Det kan du i TestLab

I Testlab kan du arbejde med mange forskellige teknologier; alt fra robotter til VR og 3D-printere.

Lasercutter

Testlabs lasercutter kan bruges til at skære og gravere i et bredt udvalg af materialer. Lasercutteren drives af en CO2-laserrør og kan arbejde i materialer med dimensionerne 500x650mm og med en tykkelse på op til 6mm.

Med skæring og gennemskæring menes enkeltlinjer skåret i materialet - enten som "ridser" i overfladen eller som gennemskæringer.

Med gravering menes en eller mange tynde linjer, der tilsammen skraverer/graverer det ønskede design i materialet.

 Lasercutteren kan gennemskære og gravere i

  • Træ - i tykkelser på op til 5mm afhængig af type
  • MDF - i tykkelser på op til 6mm
  • Læder
  • Pap
  • Papir
  • Karton
  • Akryl - i tykkelser på op til 6mm

 Lasercutteren kan gravere og ikke gennemskære i

  • Metal
  • Sten
  • Glas

3D-printere

Vores 3d-printere kan f.eks. bruges til leg, hobby og små reservedele til hjemmet. Design dine egne modeller eller vælg blandt de mange, der findes på nettet.

Maskinerne

Vi har fem 3d-printere i Testlab. To Creality CR10S PRO og tre Wanhao Duplikator 4s. Alle maskinerne har to printhoveder, og kan derfor printe med to farver ad gangen, hvilket giver mulighed for forholdsvis avancerede prints.

Creality CR10S PRO: De største af maskinerne. De kan printe forholdsvis store print i god kvalitet. De er gode til både små og store emner.

Vær særligt opmærksom på, at byggepladen er i den rigtige afstand til dyserne. Dette bør kontrolleres før hvert print og kan gøres fra printernes touchskærm.

Printerne har autofokus. Hvis dette benyttes bør emnerne have en raft for at sikre god vedhæftning til byggepladen.

Wanhao Duplicator 4s: Vi har tre af disse maskiner. De er hurtige og lette at gå til. De kan ikke printe så store modeller som Creatr, men er gode til små modeller. Modellerne slices i Simplify3D og lægges på printeren vha. et SD-kort. På printerens display vælger man "Print from SD" og navigerer hen til sin fil.

Også på disse printere er det en god idé, at kontrollere afstanden fra dyserne til byggepladen. Der er en dialog på printeren, der guider til det.

Programmer til 3D-printerne

Vi bruger Simplify3d til at slice(klargøre) modellerne til print. Der er mange indstillingsmuligheder i programmet, så det er vigtigt, at forsøge sig frem for at få det bedste resultat.

Der er standardindstillinger til lav, mellem og høj udskriftskvalitet, og disse indstillinger er for det meste gode nok til dine første prints. Lav kvalitet giver kortere printtid men lidt grovere finish på de printede dele

Materialer til 3D-printerne

Vi arbejderprimært i PLA, da det er et godt materiale til det meste og er let at få til at sidde fast på byggepladen. Der er altid et bredt udvalg af farver og finish til rådighed.

MAKEYMAKEY

Gør alt til en computer

MakeyMakey er en lille printplade, der kan få alt til at interagere med en computer. Du kan bygge et klaver af frugt, tegne en joypad på papir, få dit gulv til at spille musik og meget, meget mere.

Det eneste det kræver er, at du forbinder nogle ledninger til Makey Makey og finder et program eller spil, som du vil kontrollere.

Supplement:

Makey Makey spiller godt sammen med Scratch, der er en simpel og visuel måde, at lave små programmer på, som kan kontrolleres via Makey Makey

Micro:Bits

Lær at programmere og kontrollere lys, motorer og meget mere med Microbits - udviklet af BBC til alle engelske skoleelever.

Microbits er en lille computer i form af en printplade med en række LED-pærer og forbindelser til f.eks. Motorer mv.

Microbits kan programmeres til mange forskellige formål og giver et hurtigt og forståeligt indblik i, hvordan elektronik og programmering fungerer.

Lav f.eks.

Skæreplotter og varmepresse

Skæreplotteren i Testlab kan bruges til at skære folie til brug for dekorationer og skiltning på vinduer, døre, biler, vægge mm. Den kan også bruges til at skære i folie til tekstiltryk, så du kan dekorere dine egne t-shirts, bæreposer mm.

Varmepressen bruges til at fastgøre tekstilfolie på tøjet - lidt som et avanceret strygejern.

Skæreplotteren er forbundet med en PC, der indeholder et program - WINPCSign - der bruges til at klargøre designs til udskæring.

Skæreplotteren arbejder med vektor-grafik og programmet kan hjælpe med at konvertere almindelig billeder til dette. Det kan være en fordel, at forberede sine filer vha. et gratis vektor-grafik-program som f.eks. Inkscape.

Skiltefolie

Skiltefolie skal skæres med den farvede side opad. Efter udskæring fjernes det materiale, der ikke skal på væggen. Herefter påføres applikationstape/-folie og designet kan påføres overfladen vha. af dette.

Husk at glatte helt ud, så der ikke opstår luftbobler mellem foliet og overfladen.

Tekstilfolie og varmepresse

Tekstilfolie skal skæres med den farvede side opad. Dette kan dog være vanskeligt at se, da foliet er placeret på et stykke gennemsigtigt plastik, der skal vende nedad ved skæring. Den nemmeste måde at finde den rigtige side er, at adskille de to materialer i et hjørne.

HUSK: Tekst og andre elementer på tekstilfolie skal spejlvendes for at stå korrekt på f.eks. en t-shirt.

Efter endt skæring fjernes overflødigt folie og dernæst placeres folien på en t-shirt i varmepressen med den farvede side mod stoffet.  Inden du kan bruge varmepressen skal temperatur og tid indstilles på denne. Herefter varmer pressen op og når den er klar, trykkes den ned over t-shirt og folie. Pressen udløser selv, når tiden er gået.

En god indstilling til det folie, der i Testlab er 185 grader i 20-30 sekunder. Dette kan variere fra folie til folie og om stoffet er bomuld eller kunststof.