Flaskepost til fremtiden

Små fødder sparker i maven og vækker mig tidligt om morgenen. Jeg skal være mor om ganske kort tid, og vores lille datter er allerede ivrig efter at få mig ud af sengen og i gang. Klokken er kun 5.30. Gaab!

Små fødder sparker i maven og vækker mig tidligt om morgenen. Jeg skal være mor om ganske kort tid, og vores lille datter er allerede ivrig efter at få mig ud af sengen og i gang. Klokken er kun 5.30. Gaab! 

Mens kaffen siver gennem filteret og med morgenhår strittende til alle sider, overvejer jeg, hvordan verden mon ser ud, når hun bliver voksen. Er der flyvende biler? Danser og synger hun til propfyldte stadionkoncerter, som hendes kære forældre har gjort i årevis? Nyder hun en god gammeldags bog med litteraturens mangfoldighed og eventyrlige univers? Og bliver spaghetti bolognese skiftet ud med de mere bæredygtige insekter, når aftensmaden skal på bordet?

Spørgsmålene stikker i mange retninger, og den ene tanke erstatter hurtigt den anden. Hun er en ny begyndelse for os, og som så mange andre kommende forældre har vi store drømme for vores lille omvandrende nervesystem. Derfor får jeg den idé, at jeg kan skrible nogle af de erfaringer og gode råd ned, som hun absolut ikke har bedt om, men som jeg selv ville ønske, jeg havde fået i min opvækst. Det er vel aldrig for tidligt at starte med forældrerådene, vel? Måske kan du kære læser også se et par fiduser i min 10-punktsliste. Snup hvad du kan og smid resten væk.

Gode råd til min datter

Punkt 1: Mærk kulturens mange ansigter: Min fantasi rækker næppe 20 år frem, men jeg ved, hvor vigtigt litteratur, kunst og kultur er for menneskets dannelse. Filosoffer mener, at kulturen ikke har nogen rangorden, og at hvert folk har sin kultur og sin ånd. Lyt til andre, skriv og læs litteratur som ikke altid falder i din smag. Deltag i samfundet omkring dig og brug din stemmeret. Følg med i nyhederne. Din generation er fremtidens kulturbrugere, og det er både jer, der skal skabe kulturen og føre den videre i fremtiden.

Punkt 2: Alle veje fører dig fremad: Ventetiden i grillbaren eller på togstationen kan være de vigtigste minutter i dit liv. Al den modgang, du vil opleve, og alle de problemer, du vil støde på, kan styrke dig. Og som Walt Disney og din far ynder at sige: Du er måske ikke klar over det, når det sker, men ”a kick in the teeth” kan være den bedste ting i verden.   

Punkt 4: Spis efter årstiden: Jordbær smager bare bedre om sommeren. Hvilket minder mig om. Solcreme. Forklaring behøves ikke. Bare brug solcreme. Det er vigtigt.

Punkt 5: Gør noget unyttigt: Hendes Majestæt Dronning Margrethe har en væsentlig opfordring i sin nytårstale fra 2017: ”At vi sommetider gør noget andet end det, vi plejer. Noget, der ligger uden for dagligdagens praktiske gøremål. Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt.”
Sikke en opfordring – den rammer lige i hjertekulen, hver gang jeg hører ordene. Vi lever hver dag ud fra normer, dogmer, familiemønstre og usynlige regelsæt på godt og ondt. Hvor er det berigende med et fokus på det unyttige – og så fra H. M. Dronning Margrethe.    

Punkt 6: Vær’ autentisk: Der er kun én af dig. Kun du ved, hvad du har brug for. Stå ved din tro og dine meninger, men vær åben i sindet for udvikling og nye eventyr.

Punkt 7: Tiden er din vigtigste valuta: Brug den med omhu. Køb rengøring hvis det gør dig mere lykkelig i hverdagens trummerum. Tiden kommer ikke tilbage – og jeg siger dig, den sprinter af sted, når først du har passeret de 30 år.

Punkt 8: Spring ud i det: Når du er mest nervøs over noget nyt, så er det måske lige netop dér, du bør vove dig selv. Den største læring i livet sker, når du har noget på spil. Det kræver mod at gøre tingene anderledes, end det man plejer, men når du står på den anden side med nye erfaringer og resultater, så bliver du pavestolt. 

Punkt 9: Kærestesorg: Det gør ondt. Men trust me, du får det bedre med tiden. Og der hjælper Ben & Jerrys en hel del. Og gode venner. Sorgen er kærlighedens pris, siger man. Når det er sagt, så er den hele prisen værd.

Punkt 10: Håb: Der er altid en løsning. Uanset hvad. Du finder håb overalt. Selv i de mørkeste timer og i de dybeste afkroge i livet. Husk. Du er ikke alene.

Kære læser og datter. Måske lagde du mærke til, at punkt 3 mangler. En vigtig del af livet er at leve med, at alt ikke bliver, som man forventer. Og det er helt okay. Man kan ikke altid regne ”den” ud, og det er heller ikke meningen.

Du tænker måske, at man kan planlægge uddannelse og familieliv ned til mindste detalje – og måske har du ret. Og måske har du ikke. Igen – helt okay. Der skal være plads til forandring og omprioritering undervejs. For sådan er livet. En kæmpe togstation fyldt med tusindvis af afgange hvert minut.