De spørger jo om alt muligt mellem himmel og jord!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.03.12
”Hej. Min far ligger på sygehuset. Jeg har hørt, der findes musik, der kan lindre hans smerter – kan du hjælpe?”

Spørgsmålet kom fra en yngre kvinde på min vagt i musikafdelingen for nogle måneder siden. Sådan er det også at være bibliotekar. Bag hvert spørgsmål gemmer der sig ofte en helt særlig fortælling fra et andet menneskes liv. Man oplever indimellem, at en bruger lægger et bankende hjerte på disken. Et anderledes privilegium, som indimellem kan være grænseoverskridende, men som også forpligter på den gode måde. Hver dag på biblioteket indeholder små indblik i andre menneskers liv.

Men ja, biblioteket kan hjælpe kvindens far. Der findes musik, som kan stimulere smerteramte og stressede mennesker til bedre at kunne tackle hverdagen. Det er ikke noget, jeg har fundet på i en frokostpause, men det er videnskabeligt underbygget og veldokumenteret.

Det er Thomas Ejes mindre kendte klassisk uddannede musikerbror, Niels Eje, der indspiller og producerer cd-serien MusiCure, som indeholder specialkomponeret musik til afspænding og afstresning.

De glædelige begivenheder
Der er heldigvis også andre forespørgsler af mere glædelig karakter. Et spørgsmål, som med garanti vil dukke op i den kommende tid, er følgende: ”Jeg skal snart giftes. Har du brudevalsen på cd eller dvd – min mand skal øve sig!”

Brudevalsen er et fast og festligt højdepunkt ved ethvert bryllup og traditionen tro, skal brudevalsen danses inden kl. 24. Det er Danmarks helt store komponist Niels W. Gade, der skrev valsen til balletten ”Et folkeeventyr”. Rygtet vil vide, at Gade ikke selv var vild med melodien, så den endte i første omgang i papirkurven. Balletmester Bournonville måtte fiske den op af kurven. Sikke et held - et bryllup ville næppe være det samme uden Gades brudevals.

De glædelige begivenheder vælter i det hele taget frem i disse måneder: bryllupper, konfirmationer plus det løse. Der sidder mange sangskrivertalenter rundt omkring i de små viborgensiske hjem. Sangtekster og noder til lejlighedssange er faktisk noget, der efterspørges året rundt. Det er en dansk tradition at fejre glædelige begivenheder i familiens skød med selvkomponerede sangtekster. Og hvis rimet ikke lige passer eller melodien driller, er det rart med lidt at støtte sig til. Her hjælper biblioteket.

Lokale talenter
Og nu vi har fat i talenterne, kan jeg nævne, at biblioteket låner rigtig mange noder og dvd’er ud til nybegyndere indenfor især guitar- og klaverspil. Det kan være en ide at krydre en kommende musikalsk karriere med et besøg på biblioteket. Her kan man også låne bøger, cd’er og dvd’er om den rigtige sangteknik, nodelære, hvad blues-genren udspringer af og lidt om Michael Jacksons musikkarriere til skoleopgaven.

Hvad kan vi så ikke?
Der er dog spørgsmål, vi ikke kan hjælpe med. Noder til sangene fra populære danske kunstnere som Kashmir, Medina eller Rasmus Seebach er ikke udgivet, så akkorderne skal googles på nettet. Det er kunstnere og musikforlagene, der sammen beslutter, om noderne skal frem i ”lyset”.

Materialer