Demokratisk deltagelse i et DOS-system

Jeg indrømmer det. Jeg løfter kapitulerende mine hænder og erkender: jeg troede det ville blive kedeligt. Håndtering af brevstemmer til kommunal- og regionsrådsvalg.

Selv sætningen får det til at gibbe i gabemusklen. At håndteringen også involverer brug af et DOS-computersystem, der kom til verden før jeg selv gjorde, fik ikke ligefrem opgaven til at klinge mere eksotisk i mine ører. Men. Selvfølgelig blev jeg klogere.

For håndtering af brevstemmer handler ikke (kun) om computersystemer, officielle stempler, stemmesedler og sikkerhedsforanstaltninger. Det handler om, at vi som bibliotek har et ansvar for at understøtte vores demokrati og alle borgeres deltagelse heri. Vi skal passe på vores demokrati. Og hvordan gør vi det? Ved at bruge det. Deltage i det og bruge vores stemme i den grad vi magter det. Og det skal være lettilgængeligt at bruge sin stemme, særligt når der er valg. Derfor kan du både brevstemme på biblioteket i Viborg, Karup, Stoholm, Bjerringbro, Ørum og Møldrup.

Det store kryds

Hver gang der kommer en medborger hen til skranken, hvor jeg eller en kollega har stemmesedlerne (og DOS-systemet!) parat, sker der en demokratisk handling. Når den unge førstegangsvælger går ind bag forhænget og sætter sit kryds, sker der noget vigtigt. Og bær over med mig, hvis jeg lyder en smule sentimental. Men jeg synes faktisk det er stort. Det er fuldstændig underordnet, om du har stemt 15 gange før eller det er første gang. Om du stemmer til højre, venstre, op eller ned. At vi som bibliotek er med til at understøtte noget så vigtigt som vores alle sammens demokrati og deltagelse heri er ret fantastisk, og noget jeg er glad for at være en del af. Og helt ærligt; håndteringen af brevstemmer har vist sig at være lidt af en favoritopgave i min portefølje.

Demokratimusklen skal trænes tidligt

Jamen er det kun voksne, der har del i demokratiet? Godt du spørger, for det er det selvfølgelig ikke. Derfor er der lige nu Børnevalg på hovedbiblioteket, hvor de yngste kan sætte kryds ved deres foretrukne børnelitterære figur. Der er slogans, flotte valgplakater og på mange måder et bredt og mangfoldigt felt. Børnevalget er sjovt og hyggeligt, og i særdeleshed en øvelse i demokratiet og en indsigt i folkestyret. Som sagt er det noget vi skal passe på, så hvad er mere oplagt end at træne demokratimusklen i en ung alder.

Vi mødes på biblioteket

Jeg læste for nyligt, at kultur er det brændstof, der etablerer fællesskaber, bygger bro og starter samtaler. Jeg kunne ikke være mere enig. Den platform vi som bibliotek får lov at tilbyde, er i min optik helt særlig. Her skelner vi ikke mellem politisk overbevisning, økonomisk formåen eller etnicitet. Om du læser bøger, bladrer i Bil Magasinet, går til foredrag, eller bare trænger til at sidde i en blød stol og sludre med en ven, eller zoome ud for en stund: Du er velkommen. Bibliotekets særlige værdi opstår især i mødet med og af borgerne. Her mødes vi på kryds og tværs og kan sammen holde fast i den demokratiske samtale og deltagelse. Så jeg håber fortsat at møde en masse af jer derude på biblioteket. Det er muligt at brevstemme til den 12. november, hvor jeg vil glæde mig meget til at håndtere din brevstemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

Tags