Da jeg var på ”Levada-vandring” på Madeira

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.06.19
Enhver, der har været på Madeira, har ikke kunnet undgå at bemærke, at den portugisiske Atlanterhavsø er i besiddelse af en enestående flot natur. En så unik natur ser du ikke på det europæiske fastland.

Madeira besidder et utal af netværk af vandingskanaler, kaldet Levadas, som fører regnvandet fra bjergene i nord til de opdyrkede terrasser, med vinmarker, bananplantager, haver og parker i syd. Her er der virkelig brug for tilførsel af vand, når det blide klima og den brændende sol er daglige vejrforhold. Parallelt til disse vandingskanaler løber de legendariske vandrestier, på Madeira kaldet ”Passeios”, som udgør en af øens største seværdigheder og Madeira bugner af dem!

Vandring på egen hånd

I februar var jeg på Madeira for anden gang. Det er en fantastisk Atlanterhavsø. Min mand og jeg valgte at bo på et Hotel i hovedbyen Funchal. Herfra var der rige muligheder for at tage på vandreture, til en af de 2500 kilometer lange netværk af levadaer. Der er let og fri adgang til at bruge de fleste af Madeiras levadas. Et par dage efter vi var ankommet, tog vi på vores første Levada-vandring. Den startede lige bag ved hotellet og hed ”Levada dos Piornais”. Der findes flere populære ruter, der forløber som en rundtur, så man kommer tilbage til sit udgangspunkt. Det var sådan en rute vi valgte. Man bevæger sig op, op ad og op ad Funchals stejle skråninger og følger de gamle vandingskanaler.

Vælger man den korte tur, som vi gjorde på omkring 8 kilometer, tager det ca. 2 timer. På turen går man nærmest i folks baghaver, og man opdager, at det gamle vandingssystem stadig fungerer på samme måde som i slutningen af 1400-tallet. Man hiver en lille sluseport op i levadaens side, så vandet kan løbe ind på markerne. Efter en lille times tid er det nok, og så lukkes porten igen. Enkelt og effektivt. Det gode klima og vandet gør, at der på de frodige terrasser kan høstes kartofter tre gange om året. Her dyrkes også græskar, tomater og gulerødder. På træerne hænger der mango- og passionsfrugter, avocado og granatæbler. Andre steder er terrasserne rene bananplantager. Bananer er, næst efter vinstokkene, øens vigtigste nytteplante. Herfra så vi Funchal ovenfra og fulgte kyststrækningen hjem til hotellet. En virkelig flot tur. Har man ikke mod på at gå alene, kan man vælge at få en naturguide på, for Madeira er voldsomt kuperet og stierne er ikke ufarlige at færdes på.

Vandring med guide - med bus op i bjergene

Man kan også leje en bil, og bruge den til at nå frem til de storslåede vandrestier midt på Øen - eller man kan tage en bus op i bjergene og derfra påbegynde en vandretur ind i øens legendariske og storslåede natur. Vi valgte også at tage på en guidet tur med bus. Turen gik fra Camacha til Monte. Det tager ca. 4 timer at gå og er en meget flot tur. Madeiras træer er et helt kapitel for sig, og noget af det flotteste. Vi kom forbi Afrikanske tulipantræer, Koraltræer, Papayatræer, Acaciatræer og så selvfølgelig Eucalyptus - eller Turisttræet som de lokale kalder den, da den drikker masser af vand og hele tiden skaller af. Den maleriske landsby Camacha, som bussen kørte til, byder på masser af typisk lokal kunst og kunsthåndværk, og der er mange varer at beundre og købe ved Café Relogio på torvet i centrum. Da vandreturen er relativt let, kan du måske godt bære på et par anskaffelser. Ruten følger for det meste Levada da Serra, før den går ned ad en stejl vej til Levada dos Tornos i Funchals forstad Monte, som ligger på niveau over hovedstaden. Der er kiosker og snackbarer på hver sin ende af ruten, og det vil sikkert være meget belejligt, da turen sandsynligvis vil tage omkring fire timer at fuldføre. Herfra Monte kan man tage bussen ned til Funchal  -eller endnu bedre Svævebanen. Den går ned over bjergene og byen og slutter nede ved haven i Funchal. Det er en meget smuk tur, så den vil jeg klart anbefale.

Madeiras levadaer - måske verdens bedste vandrestier?

Madeiras levadaer blev oprindeligt, under halsbrækkende forhold, hugget ind i de stejle bjergsider af mauriske slaver for flere hundrede år siden, men de fleste af de levadaer, man kan se i dag, blev skabt i begyndelsen af 1900-tallet. Den sidst opførte levada, nemlig Levada dos Tomas, blev taget i brug i 1966 og er 106 km lang. I dag bliver levadaerne på Madeira passet af professionelle ”levadeiros”, der afpatruljerer en kanalstrækning og udfører reparationerne på kanalerne, når de bliver stoppet til af nedfaldne blade, eller når jordskred afbryder vandstrømmen og ødelægger kanalen. Dette arbejde er særlig vigtig i højsommeren, når enhver forsinkelse af vandforsyningen kan have afgørende betydning for både høsten og masser af eksotiske afgrøder. Levadaerne er for det meste tydeligt afmærket og skråner ofte moderat opad, og benyttes af både lokale og turister i alle aldre til vandreture, der kan nyde stilheden og øens spektakulære natur.

Madeira beskrives som Europas smukkeste og mest frodige ø, med ca. 20 grader i vintermånederne og 25 om sommeren, er det et perfekt sted at vandre og nyde den fantastiske natur. På Viborg Bibliotekerne kan du låne bogen ”Landscapes of Madeira”. Heri beskrives 42 forskellige vandreruter udførligt med hensyn til sværhedsgrad. Hvor meget ruten stiger, hvordan klimaet er i området, om man skal passere meget stejle klippeskråninger og andre nyttige oplysninger. ”Turen går til Madeira” er også god at have med i rygsækken.

Materialer