Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Introduktion til den klassiske musik: Den tidlige musik

19.09.19
Bliv klogere på klassisk musik

Klassisk musik er en stor og forunderlig verden. Nu kan du gennem en række foredrag blive meget klogere på den klassiske musik og blive inspireret til at kaste dig ud i de mange musikalske skatte, som ligger og venter på dig.

Foredragene henvender sig til alle, som er nysgerrige efter at lære den klassiske musik bedre at kende. Du vil få et overblik over den meget forskellige musik, der er i det klassiske repertoire, og blive præsenteret for de store komponister og deres storslåede værker.

Musiker og foredragsholder Peter Uldahl og Palle Kjeldgaard, musikfagskoleleder på Kulturskolen Viborg, vil over 3 gange føre dig ind i den klassiske musiks vidunderlige verden.

I foråret 2020 kan du deltage i yderlige 3 foredrag om den klassiske musik. Peter Uldahl introducerer den romantiske og moderne musikperiode og Palle Kjeldgaard fortæller om sæsonens klassiske koncerter.

Torsdag den 19. september kl. 19: Den tidlige musik v. Peter Uldahl
Den flerstemmige musik og nodeskriften er begge middelalderlige opfindelser, og med dem starter rejsen: Allerede i senmiddelalderen eksperimenterer komponisten og skaber de mest særprægede værker. I renæssancen søger komponisten musikkens hemmelige og skjulte naturlove for at omsætte dem til storslået og guddommelig kormusik. Og herefter kommer vi til barokken, hvor musikken bliver pomp og pragt. I et århundrede fyldt med krige og konflikter priser musikken kongen og kirken. Den er iscenesættelse og virkning … og den virker! Den barokke musik bliver til en mægtig og svulstig perle!

Onsdag den 23. oktober kl. 19: Klassikken v. Peter Uldahl
Efter den kunstfærdige og virtuose barokmusik skifter smagen i det 18. århundrede. Borgerskabet opstår, og med det opstår også den klassiske musik. Man lægger afstand til det ekstreme og kunstige og dyrker i stedet det naturlige og harmoniske i bestræbelsen på at skabe en universel musik, der holder til alle tider. En musik der er “klassisk”. Sådan ændrer smagen sig i den periode der efterfølgende har givet navn til “den klassiske musik”. Herfra stammer “de klassiske komponister”, som eftertiden gik i lære hos og omhyggeligt studerede, og som er blevet set op til, værdsat og elsket lige siden.

Torsdag den 21. november kl. 19: Introduktion til sæsonens klassiske koncerter v. Palle Kjeldgaard
Palle Kjeldgaard løfter sløret for den kommende sæsons klassiske koncerter. Han fortæller også om vinterens helt store klassiske oplevelse i Viborg Kommune nemlig opførelsen af Händels Messias i Domkirken. Det bliver med andre ord en spændende indføring i nogle af de musikalske traditioner, der eksisterer omkring jul og nytår i den klassiske musiks verden.

 
Samarbejdspartnere: Klassisk i Viborg, Viborg Kommune, Viborg Folkeuniversitet og Viborg Bibliotekerne

Materialer