Viborg Bibliotekerne stormer frem på digitale og fysiske bogudlån

Danskerne låner færre bøger end tidligere. Men ikke i Viborg. Her er der sket en massiv stigning i antallet af udlån de sidste tre år, viser nye tal.

I Viborg Kommune er borgerne vilde med at låne bøger. Så meget at der siden 2015 er sket en markant stigning på bogudlån. Særligt de digitale udlån er eksploderet de seneste fire år med hele 79 procent. Trods en generel tilbagegang på landsplan bliver der taget 5,3 procent flere bøger ned fra hylderne end tidligere. Det sender Viborg Bibliotekerne helt til tops i tabellen.

- Det er jo en rigtig glædelig nyhed, at vi samlet set øger bogudlånene. Tallene vidner om, at bøger og litteratur er højaktuelt for borgerne i Viborg Kommune, udtaler Biblioteks- og Borgerservicechef Britta Thuun-Petersen.

TV MidtVests indslag om den masive stigning i udlån

Viborg højner læselysten for børn og voksne Populariteten er til at mærke i Viborg. Opskriften på de stigende udlånstal skal findes i den samlede oplevelse hos Viborg Bibliotekerne.

- Vi fokuserer meget på folks læselyst og skelner ikke mellem e-bøger, lydbøger eller fysiske bøger. Det vigtigste for os er, at folk bliver ved med at læse, fortæller bibliotekschef, Britta Thuun-Petersen.

Borgerne kan låne op til ti digitale bøger om måneden på eReolen, som både er for børn og voksne, og det giver vækst i det digitale litteraturforbrug. Bibliotekerne har fokus på stærk litteraturformidling og inspiration for at fange læselysten hos voksne og børn.

Borgerne er med til at bestemme

Borgernes interesser og efterspørgsel vægtes højt, når der bliver indkøbt nye materialer. Der bliver naturligvis også skelet til både alsidighed og kvalitet, og derfor tilbyder kommunens ti biblioteker forsat et bredt udvalg af digitale og fysiske materialer.

- Vi prioriterer at skaffe materialerne så hurtigt som muligt, når læsegrupper, studerende og andre efterspørger materialer. Det er en klar prioritering, og det tror jeg også har betydning for det stigende udlånstal, siger Britta Thuun-Petersen.

Besøgstallet er steget markant

Viborg har en stærk tradition for samarbejde mellem byens kulturliv og bibliotekerne. Det ses tydeligt på de seneste besøgstal. I 2018 havde Viborg Bibliotekerne 561.000 besøgende, hvilket er hele 119.000 flere besøgende sammenlignet med 2015.
Bibliotekerne er værter for godt 300 arrangementer om året. Erfaringen viser, at de mange arrangementer er med til at generere udlån, fordi folk ofte tager en bog med hjem, når de er på biblioteket.

- Viborg Bibliotekerne har fri og lige adgang for alle borgere fra kl. 7.00-22.00 hver dag i alle ti huse. Her kan man både låne den nyeste krimi, få studiehjælp, opleve en masse arrangementer, møde nye mennesker og deltage i fællesskaber. Vi har noget for alle aldersgrupper, og bibliotekernes rum bliver på en måde en slags ’fælles dagligstue’, hvor man uforpligtende kan mødes om litteratur, oplevelser, musik, foredrag og debatter. Men biblioteksrummet giver også mulighed for gruppearbejde, plads til fordybelse, til at hente ny inspiration og måske blive klogere på både livet og sig selv, fortæller Britta Thuun-Petersen.