Zombierne er kommet for at blive

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.06.17
Jeg holder meget af at se film, der er dog én særlig genre, der har mit hjerte, og det er zombiefilm.

Jeg er fuldstændig vild med zombiefilm. Jeg er slet ikke til gyserfilm eller psykologiske thrillere, men giv mig en god solid zombiefilm og jeg er lykkelig. Jo mere blod og zombiesplat jo bedre.

Zombier og bryllup

Jeg er så heldig, at jeg er gift med en mand, som ligesom jeg nyder disse film, måske endda endnu mere end jeg gør.

Da vi mødte hinanden, fandt vi ud af, at vi begge interesserede os for zombiefilm, og vi faktisk havde nøjagtig de samme film på vores filmhylder; og ja i dag er vi så gift.

Zombiefilmenes udvikling

Hvad karakteriserer egentlig en zombiefilm? Levende dødende vil sikkert dukker op på nethinden, når du tænker på zombier.  Ulækre og uigenkendelige lig, som bliver vakt til live eller mennesker, som bliver inficeret af en virus for derved at forvandle dem til hjernedøde væsner, er næsten uundgåelige i denne genre. Genren er også kendetegnet ved at indeholde nogle overlevende, som kæmper en indædt kamp for at komme ud af uhyrlighederne.

Jeg læste fornyelig en artikel ”The evolution of Zombies in Movies and TV”. Artiklen havde fokus på den enorme udvikling, der er sket igennem årene i denne genre.

Det er en spændende artikel, der fortæller om både genrens udvikling, men også udviklingen af selve zombierne, som absolut også er repræsenteret på forskellige måder. Der findes nemlig utrolig mange tolkninger af disse velkendte hjernehungrende væsner.

Ser man på de gamle film, er det helt sikkert den langsomme hjernehungrende version af zombien, der går igen. Her kommer jeg til at tænke på ”Night of the Living dead” fra 1968.

Går vi længere frem i tiden, tager genren en ny og spændene drejning.

Ser vi på filmene ”Resident evil” og ”28 dage senere”, er tolkningen af zombierne anderledes end i gamle film. Her er vores ”hovedpersoner” blevet hurtigere og ligner mere monstre.

”28 dage senere” er en rigtig fin tolkning af de gode gamle zombiefilm, som jeg kender og elsker. Den indeholder lidt af det hele.  I filmen følger vi Jim, der vågner op efter en operation på et forladt hospital til en verden, der fuldstændig har ændret sig. Vi følger undervejs i filmen, både Jim og de mennesker han møder.

Noget af det der er rigtig interessant ved denne film er dens skildring af de overlevende, og hvordan ondskab ikke kun er at finde hos de sultne væsner.

De senere år er der kommet serier som ”The Walking Dead”, ”Fear the walking dead” og film som ”World war Z” og ”Zombieland”.

Fælles for disse film er, at fokus er flyttet i forhold til, hvad vi tidligere har set, hvilket jeg synes er rigtig interessant. Nu fokuseres der langt mere på menneskets overlevelse i et hårdt og zombiefyldt miljø.

Der lægges vægt på at vise de menneskelige relationer, der opstår i dette miljø, og hvordan de ændrer og udvikler sig i denne håbløse verden besat af zombier og monstre.

En sidste film, jeg synes, der fortjener en lille bemærkning med på vejen, er filmen ”Shaun of the dead” Denne film er vidunderlig. Den har de zombier jeg elsker, en kærlighedshistorie og så er den utrolig morsom og føles for mig som en skøn komedie.

Noget for alle

Selvom de nye zombiefilm og serier har en interessant tilgang til zombier er jeg bestemt også glad for de gode ”gamle” film med de langsomme, sultne og altædende zombier, som hverken er onde eller gode, men bare sultne.

Der findes helt sikkert noget for enhver smag inden for denne genre. Du kan med garanti finde nogle zombiefilm, hvad enten du er til den klassiske zombieskildring, eller til den hurtige mere monsterlignende zombietype.

Så kære zombie interesserede tag et smut forbi Viborg Bibliotekerne, og se om vi ikke har en bog eller en film, der falder i lige netop din smag, når det gælder denne genre. Jeg kommer gerne med en anbefaling eller to og hører også gerne dine favoritter.

 

Tags
Materialer
Reservér
  • Dvd

World war Z

Af Marc Forster (2013)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

28 dage senere

Af Danny Boyle (2003)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

The walking dead (Sæson 2)

(2012)
Læs mere