Stille sommer eller presset feriekalender?

12.08.19
Sommeren er over os endnu engang, og disse uger er for mange af os på én gang de mest stille og de mest begivenhedsrige af hele året.

På biblioteket sættes tempoet ned, vi er kun få på arbejde, og efterårets mange arrangementer og begivenheder er allerede planlagt. Nu mangler alt benarbejdet, men det begynder først for alvor, når mine kollegaer og jeg alle har holdt sommerferie og efterårssæsonen går i gang. Her i juli er der mere stille, både på kontoret og i udlånet.

Eller det vil sige - der er fuld gang i børnebiblioteket, hvor rigtig mange glade feriebørn går på flunkerjagt og anmelder sommerbøger til den helt store guldmedalje. De sørger for liv og glade dage på biblioteket, og det er rigtig dejligt. I voksenudlånet er der dog mere ro på, især fordi den nye, fine trappe op til børnebiblioteket nu er blevet færdig. Der mangler kun den sidste finpudsning, og jeg synes personligt, at det har været al larmen værd.

De lange, lyse sommerdage

De rolige dage på biblioteket står for mig lidt i kontrast til livet derhjemme. Jeg tror ikke, at jeg er alene om en følelse af, at jeg bør få mest muligt ud af min tid nu det er sommer. Det er som om, at så længe solen skinner og det er lyst fra tidlig morgen til sen aften, så kalder dagene på at blive fyldt op af alle de gode ting, man ellers ikke rigtig får taget sig sammen til at få gjort resten af året.

Selvfølgelig har det noget at gøre med, at størstedelen af vores venner og familie har ferie (næsten) samtidig, så mulighederne for at se dem pludselig er mange flere – og det skal uden tvivl udnyttes. Men jeg tror også bare, at de mange lyse timer stiller deres egne krav til vores aktivitetsniveau og kreativitet. Personligt får jeg i hvert fald lavet meget mere om sommeren. Og det gælder sådan set også nogle af de traditionelle vinteraktiviteter.

Jeg læser mere, går flere ture, afprøver nye madopskrifter og får generelt lavet mere kreativt. Normalt ville jeg også tage ud og opleve en ny lille del af verden, men i år går jeg rundt med en efterhånden velvoksen udvidelse til familien i maven, så denne sommer bliver det 'kun' til en miniferie i Danmark. Det glæder jeg mig til gengæld meget til, og jeg vil til enhver tid anbefale alle at tage på opdagelsesferie i Danmark - vores lille land har mere at byde på, end antallet af kvadratkilometer antyder, og har du brug for inspiration til nye steder, der kunne være spændende at opdage, så har biblioteket mange hyldemeter udelukkende om Danmarks mange forskellige egne.  

Lær noget nyt

Biblioteket kan i det hele taget være behjælpelig med meget mere end bare sommerens gode romanoplevelser. Hvis du, ligesom jeg, går nogle uger i møde, der er så rolige, at de næsten kan forekomme kedelige, så gå på opdagelse mellem nogle af gør-det-selv-hylderne på biblioteket. Jeg har i de sidste mange måneder gået og luret lidt i håndarbejdssektionen, for jeg har altid godt kunne tænke mig at lære og hækle, og jeg var ret fascineret af min kollegas dygtige hæklerier, som mange af os på biblioteket har nydt godt af gennem tiden. Især nu, hvor jeg skal have et barn, vil det være ekstra dejligt at kunne lave nogle ting selv.

I foråret greb jeg så endelig et par af hæklebøgerne ned fra hylderne og kastede mig over projektet. Det var faktisk overraskende nemt, og jeg har ikke været i stand til at slippe det siden! Bortset fra et par enkelte teknikker, der krævede lidt ekstra hjælp fra vejledningsvideoer på Youtube, så har jeg udelukkende lært det fra bøgerne – og det havde jeg trods alt ikke regnet med ville være muligt.

Det har i den grad givet mig blod på tanden, og nu spekulerer jeg over, hvad jeg skal kaste mig ud i til næste sommer. At strikke? Sy mit eget tøj? Ompolstre gamle møbler? Bage konditorkager? Genopfriske mit gymnasiespansk? Hvis du, ligesom jeg, har noget, du altid godt har kunnet tænke dig at lære, men som du aldrig rigtig er nået til, så prøv at kig på bibliotekets hylder og se, om der ikke findes en rigtig god begynderbog til netop dig. Jeg vil næsten vove den påstand, at medmindre drømmen lige er at lære at spille didgeridoo eller noget tilsvarende specielt, så har vi en bog til dig. Og er didgeridoo det eneste, der duer, ja så er jeg sikker på, at vi kan skaffe hjælp hjem til dig fra et andet bibliotek et sted i landet.

Uanset hvad du går på jagt efter, så er der en god chance for, at du møder mig mellem hylderne. Om ganske få dage starter mig barsel, så der går nogle måneder før jeg befinder mig bag udlånsskranken igen, men jeg kan ikke undvære biblioteket helt. Og jeg skal jo have fundet ud af, hvad jeg skal lære næste gang!

 

Materialer