Solvej Balle modtager Nordisk Råds litteraturpris 2022

Danske Solvej Balle vinder Nordisk Råds litteraturpris 2022 for ’Om udregning af rumfang’. Den dejligt hjemsøgende serie består nu af tre bøger med sikkert sejlende og nøgterne nedslag i en dag, der sidder fast.

Solvej Balles Om udregning af rumfang-projekt er en stilfærdigt foruroligende, filosofisk rejse. Et tankevækkende og interessant spekulativt scenarie med Tara Selter, hvis liv er blevet en endeløs, forudsigelig trædemølle med en dag, der bliver ved med at gentage sig selv.

Romanserien handler kort fortalt om Tara, som sammen med sin mand, Thomas, handler med antikvariske bøger. Efter en forretningsrejse er tiden gået i stykker og kommet imellem dem, fordi Tara er den eneste, der har været i- og oplevet den 18. november, mens Thomas (og alle andre) lever i dagen før. Tara indvier sin mand i problemet flere dage i træk og må starte forfra hver dag med at forklare forskydningen, som han gerne vil hjælpe med at opklare – men det bliver hurtigt et gentagende sisyfosarbejde.

Ud siver en uhygge, der har tid nok. En uhygge, der lader kuldegysningerne udspringe af tidens vanvidstogt. Men det er også en tryg uhygge omfavnet af Solvej Balles kærlige sproglige opmærksomhed. 

Der er planlagt i alt syv bøger om rumfangsudregning.

 

Nordisk Råd litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab. Prisen er gået til de danske forfattere Jonas Eika, Kirsten Thorup, Kim Leine, Naja Marie Aidt og Henrik Nordbrandt

I 2021 skrev Niviaq Korneliussen historie, da hun vandt den prestigefyldte pris som den første grønlandske forfatter nogensinde. Hun modtog prisen for sin barske roman Blomsterdalen. Bogen, der udkom simultant på grønlandsk og dansk, retter et kritisk blik mod strukturer i samfundet. Korneliussen stiller på en både rørende og debatskabende måde skarpt på de mange selvmord blandt unge i Grønland og på samfundsstrukturer, der fastholder verdens højeste selvmordsrate.

Læs om de tidligere danske og oversatte vinderværker her.

Fotograf: Magnus Fröderberg, norden.org

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Materialer