Bøger læst i Sommerbogen

En sommer med Kaptajn Underhyler

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.08.17
Der findes en serie for halvstore børn med titlen ”Kaptajn Underhyler” – en totalt syret historie om de to drenge Jimmi og Otto. De elsker at tegne og laver en tegneserie, hvor deres fjende, skoleinspektøren hr Knold, bliver forvandlet til Kaptajn Underhyler, en slags supermand. Bogen lever helt bestemt ikke op til nogle af bibliotekslovens flotte værdier om stillingtagen, personlighedsdannelse osv, men den er bare skide skæg, og den kan få ikke mindst læsetrætte drenge til at læse.

På Børnebiblioteket har vi en masse bøger med Kaptajn Underhyler, men i sommerferien kunne vi godt have brugt mange mange flere.  Vi havde nemlig for vistnok for 10. gang vores super sommertilbud: Læs 5 bøger og få en is. Umiddelbart lyder det måske mere som bestikkelse end som seriøs kulturformidling, og det er faktisk bestikkelse.

For mange børn er det at læse noget af det kedeligste, man kan forestille sig. Endelig er det ferie – og hvad sker der så - lige før 7 ugers frihed starter, ja, så skriver klasselæreren på ForældreIntra;  ”Sørg nu for at børnene også får læst noget i ferien ellers glemmer de, alt hvad de har lært”

En seddel kan man g(l)emme i skoletasken, men ForældreIntra når frem til far og mor.

På samme ForældreIntra står imidlertid også: Børnebiblioteket giver en is – ikke en almindelig is, men byens bedste is - til dem, som læser 5 bøger og giver dem stjerner samt en kort anmeldelse.

Med denne is som bestikkelse, lykkes det mange forældre at lokke deres børn ned på biblioteket. Børnenes kropssprog røber straks situationen. En energisk og positiv forælder og en dreng eller pige – nok tiest en dreng - som demonstrativt går lidt bagefter og kigger væk.

Opgaven for os ansatte er nu at finde noget, som drengen kan overtales til at tage med hjem. Der skal jo helst være en vist skær af frivillighed over projektet– og ideelt set noget, der er så spændende, at det ender med at være en god oplevelse.

Det er her Jimmi og Otto kommer til hjælp med historierne om Kaptajn Underhyler. Måske kender drengen dem i forvejen, men det, at vi anbefaler sådan nogle fjollede bøger, gør det næste forslag lidt mere interessant  - og vi er allerede i gang med en dialog. Måske kan en fodboldbog bruges, hvor klubben hedder Mezzi.  Eller en bog, hvor du selv er med til at bestemme handlingen. Eller en gyser om zoombier, hvor menneskene har forskanset sig i Tivoli i København.

Når dialogen er i gang, øjenkontakten etableret, lykkes det også tit at komme andre steder hen. Væk fra de sikre hits. For måske er drengen også interesseret i 2. verdenskrig, er vild med at fiske, har set alle Harry Potter filmene osv. – og pludselig er andre titler en mulighed.

Når ferien nærmer sig afslutningen kommer afregningen. Det strømmer ind med forældre og børn med den gule sommerbogsfolder med anmeldelser og stjerner til de læste bøger.

”Nå har du så læst nogle gode bøger? ”spørger vi, når de styrer direkte hen mod skrivebordet   – og heldigvis viser det sig, når folderen åbnes, at det har rigtig mange. Børnene får så, tydeligt glade, en iskupon, som i Viborg indløses hos Frøken Frost – og forældre og mindre søskende ser misundelige til.

Bunken med iskuponer bliver hurtigt mindre, og bunken med gule sommerbogsfoldere vokser hastigt.

For os bibliotekarer er bunken med sommerbogsfoldere guld værd. Det er både spændende og lærerigt at se børnenes bedømmelser og læse deres små kommentarer.

”Ækle Æventyr” af Rune Kidde ”Gjorde en 7 times bustur god” for Mathias på 12 år.
”Nice eller nederen” er god, ”fordi man lærer, hvordan man skal overleve puberteten” - Sabrina 12 år
”Jack Stump” var god, fordi Lee 13 år ”ikke kunne holde op med at læse”
”Asta og den svære juleglæde” er god ”fordi Fannys mor er syg, og de finder ud af, at hun ikke har kræft”-  Emilie 9 år
”Lad fødderne tale” er god ”fordi den handler om fodbold” - Nikoline 11 år
”Møgtur til Sverige” er god ”fordi den handler sådan lidt om mit eget liv” - Ida 12 år
”Vildheks” er en ”fantastisk bog af en fantastisk forfatter i en fantastisk serie” -  Ida 11 år –
osv osv.

Som man kan se af disse eksempler, er det pigerne, som er flinkest til at sætte ord på deres oplevelser. Nogen kan faktisk skrive utroligt meget på den begrænsede plads, mens rigtig mange drenge kan indskrænke sig til ”spændende” eller ”kedelig”, skrevet med store kantede bogstaver og stavet på mange kreative måder.

Stjernerne og kommentarerne kan vi bruge i tiden fremover. Når vi prøver at låne ”Vildheks” ud til en skeptisk pige, så hjælper det måske at sige ”der var en pige i sommerferien, der gav den 6 stjerner og skrev fantastisk bog, fantastisk forfatter, fantastisk serie”. Eller om en anden kan vi fortælle, at der var tre drenge på 10 år, der alle gav den 6 stjerner.

Det er ikke gratis at uddele så mange is, men pengene er givet godt ud. Et besøg på Børnebiblioteket efter ferielæsning er blevet en fast tradition i mange familier – også selvom man måske ikke lige er med i sommerbogsordningen denne gang.  Et kig på de meget tomme hylder midt i ferien og et kig på mængden af afleverede bøger her, hvor ferien er slut, fortæller alt.

Kort og godt - sommerbogen har virket endnu engang. Der er blevet læst en masse til glæde for alle skolelærerne og heldigvis også de fleste gange til glæde for børnene selv.

Materialer
Dav Pilkey: Kaptajn Underhyler og Tippe Tissetrusses titaniske trusler : den niende heltefortælling
Reservér
  • Bog

Kaptajn Underhyler og Tippe Tissetrusses titaniske trusler : den niende heltefortælling

Af Dav Pilkey (2013)
Læs mere
Henrik Einspor: Jack Stump halloween special
Se online
  • Lydbog (net)

Jack Stump halloween special

Af Henrik Einspor (2017)
Læs mere
Mette Finderup: Emmy - møgtur til Sverige
Se online
  • Ebog

Emmy - møgtur til Sverige

Af Mette Finderup (2011)
Læs mere
Se online
  • Ebog

Nice eller nederen : Emma 11 år - snart 12

Af Kirsten Ahlburg (2012)
Læs mere