Martin Bigum
Martin Bigum

Ses vi på Viborg Bibliotekerne?

Du kender det sikkert ligeså godt som jeg; Glæden ved at blive færdig med et projekt, som har taget timer eller uger af din tid. Om end det er et samle-selv tilbud fra IKEA, en skoleopgave, ud-gravning til drivhuset eller terrassen, et arbejdsprojekt eller lignende - den lykkerus over at stå med noget færdigt, som har været længe undervejs.

Gør-det-selv projekter

Jeg er en af dem, der altid har en meter lang huskeliste liggende på køkkenbordet. Det er en torn i øjet for min bedre halvdel, som tager tingene lidt hen af vejen. For mig er planlægning imidlertid en ædel kunst, og jeg trives bedst med at have et overblik over igangværende og fremtidige projekter. Om det så er at fylde fryseren med hjemmebag til madpakken, få købt en gave, pudse vinduer, hækle en masse karklude, som jo er det nye sort i det miljøbevidste hjem. Eller at få klippet mine ungers hår. Og ja, det gør jeg selv. Og nej, det bliver ikke altid helt heldigt. Især ikke dengang mundstykket til trimmeren faldt af, og jeg gav min 2-årige en rigtig uheldig frisure i den mest kiksede Mr. Bean-stil.

Bibliotekar og kontrol-tosse

I mit arbejdsliv som bibliotekar og arrangementsplanlægger optager mine huskelister, boglister og mine oversigter pladsen på mit skrivebord. Så bliver bordet jo heller ikke støvet. I min verden findes der ikke en større fryd, end når en opgave, som er overstået, bliver fjernet fra listen med en effektiv fed sort streg henover hele siden, da det har mere pondus end et sølle flueben ovre i sidemargenen.

Heldigvis er min planlægningsmani et plus, når jeg sammen med mine dygtige kolleger ved Viborg Bibliotekerne planlægger arrangementer til efteråret. Mange streger er blevet lavet for at nå til måls, og denne klumme er det sidste på min liste, inden det går løs med spændende arrangementer, oplevelser og udstillinger fra august til december. Og ja, der er noget for alle, også for dig!

BEMÆRKEDAGE er på gaden

Onsdag 9. august lancerede Viborg Bibliotekerne det nye sæsonprogram, Bemærkedage, hvor der er samtale, fællesskab, fællessang, eventyrere, historie og kunst i fokus. Vi får besøg af tre meget forskellige eventyrlystne mænd, som hver især vil tage os med på en fantastisk rejse. Emil Erichsen tager os med mod fjerne kyster i hans foredrag om at rejse jorden rundt på båden Havanna og om hans deltagelse i TV2-programmet ”Kurs mod fjerne kyster”. Men hvis du ligesom jeg ikke er så meget for at sejle, så vil en tur rundt i Caribiens smukke natur på et løbehjul måske lyde bedre? Det synes antropolog Nicolai Bangsgaard i hvert fald, og han deler ud af sine oplevelser om mødet med mange gæstfrie mennesker på sin færd, når han gæster Stoholm. Vi får også besøg af Tom Schou, som fortæller dig om de 26 kolde måneder han tilbragte på Station Nord, kun 933 km fra Nordpolen.

Bogen i centrum

Rigtig mange arrangementer har selvfølgelig bogen i centrum. Med vores bogcaféer, højtlæsning til kaffen, læsekredsdag og forfatterforedrag med bl.a. Mich Vraa, Lotte Petri og Katrine Marie Guldager, kommer vi rundt i mange kroge i litteraturens verden, som vi glæder os til at dele med dig. Jeg ser personligt frem til at hører Mich Vraa fortælle om Danmark som slavenation og den Dansk Vestindiske historie.

Fællesskab, foredrag og musik

Der vil være fokus på samtaler og fællesskaber, når vi sidste torsdag i hver måned afholder Samtalecafé, og når Hygge Across Cultures inviterer til kaffe og kage.

Vi får besøg af mange interessante mennesker i efteråret. Finn Nørbygaard gæster Kulturhuset i Frederiks og fortæller om sit liv op- og nedture. Helen Lyng Hansen, kendt fra Netsundhedsplejersken.dk, fortæller om børns søvn og søvnvaner på Hovedbiblioteket i Viborg.

Med ”Viden i Hverdagen” kan man i efteråret bl.a. møde fodboldspilleren Søren Frederiksen og den lokale professionel e-sports gamer Nicklas Dittmer Christensen. Og har du nogensinde undret dig over, hvad meningen med livet er? Filosof Christoffer Boserup Skov giver sine bud i et interessant oplæg.

Musik og glade dage er der også på programmet, når Syng med mig sætter fokus på fællessang og kærligheden til musik, sang og tekst. Der kommer også mange forskellige koncerter med navne som Salmeduo, Blanco y Negro, Engelbrecht Band og Kreutzfeldt.

Børn og unge

For børnene er der masser af oplevelser, både i hverdagen og ferien, alt fra familiekoncerter, skattejagter til babycafeer. Du bør ikke gå glip af det store Halloweenprogram i Bjerringbro; En tur i Helvede, som trækker tusindvis af besøgende hvert år.  For unge er der brætspilscafe, en ny filmklub og TestLab.

Ved Viborg Bibliotekerne stræber vi altid efter at være aktuelle med, hvad der rører sig i samfundet. Så hold øje med Viborg Kommunes nye aktivitetskalender Pindle, Facebook, Instagram, Viborg Bibliotekernes hjemmeside og i Biblioteksklubbens nyhedsbrev, hvor vi byder på mange flere oplevelser.

Vi ses på Viborg Bibliotekerne!