Juleforberedelser

Juleforberedelser

22.12.17
Jeg synes altid, julen kommer fuldstændig bag på mig. Det er noget pjat, jeg ved jo godt at julen falder den 24. december hvert år uden undtagelser.

Så i år startede jeg allerede i februar med at forberede julegaver til alle i familien. De skal alle 10, store som små, have ens islændertrøjer. Jeg var klar over, at det var med at komme i gang tidligt, hvis jeg skulle komme i land med så stort et strikkeprojekt. Jeg mangler nu kun at få hæftet ender, og syet mærker i med mor, svigermor og farmor.

Udenfor

Vi plejer også at pynte op udenfor til jul. Så sidst i november, blev den store lyskæde hejst op i flagstangen. Den er så flot og kan ses på rigtig lang afstand. I dag har jeg været i skoven efter gran, været i haven efter andet pyntegrønt, for i aften skal jeg have lavet en dør guirlander, med masser af gran og lys. Hvert år pynter vi op med istapper på vores terrasse, det er så hyggeligt at se på indefra med lys udenfor i denne mørke tid. Inden den 1. søndag i advent, skal jeg også have lavet en adventskrans, den plejer jeg selv at lave. Binder en krans af det fineste gran og grønt fra haven, pynter med bånd og lys. Det plejer at være ret traditionelt med hvide lys og rødt bånd. Det er duften af gran, jeg synes er vidunderlig, og kalenderlys skal der også være hvert år.

Bagningen

Honningkagen med smørcreme er i fryseren, så mangler jeg bare at få lavet dej til julesmåkager. Jeg bager brunkager (altid den samme gode opskrift fra min mor), finskbrød, vaniljekranse og laver måske lidt julekonfekt også. Jeg plejer også at koge klejner, min mor var helt vild med klejner, så jeg lavede dem altid ude hos hende og så delte vi dem bagefter. Tilbage er bare opskriften og jeg bruger altid den samme fra dengang hun levede. Den slår aldrig fejl og de bliver sprøde og lækre hver gang.

Traditioner

Jeg er født og opvokset på landet, så lærer man fra barnsben at lave sulemad (som man sagde i gamle dage), alt godt fra grisebassen. Jeg laver altid rullepølsen selv, og selvfølgelig skal der også være flæsksylte til jul, gerne lidt før jul, med hjemmelavede rødbeder. Uhm, så bliver det ikke bedre.

Vi har den tradition, at den 23. december spiser vi altid risengrød med sukker, kanel og smørklat og til det drikker vi hvidtøl. Laver man rigeligt risengrød er der til risalamanden juleaften. Den får vi altid med mandelgave. Det er også den 23. december, vi altid pynter juletræ. Det foregår som regel til en rigtig god julefilm i fjernsynet og nybagte brunkager.

I min mands familie skiftes vi hvert år, til at holde julefrokost i december måned. I år er det hos os den 17. december, og indtil videre er der 25 tilmeldte. Så kommer hver familie med en ret, det fungerer rigtig godt. Før vi fik børnebørn, holdt vi jul hos os, men nu er det os, der kommer og holder jul på skift hos børnene. Vi har tre drenge, der alle har børn.

Julegaver

Her i familien udveksler vi ønskesedler, som regel først i december. Det kan være lidt af en kamp at få dem tidsnok. Der er altid nogle, man skal rykke en ekstra gang. Jo før man kommer i gang, jo nemmere er gaverne at få fat på, har jeg erfaret. Til børnebørnene laver jeg fotobøger hvert år, hvor billederne af dem i årets løb bliver brugt. Det tager tid, men er meget hyggeligt og det bliver altid en dejlig ting at give i gave. Islændertrøjerne skal jeg have syet mærker i alle ti og så skal de selvfølgelig pakkes pænt ind.

Julemaden

Jeg har selv stået for julemiddagen i en del år efterhånden, og er ret vild med det, synes det er noget så hyggeligt at tilberede netop den middag og at samle ny erfaring år for år. Her laver jeg en planlægningsliste, den har fulgt mig en del år, bare med små justeringer.

3-4 dage før juleaften

 • Anden, gåsen eller kalkunen tages op af fryseren
 • Tjek om der mangler at blive suppleret op på småkager, julekonfekt, både hjemmelavet og købt

2 dage før juleaften

 • Lave indkøbsliste og handle

1 dag før juleaften

 • Smut mandler og hakke dem på nær en til mandelgaven
 • Koge risengrøden
 • Koge og pille små kartofler
 • Lave rødkålen

Selve juleaftens middag, kan man ligeså godt forberede, så der bliver god tid til hygge og Walt Disney og evt. kirke.

Morgen og formiddag juleaftensdag

 • Skrælle kartofler
 • Lave rødkålssalaten
 • I ovnen med anden, gåsen eller kalkunen
 • Piske fløden til risalamanden og stil på den på køl - husk mandlen
 • Stille fade og skåle frem på køkkenbordet
 • Dække et smukt og hyggeligt julebord og pynte det med den planlagte bordpynt

Omkring kl. 16.00

 • Koge kartofler, forberede de brunede, lave sovsen, skære og anrette kødet, lune de franske kartofler og varme rødkålen.

Så er der klar til servering – og en skøn juleaften venter forude. Glædelig jul alle sammen.

Tags