Når samplede ord bliver til poesi

11.12.20
Jeg elsker at lege med ord. At smage på dem. At opdage nye ord. At se og høre, hvordan andre bruger ord. Nogle mennesker har en helt særlig evne til at sætte ord sammen til kunst – og det er betagende og inspirerende!

Ord bygger bro

Ord er mit vigtigste arbejdsredskab, for jeg kommunikerer med mange og meget forskellige mennesker i min hverdag. Derfor prøver jeg hele tiden at øge antallet af ord på min ordhylde ved at læse og lytte til andres sprog og måder at bruge ord på. Jeg tænker meget over, hvilke ord jeg bruger, og hvordan jeg bruger dem. Ordene mellem os tegner virkeligheden, så det er vigtigt at få valgt de rette ord og bruge sproget som bro til at skabe fælles forståelse. Nogle gange skal det være konkret. Andre gange er der behov for at bruge metaforer.

Faktisk kan jeg ikke få ord nok. Til gengæld er jeg lige nu i en situation, hvor jeg ikke helt har ro nok på mig til at sætte mig ned og læse klassisk skønlitteratur i fritiden, som ellers er et ideelt sted at få stillet tørsten efter ord, der bruges smukt, anderledes, provokerende og opfindsomt. Det er desværre alt for sjældent, at jeg har længere sammenhængende tid, hvor jeg uforstyrret kan synke ned i en roman eller en krimi. Jeg er en langsom læser, så jeg har behov for tid.

Ordoplevelser på SoMe

Heldigvis kan jeg få stillet min trang til at få inspirerende ordoplevelser på andre måder. I de senere år har jeg været optaget af sociale medier som kommunikationskanaler, der kan byde på korte og ofte ret kreative oplevelser, som har noget, der minder om litterær kvalitet, eller blot bygger på en meget personlig skrivestil. Sociale medier er i høj grad visuelle, så ord og tekster bruges her kombineret med billeder eller de formidles gennem grafik.

Ved en tilfældighed blev jeg for nogle måneder siden opmærksom på fænomenet Blackout Poetry, som oversat til dansk bliver til noget i retning af ”overstreget digt”. Egentlig var jeg på jagt efter inspiration til ordlege med børn og viden om sprogudvikling, da jeg faldt over beskrivelsen af et skoleprojekt, hvor elever i billedkunst havde arbejdet med at skabe Blackout Poetry-værker. Resultatet var ret flot og noget, jeg ikke havde set før. Derfor blev jeg nysgerrig og begyndte at følge to hashtags på Instagram: #blackoutpoetry og #blackoutpoetrycommunity. En ny ordverden åbnede sig.

Hvad er Blackout Poetry?

Blackout Poetry handler om, at man finder en allerede eksisterende tekst. Som regel er det en side fra en skønlitterær bog, men det kan også være en avisartikel. Nu går jagten ind på ord i teksten, som kan sættes sammen til en kort ordkæde – et lyrisk digt. Alle de ord, der ikke skal bruges, overstreges. I de mest simple værker er ordene slet og ret overstreget med en fed sort sprittusch. Deraf navnet på genren.

Nogle mennesker har udviklet Blackout Poetry til en sand kunstart, som tilføjer det lille digt en ekstra dimension. I stedet for blot at overstrege ord, der ikke skal bruges, dækkes de irrelevante områder af teksten med tegninger og symboler, der supplerer eller understøtter digtet.

I grunden gør man på mange måder det samme i Blackout Poetry, som en musiker gør, når han eller hun sampler musik- og lydbidder fra andre og bruger dem i deres egne numre.

Gør det selv!

Jeg har fået lyst til selv at lege med, for Blackout Poetry handler om noget om at lege med ord. Det er sjovt og jeg kan varmt anbefale det som en hyggelig aktivitet, som du både kan lave alene og sammen med andre. Her er lidt tips til, hvordan du nemt kan gribe det an:

  1. Vælg en side fra en bog. Gerne en side med lækre ord (jeg har hørt dem omtalt som ”bolcheord”, som jo på alle måder er et dejligt ord). Kopier siden op i A3-format. På den måde er det nemmere at overskue siden og ikke mindst at lave en flot grafik, hvis du ikke bare vælger at strege de ubrugte ord over med en sort tusch.
  2. Skim siden og brug en blyant til let at understrege de ord, du vil bruge (du skal kunne viske stregerne ud til sidst). Prøv ordkombinationer af på en kladde. Prøv at skabe flere forskellige ordkæder, inden du vælger den endelige. Brug noget tid på det. Ordkæderne kan forbindes med streger med pile, der guider læseren fra det ene ord til det næste.
  3. Nu kan du gøre to ting: Overstreg alle ord, du ikke vil bruge, med en sort tusch – eller lav en skitse af den grafik, du vil dekorere siden med og integrerer ordene. Disse markeres tydeligt på papiret, f.eks. med en ramme omkring hvert ord. Husk underlag, hvis du bruger tuscher, der trænger gennem papiret.
  4. Find tuscher eller andre farver frem og færdiggør din digtside.

Rigtig god fornøjelse!