Skibet fra Helvede

Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en synkefærdig flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse. 

Skibet fra Helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan Anden Verdenskrigs rædsler drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne – med en gruppe modstandsfolk, lokale læger og Dansk Røde Kors-medlemmer i spidsen – satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger. 

Skibet fra Helvede er en fortælling om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed – og en historie om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.

Er du allerede i kø til bogen, vil jeg anbefale dig at kaste dig over Jan Stages "Et kys fra Kaliningrad". Det er fiktiv, men tankevækkende læsning. Rusland har planer om, at sende 3500 flygtninge på et russisk skib ud i Østersøen, for at komme af med dem. Skibet grundstøder på Falster og de går fra borde. Hvad skal Danmark gøre ved det og kan beboerne på Falster gøre noget, ud over at være meget utrygge.

Materialer