mode
mode

Fem supergode bøger om mode

02.02.18
Det nye år er godt i gang. Og ovenpå jul og nytår har man måske brug for fordybelse, ro, glæde og stilfærdigt samvær med mennesker man holder af, og alt dette får man intet andet bedre sted end på biblioteket med en god bog. I hyggelige og rolige omgivelser kan man nyde stemningen og dykke i ned alskens spændende litteratur.

Skrevet af Claes Windfeldt Hansen, januar 2018.

Danske Fashion Forest har sammensat en fantastisk liste over de bedste biblioteker samt de ti bedste bøger om mode nogensinde skrevet. Udover at være velskrevne og brandspændende, kan de måske endda også give lidt inspiration til beklædningen i det nye år. Værkerne beskriver mode ud fra både et historisk perspektiv og de kunstneriske eller æstetiske diskurser, der har været fra 1950’erne og indtil nu.  Dette er et sammendrag, og den fulde liste kan ses her: https://www.fashionforest.dk/modevidenskab/verdens-5-bedste-boeger-om-mode-og-verdens-bedste-biblioteker/  God fornøjelse!

The Little Dictionary of Fashion - A Guide to Dress Sense for Every Woman

Christian Dior sætter spot på den gode stil og hemmelighederne bag. Bogen er en fantastisk guide til kvinder til beklædninger i forskellige sammenhænge og herunder naturligvis også højtider. The Little Dictionary of Fashion er spækket med tips og råd, som er overraskende lette at tage i anvendelse. Bogen er skrevet i 1954, men er letlæselig og stadig i høj grad relevant for alle, som er bare lidt interesserede i mode.

Grace: A Memoir

Grace Coddington var i 1950’erne og 1960’erne international topmodel og blev siden kreativ direktør på Vogue – en stilling hun havde i over 20 år. Hun blev verdenskendt i dokumentaren ’September issue’ for sin oprigtighed og sine innovative perspektiver på mode og modeskabelse. Denne bog rummer erindringer fra en livsalder i modens tjeneste fra en af de mest højtagtede kvinder i den branche. Bogen er en rejse ind i en for mange ukendt, men spændende verden endda krydret med humoristiske anekdoter. Perfekt afslapningslæsning.

The Glass of Fashion: A Personal History of Fifty Years of Changing Tastes and the People Who Have Inspired Them

Mesterfotografen Cecil Beaton fortæller i denne bog i billeder om de mange enestående personligheder, som influerede de forskellige epoker i modens historie. Desuden giver Beaton også sine egne bud på mode og stil. Bogen er skrevet i et levende sprog og er et skatkammer af viden og fortællinger om mode og modens historie.

Dress Scandinavian

Med på listen skal naturligvis også være et dansk islæt. Dress Scandinavian af modeblogger og skribent Pernille Teisbæk er en brandgod gennemgang af grundpiller i skandinavisk mode og hvordan disse kan anvendes i praksis. Med eksempler på sammensætning af farver og mønstre, så den skandinaviske ’casualness’ opnås samt Teisbæks helt egen guide til hvordan jeans bør sidde, giver denne bog virkelig noget med. Velskrevet og med lækkert billedmateriale til er denne bog perfekt til en rolig weekend på biblioteket.

The Beautiful Fall: Fashion, Genius, and Glorious Excess in 1970s Paris 

Modejournalisten Alicia Drake har allerede en succesfuld modebog bag i A Shopper’s Guide to Paris Fashion fra 2000. I 2006 udkom endnu The Beautiful Fall, som tager læseren med tilbage til 1970’ernes Paris og rivaliseringen mellem Yves Saint Laurent på den ene side og Karl Lagerfeld på den anden. Disse to mænd tog modeskabelse til et nyt niveau og forblev helt indtil Saint Laurents død i 2008 rivaler i modens og skønhedens tjeneste. Denne bog er enormt spændende blandt andet fordi den udover at være en god historie om mode, går tæt på de personlige ambitioner bag to mennesker, som stod i spidsen for et kunstparadigme inden for mode. Når man først er i gang, kan man bare ikke slippe den igen.

Materialer