Min åbne dagbog

24.06.16
Den anden dag dukkede der pludselig en 5 år gammel selfie op i min Facebook-strøm. Der stod jeg lettere opkogt med røde kinder og skriggul sikkerhedshjelm på en støvet byggeplads og kiggede ind i kameralinsen.

Det foto havde jeg glemt alt om, men jeg var teleporteret tilbage til den varme junidag og situationen i løbet af nul komma dut, da jeg så billedet.

Facebook syntes, at det var et minde, der skulle genopfriskes. Faktisk synes Facebook tit, at der er noget, jeg har foretaget mig og dokumenteret for længe siden, som jeg skal mindes om.

Sociale medier fastholder erindringer

Indtil for nylig tænkte jeg ikke særlig meget over, at min Facebookprofil i grunden er en form for åben dagbog, og hvordan jeg – og andre – bruger Facebook og lignende sociale medier til at fastholde erindringer. Vi skaber en interaktiv livsberetning, der udvikler sig dynamisk hele tiden, fordi indholdet bliver kommenteret og delt.

Jeg er fascineret af, hvordan en del brugere af sociale medier kan skabe indhold af den slags, som jeg glæder sig til at se i dagens rivende nyhedsstrøm: De har et talent for at bruge sproget kreativt. De gør det personlige relevant for en bredere kreds. De skaber debat. De kalder smilet eller latterkrampen frem. De udnytter mediets muligheder. De viser nye vinkler på tilværelsen, og de folder en passion ud, så også jeg bliver grebet. Jeg er ikke sikker på, at de alle sammen tænker så meget over, hvordan de gør det. De gør det bare.

De har selvfølgelig heller ikke noget sted at gå hen, hvis de vil blive skarpe på at lave indhold, der kan de her ting. Hidtil har der ikke eksisteret noget tilbud, der svarer til eksempelvis en forfatterskole, hvor man kan blive udfordret og coachet af teksteksperter, dyrke fællesskab med andre med samme lidenskab og eksperimentere i trygge rammer.

Vind gratis plads i Social Media Lab

Der sker dog noget nu for dem, der gerne vil blive endnu bedre til at lave indhold til sociale medier, så det bliver både minde-, læse- og seværdigt.

Viborg Bibliotekerne, Kulturskolen i Viborg, Randers Bibliotek og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald etablerer nemlig i fællesskab et Social Media Lab til efteråret. Her kan man deltage i en serie workshops og få sparring fra professionelle inden for tekst, foto, film og sociale medier, hvis man har en blog, en YouTube-kanal og/eller en profil på Facebook, Instagram eller Twitter.

10 personer kan vinde en gratis plads i Social Media Lab ved at deltage i en konkurrence, der netop er lanceret under overskriften Her er mit liv. Mere information findes på facebook.com/herermitliv16.

 

Jeg glæder mig rigtig meget til at følge med i, hvad der kommer til at ske i Social Media Lab og derefter på de sociale medier. Måske skulle jeg indimellem selv snige mig med til laboratoriets workshops, så min åbne dagbog på Facebook kan få et løft?