Omstilling i en ny tid

03.04.20
Lørdag den 7. marts var min mand og jeg til koncert på Godsbanen i Aarhus sammen med godt 100 andre mennesker. En uge senere lukkede Danmark ned, og vi blev sendt hjem.

Vi gik i gang med at indrette to styk hjemmekontor i vores lille hus, fordi vi begge skulle arbejde hjemme de næste 14 dage. Nu er perioden forlænget til efter påske, og spørgsmålet er, hvor længe denne omstilling kommer til at vare.

Vi skulle indstille os på ikke blot at arbejde hjemme, men også forsøge at isolere os mest muligt for at bryde Corona-epidemiens smittekæder. På en enkelt uge var alt forandret. Vi skulle omstille os til en helt ny tilværelse. En tilværelse, som vi ved, at vi skal leve med et godt stykke tid, og som kommer til at sætte dybe spor.

Fra vanedyr til omstillingsparat

Corona-epidemien tester omstillingsparatheden hos os alle sammen. Omstillingsparathed er et begreb, som er blevet alment brugt i kølvandet på store forandringer som digitalisering og globalisering, og mange af os har mødt begrebet i arbejdssammenhæng. Vi ved godt, at det handler om viljen til at omstille os efter nye krav og behov. Selvom vi i udgangspunktet er vanedyr og tryghedsnarkomaner, så er omstillingsparathed en ”muskel”, som vi har trænet gennem mange år efterhånden, fordi det har været et krav. Jeg tror, at det kan komme os til gode i den situation, som vi står i lige nu.

Dermed siger jeg ikke, at det er let. Det særlige ved Corona-epidemien er, at den kræver en forandring, som er massiv, skal ske meget hurtigt og har indflydelse på stort set alt i vores liv. Det mest markante er, at forandringen både omfatter arbejdslivet og privatlivet, der blandes sammen. Vi skal omstille os på alle fronter, og det presser os. Forældre skal hjemmeskole deres børn, samtidig med at de skal passe deres arbejde. Vores kommunikation med familie, venner og kolleger skal finde nye former, fordi vi ikke kan mødes og være sammen. På arbejdet skal vi løse opgaverne på nye måder og gentænke, hvordan vi bedst imødekommer brugernes eller kundernes behov, når vi ikke kan møde dem ansigt til ansigt. Blot for at nævne nogle eksempler.

Jeg synes selv, at de sidste uger har været voldsomme. Hver dag er jeg næsten hele følelsesregisteret igennem. Hver dag har jeg lært noget nyt eller ændret min tilgang til opgaveløsning og kommunikation. Hver dag har jeg balanceret mellem arbejde og fritid. Hver dag har jeg indøvet nye vaner i forhold til myndighedernes anvisninger. Jeg savner min familie, mine venner, mine kolleger, mine samarbejdspartnere og bibliotekets brugere. Jeg savner ”alenetid” i bilen til og fra arbejde, der er en tiltrængt overgangszone mellem arbejde og fritid i hverdagen. Jeg har været træt som et alderdomshjem og er ofte gået ud som et lys i sofaen om aftenen allerede ved 21-tiden.

Overlevelsesstrategi giver ro i hverdagen

Jeg kan mærke, at der trods alt er ved at indfinde sig en vis rutine og ro midt i alle forandringerne. Det skyldes måske, at jeg fra dag et mere eller mindre bevidst lagde en ”overlevelsesstrategi”, som jeg justerer løbende i forhold til det, der sker omkring mig.

For eksempel skriver jeg logbog, hvori jeg noterer, hvad jeg har lært, og refleksioner over nye arbejdsgange. Jeg ser kun én nyhedsudsendelse om dagen. Jeg har kontakt med mine forældre hver dag. Min mand og jeg går tur i naturen hver dag og mindst en gang om dagen. Aftenerne bruges på at se film og koncertoptagelser, høre podcasts og musik eller læse tegneserier, bøger og magasiner, mens vi nyder en lækker aftendrink. Vi laver al vores mad fra bunden selv på nær de dage, hvor vi støtter det lokale næringsliv ved at hente take away.

Noget af det, jeg er blevet mest opmærksom på gennem de seneste uger, er værdien af et stærkt arbejdsfællesskab præget af stor dedikation og gå-på-mod. Et stærkt arbejdsfællesskab er afgørende i en situation som denne, hvor vi skal omstille vores rutiner og hurtigt skal ændre praksis i den daglige opgaveløsning.

Det digitale bibliotek holder åbent 24/7

Viborg Bibliotekernes fysiske betjening på kommunens 10 folkebiblioteker forsvandt fra den ene dag til den anden. Dér, hvor vi nu kan lave aktivitet og være i kontakt med vores mange tusinde brugere, er på de digitale platforme: Hjemmesiden, Facebook og Instagram.

Omstillingsparatheden kom til udtryk med det samme. Det væltede ganske enkelt ind fra alle medarbejdere med idéer til, hvordan vi kunne servicere og inspirere vores brugere, og hvordan vi kan sætte bibliotekets mange digitale tilbud som for eksempel eReolen, RB Digital (lækre blade og magasiner fra hele verden) og Biblioteksvagten i spil. Lynhurtigt blev der samlet et idékatalog, som stadig udbygges og prioriteres, og arbejdet med at producere historier til vores digitale platforme er gået et par gear op i forhold til normalen.

Måske har du hørt om vores nyeste tilbud - nemlig TAKE AWAY BØGER. I denne uge har vi lanceret et koncept, hvor alle borgere i Viborg Kommune kan bestille bøger på www.viborgbib.dk. Vi pakker bøgerne og sender dem af sted til konditoriet Søster Lagkage. Her kan man hente sin bogpose, når den er klart til afhentning. Enkelt, hurtigt og sikkert. Konceptet er etableret efter vejledning fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger om sikkerhed og god hygiejne.

Jeg kan derfor kun varmt anbefale, at du følger Viborg Bibliotekerne på www.viborgbib.dk, Facebook og Instagram, hvor vi gør alt for at inspirere og informere om alle de tilbud, som vi har trods midlertidig lukning af de fysiske biblioteker.

Samtidig med alt dette arbejde fortsætter vi hver især med at løse de opgaver, der handler om at tilrettelægge fremtidige arrangementer og udvikle nye læringstilbud og projekter. Desuden går der desværre også en del tid med at aflyse, flytte og booke aktiviteter om på grund af den aktuelle situation. Dette arbejde skal vi gøre på en anden måde, end vi plejer, når vi og vores samarbejdspartnere nu sidder spredt for alle vinde. Telefonerne og mailboksene er mere rødglødende end normalt, og på 14 dage har vi alle lært at bruge det digitale samarbejdsværktøj Teams. Jeg er ret sikker på, at vi får opbygget nye kompetencer og vaner, som kan bruges, når vi engang er ude på den anden side af den her helt ekstraordinære situation – og vi skal omstille os til en verden, der nok ser noget anderledes ud end før Corona-epidemien.