Immigration til Jobland

Immigration til Jobland

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.12.17
Jeg er for nylig startet i mit første job på Viborg bibliotekerne, og det er på én gang helt fantastisk og totalt frygtindgydende. Det minder på mange måder om rejsen mod et nyt og fremmed land.

Prøv at forestille dig:

Du har tidligere levet i en bestemt, beskyttet struktur; et system, som giver mening for dig og hvori du er tryg. Det er til tider lidt ensformigt, men det er alt, som du ved. Og så en dag kan du pludselig ikke længere være der, og du er tvunget til at rykke videre til et nyt sted, hvor reglerne er helt, helt anderledes. Og hvad værre er: Reglerne er så selvindlysende for de folk, som bor her, at de har svært ved at forklare dem for dig!
Sådan gik det for mig i foråret 2017, hvor jeg blev færdig med min kandidat fra Aarhus Universitet. Her slog jeg mine folder i 6,5 år af mit liv, og jeg kendte derfor Studieland ud og ind. Men pludselig var det slut og i løbet af sommeren blev jeg ansat på Viborg Bibliotekerne – det nye og smukke Jobland.

Lov og uorden i Jobland

Den verden og de regler, jeg kendte fra Studieland, blev pludselig forkastet for splinternye og funklende, men for mig ukendte regler.
Og det tager tid at forstå disse regler – især når man ikke ved, hvor man skal starte. Hvad ville du først sætte dig ind i: pensionsopsparing, kommunalstrukturer, eller sygemeldingssystemer? Og dertil kommer så de implicitte omgangsregler. Hvordan møder man sin 25 år ældre kollega i øjenhøjde?
Ja, selv kutymen for udseende og påklædning i Jobland kendte jeg ikke, så kort tid efter mit første møde med de lokale, måtte jeg sande, at jeg ikke gjorde det helt rigtigt. Jeg overhørte for eksempel en indfødt udtale sig om mig en dag i bibliotekets udlån: ”Er hun bibliotekar? Ser de sådan ud nu?”

Kollegial integration

Heldigvis svarede min kollega grinende: ”Ja, selvfølgelig, og hun kan sagtens hjælpe dig.”
For selvom jeg synes den første tid i Jobland har været svær, er mine kollegaer stærke i troen på, at jeg nok skal blive velintegreret. Og de vil utrolig gerne hjælpe – også selvom det ikke altid er helt klart, hvad det præcist er, som jeg ikke forstår.
F.eks. har jeg nu hægtet mig på mine kollegaer, Anette og Kathrine, som tålmodigt tolker de kryptiske systemer for mig. ”Må jeg egentlig læse bøger i arbejdstiden?”, ”Hvordan er det nu det er med moms?”, ”Skal man selv betale transport til og fra kursus?” 

Den gamle rygsæk fra Studieland

Heldigvis, har jeg opdaget, at efterhånden som jeg langsomt bevæger mig dybere ind i Jobland, så kan jeg oftere og oftere løfte låget på min rygsæk og trække mine gamle systemer og ideer fra Studieland frem.
Når de bliver støvet af og slebet lidt til, kan de faktisk bruges og til tider endda forbedre de opgaver, jeg får på biblioteket. Det glæder mig, og gør mig stadig mere sikker i, at jeg er havnet det rigtige sted.

3 gode råd i omgangen med nytilkomne

Skulle du selv komme ud for, at få en ny kollega, som ikke blot er ny på jeres arbejdsplads, men ny på jobmarkedet, er her tre gode råd (med udgangspunkt i mig – selvfølgelig):

  1.  Spørg. Vi ved ikke noget om moms, kørselsfradrag, og den slags lyksaligheder. Vi ved heller ikke rigtigt, at vi skal spørge ind til det. Så når vi skal på kursus, lave et regnskab eller lignende, så spørg, om vi ved, hvordan tingene fungerer.
  2. Giv plads. Når vi har været igennem den første oplæring, så giv os lidt plads. Du må gerne have et ekstra øje på os, men laver vi fejl, så se om vi ikke når at rette dem selv. Overtag ikke straks arbejdet fra os (men afbryd selvfølgelig gerne, hvis det er på vej til at gå helt galt).
  3. Ros! Det tager så kort tid, men gør så stor en forskel. Når man er ny, er man ofte ekstra usikker på sin position og sine gøremål. Husk at fortælle os, når vi gør noget forkert, men vigtigst af alt: Husk at fortælle os, når vi gør noget rigtigt. Også selvom det er små ting – når man har jetlag efter den lange rejse, så er anerkendelse og vejledning alfa omega.
Materialer