BLM

Det kan være svært at forstå racisme, hvis man aldrig har oplevet det på egen krop eller sjæl.

Derfor er noget af det bedste og vigtigste man kan gøre at lytte og læse, særligt til ordene fra dem, der oplever det og har oplevet det. Her kommer en række anbefalinger både på dansk og engelsk.

Drengene fra Nickel, vinder af Pulitzerprisen
Af Colson Whitehead, 2020

I "Drengene fra Nickel" præsenteres vi for Elwood Curtis. Han er ambitiøs og følger omhyggeligt sin skole og kæmper i Dr. Martin Luther Kings ånd fredeligt for de sorte amerikaneres rettigheder. Men i 1960’ernes skarpt raceadskilte Sydstater skal der ikke mange fejltrin til, før en ung, sort mand uretfærdigt fældes af loven. Elwoods drømme om college falder fra hinanden, og han bliver sendt på opdragelsesanstalten Nickel Academy.

Her venter et sandt rædselsregime. Elwoods nye ven, Turner, mener, at Elwood er for idealistisk i sin kamp, og mener, de må sætte hårdt mod hårdt for at overleve. Deres forskellige tilgange ramler sammen med skæbnesvangre konsekvenser. 

 

How we fight for our lives: a memoir – find den på eReolen Global
Af Saeed Jones (2019)

Saeed Jones fortæller historien om en ung, sort, homoseksuel mand fra Syden, som kæmper for at finde en plads til sig selv i sin familie, sit land, i sine egne håb, ønsker og frygt.

 

Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur: selvbiografi - find den på eReolen
Af Maya Angelou (2019)

En barndomsbeskrivelse om den afroamerikanske forfatter og borgerrettighedsaktivist Maya Angelous (1928-2014) ophold hos sin farmor i en lille sydstatsby gennem 5 år. Beskriver miljøet, farmorens store personlighed og raceproblemerne i USA's sydstater i 1930'erne.

 

Den underjordiske jernbane - find den på hylden og eReolen
Af Colson Whitehead (2017)

Den unge slave Cora vokser op på en bomuldsplantage i Georgia under umenneskelige forhold og et dobbeltpres som udstødt blandt sine egne.

Cora overtales af slaven Caesar til at flygte og opsøge "den underjordiske jernbane".