At glampe eller ikke at glampe

Hvis du spørger mig, så er charterferier lidt overvurderede

Det siger jeg måske bare, fordi jeg er i den privilegerede situation at have været på en del af dem, men sagen er bare, at jeg også har været på et par … lad os kalde dem mindre luksuriøse ture. Som i uvasket sengetøj, nøgne pærer i loftet og væggelus, der tog bolig i min rygsæk (gys!). Men jeg fortryder ikke den prioritering, for når jeg tænker tilbage, så er det netop de mere rustikke ture, jeg husker bedst.

Kærligheden til de skæve steder

Rejser er noget, vi prioriterer højt i min familie, så vi har været på lidt af hvert – faktisk alt lige fra all-inclusive strandferier til ødegårdsferier i Sverige. Ikke mindst har vi været på talrige vandreferier i Østrig, og dem nævner jeg, fordi de er mine absolutte favoritter. Det er ikke fordi jeg er fan af lunken Capri-Sun eller indretningsstilen i de fleste østrigske ferielejligheder, men fordi jeg nyder den afslappede stemning, der følger med en feriebolig. Man bestemmer selv farten på en helt anden måde end på et hotel. Og hvis det kommer med huslige pligter og et par uidentificerbare køkkenredskaber, så tager jeg det gerne med. Jeg holder nemlig særligt meget af at opsøge små, skæve steder i byerne, hvor man ikke skal slås med en masse andre turister, så snart man træder ud på gaden. Og så er jeg bare vild med at komme ud i naturen. Men på trods af dette var der indtil for kort tid siden en oplagt overnatningsvariant, som jeg endnu ikke havde kastet mig ud i.

Telt med det hele

Du har måske hørt ordet glamping før – en kombination af ordene ”glamourøs” og ”camping”. Forstået på den måde at alt, der overgår den klassiske telt-og-trangia model, i princippet kan tælle som glamourøst.

Ikke desto mindre har glamping-oplevelsen i sine forskellige varianter vundet frem, hvilket til dels skyldes corona-nedlukningens camping-renæssance. Og det forstår jeg godt – en enkelt tur på Pinterest, og du står midt i en æstetisk glamping-himmel af ægte tæpper, lyskæder og solnedgange. Intet charterhotel, jeg har set, kan hamle op med den slags i charme (om end prisen i visse tilfælde følges ad). Men det vigtigste må alligevel være nærheden til naturen. Tænk bare at sove i en rigtig seng, have adgang til en kogeplade og rindende vand og alligevel have følelsen af at sove i telt, helt tæt på naturen. Så da muligheden for at snuse til glampingens verden meldte sig, var mit svar naturligvis ”ja!”

Omsider glampist

Min mand og jeg er netop vendt hjem fra vores bryllupsrejse, der gik til Skotland. Vi var afsted i to en halv uge, så vi nåede at overnatte mange forskellige steder. Min mand er lige så eventyrlysten som jeg, men også lidt af et luksusdyr, så helt ned på komfort går vi ikke. Heldigvis er vi begge glade for at lege lokale (ikke at forveksle med ”leje lokale”), når vi er på rejser, så vi lander som regel med indkvartering, der ligger et sted midt på luksus- og pris-skalaen. Men da vi skulle booke overnatning på Isle of Skye måtte vi indse, at det meste allerede var optaget. Faktisk var der kun to overnatningssteder tilbage: Et dyrt luksushotel ved vandet og en rustik yurt i nogens baghave. Hvad pokker er en yurt, tænker du måske? Det er et stort, rundt telt spændt ud over et træ-skelet. En slags vejr- og vindresistent fætter til det klassiske telt. Her var der tale om en ægte glamping-yurt med bløde stole, tilhørende træhus-køkken og das udenfor. Sidstnævnte var ikke et udpræget hit hos husbonden, men jeg fik alligevel overtalt ham til at give glamping-livets glæder en chance.

Det blev til tre overnatninger med hverken internet eller indkøb i nærheden, og med Isle of Skyes karakteristiske regn trommende på teltdugen det meste af tiden. Men vores yurt var magisk med sin knitrende brændeovn, mange hyggekroge og finurlige dekorationer. Vi følte os som rejsende i en karavane med kurs mod fjerne lande – og sommetider med kurs mod et das, der syntes meget langt væk klokken tre om natten i silende regn. En investering, bevares, men også en helt fantastisk oplevelse, som vi givetvis ikke ville have fået, hvis vi havde boet på hotel.

Kan man overskue det, så vil jeg varmt anbefale at give glamping et forsøg. Og til de af jer, der prøver det, og stadig foretrækker hoteller og hostels: Undskyld. Det er muligvis mig, der har taget væggelusene med tværs over Europa.