, som jeg ikke lige ved, hvor jeg skal gøre af, også ender med at fylde op i gæsteværelset og senere proppes ind i skabet? Tja – det har jeg ikke svar på sådan på stående fod, men måske kan man finde hjælp på biblioteket!

Hvis du har brug for inspiration til at få ryddet op

Marie Kondo: Magisk oprydning. En simpel, effektiv metode, der én gang for alle fjerner rod.
Marie Kondo er blevet betegnet som oprydningsguru, og titlen lyder da også lovende, så måske et forsøg værd på en kølig og måske regnfuld efterårsdag.
Du kan også låne bøger om boligindretning eller boligmagasiner som f.eks. Bo Bedre og lade dig inspirere.

I børnelitteraturen findes et særligt berømt og magisk garderobeskab, nemlig det der gemmer indgangen til eventyrlandet Narnia, en klassisk børnebogsserie på 7 bind af C.S. Lewis. Men se det er jo en helt anden historie – og der går rygter om, at netop dette skab vil være at finde i en af Bjerringbro Biblioteks gyserlabyrinter til den store halloweenfest d. 28. oktober...